Her ağustos ayı geldiğinde içimi hem sevinç hem de hüzün kaplıyor.

Bu ay bana yaklaşık bin sene önceki Malazgirt Meydan Muharebesini ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı hatırlatırken, deruni dünyamda sevinçle karışık bir burukluk yaratıyor! 

Kurtuluşa giden yıllarda Türk milletinin vatan yapmaya çalıştığı coğrafyalardan geriye dönme macerasında yaşadıkları büyük katliamları gözümün önüne getiriyor, uğradığımız zulümlerden dolayı kahrı perişan oluyorum.

Anadolu kapılarının ardına kadar açıldığı Malazgirt Meydan Muharebesi Sultan Alparslan'ın ve koşunlarının (askerlerinin) zafer kazanmasıyla söylediği şu söz hiç aklımdan çıkmıyor:

"Ben sizlere öyle bir yurt kazandım ki, ebediyen sizin olacaktır"

Bu söz aziz milletimize ve onun önderi Atatürk'e ilham olmuştur.

Türk'ün talihinin tersine döndüğü bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk, ebediyen Türk'ün vatanı olan Anadolu'nun düşmanın eline geçmeyeceğinin fitilini bu sözlerle ateşliyor.

Yurdun her bir noktasında başlayan Kurtuluş Savaşı Mücadelesi 30 Ağustos'la taçlanarak muzafferiyetin doğuşunu müjdeliyor. 

Sultan Alparslan'ın "Ebediyete kadar sizin olacaktır" sözleri her Türk'ün kulağına küpe olmuş ve zora düştüğümüz zamanlarda bu sözü hatırlayarak yola cesaretle koyulmuşuzdur.

Aslında Milattan önce de birkaç defa Anadolu'ya ayak bastığımızı söyleyen tarihçiler az değil.

Ama bu son denememizle kalıcılığımız pekişmiş, Sultan Alparslan'ın dediği gibi "ebediyete" kadar bizim olmuştur.

Biz Türkler vatan kaybetmenin ne demek olduğunu bilen bir milletiz.

Tarihte sayısız defa vatan tuttuğumuz topraklardan çekilirken uğradığımız kitalleri daima aklımızın bir köşesinde saklı tutarız.

Girit'ten, Kıbrıs'tan, Balkan ülkelerinden, Doğu Avrupa'dan, Kırım ve Kafkaslardan ve birçok coğrafyadan çekilirken ve uzaklaştırılırken düçar olduğumuz katliamları hiçbir zaman unutmadık.

Geride bıraktığımız soydaşlarımızı ve garip gureba insanlarımızı daima geriye döneceğimizi telkin ederek yaşadık ve yaşattık.

Onun için bizim Zafer Bayramlarımız çok kıymetli ve çok değerlidir. 

Şanlı atalarımızı, Aziz Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını minnetle ve rahmetle anıyoruz.

Ağustos Zafer Bayramlarınız kutlu olsun.

FAHRETTİN MASUM BUDAK