Gözden kaçırmayın

İl su kurulları, ilk toplantılarını yaptıİl su kurulları, ilk toplantılarını yaptı

Vahap Akay yaptığı konuşmada, “Görev süremizin altıncı ayındayız. Bu süre zarfında 2024-2029 Stratejik Planımızı hazırladık. Bundan sonra plan programımızın üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tabii ki zor bir dönemdeyiz. Ekonomik şartların ağır olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Yani üçüncü dönem Belediye Başkanlığı yapan birisi olarak ekonomik şartların bugüne kadar gördüğümüz en ağır dönemini yaşıyoruz. Ancak hiçbir bahaneye sığınmadan, yine seçim beyannamemizdeki hedeflerimizin peşinden koşmaya devam edeceğiz” dedi.

“TÜM SORUNLARI ÇÖZMEK ADINA YOLUMUZDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Muhtarlardan mahallelerine ilişkin gelen yazılı talepleri okuduğunu söyleyen Akay, “Bizim sorumluluğumuzda olan ve diğer kurumların sorumluluğunda olan talepleri biz tabi ki alıyoruz.  Şehrimizde hem Çerkezköy Belediyesi'nin yapacakları hem Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yapacakları hem de devlet yatırımlarının olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Hızlı tren projesi devam ediyor. Devlet Su İşleri’nin yatırımları devam ediyor. 2025 döneminde inşallah TESKİ’nin yeni altyapı hedefleriyle buluşacağız. Ekim ayı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nde stratejik planının devreye girdiği bir ay olacak. Umut ediyorum ki Çerkezköy'ün ihtiyaçları, talepleri o stratejik planda yerini alacak ve biz muhtarlarımızın bildiği, vatandaşlarımızın karşılaştığı tüm sorunları çözmek adına yolumuzda yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“BİR MASA ETRAFINDA OTURUP KONUŞACAĞIZ”

Bu dönem acil bekleyen işlerin olduğunu dile getiren Başkan Vahap Akay, “Şu anda taleplerini aldığım bazı temel eksikliklerimiz var. Çerkezköy’ün bu dönem TESKİ’den büyük beklentileri var. Sayın TESKİ Genel Müdürümüzle geçen ay görüşme yaptım. Kendisini Çerkezköy’e davet ettim. Sorunları, sıkıntıları yerinde gelip görmesini istedim. Bu yakınlarda kendisini Çerkezköy’e gelmesini bekliyoruz. İnşallah gelecekler, bunları karşılıklı bir masa etrafında oturup konuşacağız ve Çerkezköy’ün halihazır bekleyen acil sorunlarını, yine 2025 yatırım programına girmesini arzu ettiğimiz temel yatırımlarını konuşma fırsatımız olacak. Burada bana ilettiğiniz tüm sıkıntıları, sorunları bende Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ve TESKİ’ye iletmiş olacağım” dedi.

“BEKLENTİLERİ YERİNE GETİRME SORUMLULUĞUYLA YOL YÜRÜYORUZ”

Akay, “Bizim arzumuz, bizim isteğimiz bir an evvel tüm kurumların Çerkezköy’e dair yatırımlarını harekete geçirmek. Bu anlamda üzerimize düşen bir görev varsa bunu sonuna kadar yerine getireceğimizi, Çerkezköy'ün hakkını, hukukunu korumak anlamında, Çerkezköy’ün bekleyen hedeflerini, yatırımlarını Çerkezköy’e kazandırmak adına elimizden gelen tüm sorumluluğu yerine getireceğimizi bir kere daha burada altını çizmek istiyorum. Çerkezköy bugün 230 bin nüfusa dayandı. Yine büyüme hızımız aynı oranla devam ediyor. Dolayısıyla vatandaşın bizden olan beklentilerini yerine getirme sorumluluğuyla yol yürümeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜZERİMİZDEKİ SORUMLULUKLARIN HEPSİNİ YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Okulların açıldığını, yeni bir dönemin başladığını söyleyen Akay, “Çerkezköy’ün trafik sorunları, otopark sorunları artmaya başladı. Bu sıkıntıları, bu sorunları çözmek adına önümüzdeki aylarda yapacaklarımızı yeri geldiğince aktarmaya, anlatmaya çalışacağım. Şunu bilin sevgili muhtarlarım, sayın basın mensubu arkadaşlarım. Çerkezköy'e dair sorunların birinci adresi sizsiniz. Birinci adresi aynı zamanda sizin vesilenizle de biziz. Biz bu noktadaki sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Önemli işlem başta olmak üzere, acil bekleyen işler başta olmak üzere bu işlerin yolunda yürümeye devam ediyoruz. Önümüzdeki ay inşallah biraz daha net, biraz daha somut, biraz daha tarih vererek, yapacaklarımızı daha net anlatmaya başlayacağız. 2024’ten 2029’a hangi aylarda neler yapacağımızı tariflediğimiz, programa koyduğumuz bir sürecimiz var. Vatandaştan aldığımız sorumluluk bilinciyle yol yürüyoruz. Vatandaşların bize dair beklentilerinin ne olduğunu biliyoruz. Bu 5 yıllık bir çalışma süreci. En acil işinden diğer işlere giden bir sürecin içindeyiz. Ekonomik zorluklara rağmen, ağır ekonomik şartlara rağmen biz Çerkezköy Belediyesi olarak üzerimizdeki sorumlulukların hepsini yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

“KURUMLARA İLETME SORUMLULUĞU, TAKİP ETME SORUMLULUĞU BİZİMDİR”

Muhtarların kendisine ilettiği taleplerle ilgili de konuşan Akay, “Bizim dışımızda olan tüm konuları da bizim dışımızdaki kurumlara iletme sorumluluğu, takip etme sorumluluğu bizimdir” dedi.

“2 ARAÇLA GİDİYORLAR AMA TEK ARAÇ ÜCRETİ ÖDÜYORLAR”

Başkan Akay, konuşmasının ardından muhtarlar ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fevzipaşa Mahallesi ve Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ndeki öğrencilerin Ambardere’deki okullarına tek araçla gidemediklerinin dile getirilmesi üzerine konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Vahap Akay, “Ambardere okullar bölgesinde yaklaşık 5 bin öğrenci var. Şimdi ben yarın sabah 07.15’te bu sorunu, esas sıkıntıyı görmek üzere zaten Şehit Teğmen Akın Akın Caddesi Kavşağı’nda olacağım. Yarın bütün arkadaşlarımı çağırdım. Dronla da kayıt alacağız. Ambardere bölgesinde bir öğrenci yoğunluğu var. Öğrencilerin Ambardere’den merkeze gelmesi noktasında geçen sene başlayan sorunun bu sene çözümü noktasında Büyükşehir Belediyesi’nden talepte bulunduk. Büyükşehir Belediyesi şu anda bir ring atan servisiyle çalışır durumda. Öğrencilerimizi Ambardere’den alarak Kentpark’taki buluşma noktasına, oradan da diğer hatlara ulaştırıyoruz. Dolayısıyla öğrenciler iki araçla geliyor ama tek araç ücreti ödüyor. Şu anda yapılabilecek durum bu” dedi.

“ÇERKEZKÖY’ÜN ULAŞIMINA DA YENİ HAKLARLA KATKI SAĞLAMAK ZORUNDA”

Çerkezköy’ün ulaşıma dair beklentilerinin olduğunu söyleyen Akay, “Şu anda Çerkezköy’ün ulaşımında sıkıntılar var. Esnaf gözünden bakacağız tabi ki ancak sadece esnaf gözünden bakarak bu meseleyi çözemeyiz. Çerkezköy'ün bir yeni ulaşım desteğine ihtiyacı var. Ben bunları Büyükşehir’de ifade ettim. Bu ifadelerimden sonra uygun görüldü, Ambardere okul bölgesindeki sorunu çözmek adına servis kondu. Ancak yetmez. Bugün Süleymanpaşa ve Çorlu’nun ulaşımını sağlayan Büyükşehir Belediyemiz, Çerkezköy’ün ulaşımına da yeni haklarla katkı sağlamak zorunda. Başka çaresi yok. Bugün 230 bin nüfusa dayanan Çerkezköy’de, bugün Kızılpınar’da hala 21 araçlık kooperatifle, belli haklar üzerinden yürüyorsak orada yaşayan 50 bin nüfusa haksızlık etmiş oluyoruz. Biz ulaşım sorunlarının tamamını Büyükşehir Belediyesi'ne yazılı ve sözlü ifade ettik, bunların yatırımını bekliyoruz. Kooperatiflere ilave Çerkezköy'ün TEKULAŞ araçlarını koyarak Çerkezköy'deki bekleme sürelerini 35-45 dakikadan 15-20 dakikaya düşürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“OTOPARKLA İLGİLİ ÇALIŞMAMIZIN STARTINI VERECEĞİZ”

Çerkezköy Belediyesi’nin Atatürk ve Öztrak Caddelerinde paralel parklanmayla ilgili bir sürecin içerisine gireceğini söyleyen Akay, “Bu yıl sonuna kadar bir hareket alacağız. Otoparkla ilgili önümüzdeki ay daha net konuşacağım ama bu konuda çalışmalarımız var. İnşallah onun da startını vermiş olacağız” dedi.

“KIZILPINAR ARTIK BU TRAFİĞİ ÇEKEMİYOR”

Kızılpınar’ı TIR’lardan kurtaracaklarını söyleyen Akay, “Bu bizim seçim vaadimizdir. Kızılpınar’ın için artık bu trafiği çekemiyor. Kızılpınar’ın kendi trafiği zaten yoğun. Hem servis zamanı hem TIR parklanmasının yoğunluğunu kaldıracak bir durumu yok. O yüzden TIR’ları bir şekilde Kızılpınar’ın içerisinden alacağız” diye konuştu.

“ÇERKEZKÖY TRAFİĞİ RAHATLAYACAK”

Hızlı tren çalışmalarıyla ilgili de konuşan Akay, “İstasyon Mahallesi tarafı projelendirildi. Şu anda hızlı tren geliyor. Hikmet Uğraş Caddesi ile Hükümet Caddesi’ni birbirine bağlayan hemzemin geçit kapanıyor ve viyadük olacak. O viyadük yapılmadan o hemzemin geçit kapanamaz. Dolayısıyla önce viyadük yapılacak. Sonra kapanacak. Başka türlüsü mümkün değil” dedi. BSH Kavşağı’yla ilgili de konuşan Akay, “Ben yaklaşık 4-5  yıl evvel dönemin meclis başkanına da bunu anlatmıştım ve sunmuştum. Çerkezköy'ün artık oradaki hemzemin geçit kapanmasını kaldıramayacak yoğunlukta olduğunu o zaman tarif etmiştim. Hızlı tren viyadükle üstten geçiyor ancak mevcut tren yolu hattını yerinde bırakmayı düşünen bir yaklaşım vardı. Tren kazasından sonra Atılım Kavşağı'nın oradaki mevcut tren yolu da yukarıya alınacak şekilde projelendirildi. Onun da ayak temelleri atılıyor. Artık bizim 5 yıl evvel dediğimiz noktaya geri gelindi. Hızlı tren yukarıdan geçiyor. Konvansiyon hattı da yukarıya kalkıyor. BSH kavşağında bir hemzemin geçit ihtiyacı kalmayacağı için Çerkezköy trafiği rahatlayacak” dedi.

“KARAYOLLARI ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEK ZORUNDADIR”

Gümrük üstü bölgesinin 18 uygulamasını yaptıklarını, askıya astıklarını belirten Akay, Yaklaşık 160 tane itiraz var. O itirazları değerlendirildi. Gümrüğün oradan başlayan, Çorlu yolunun sonuna kadar devam eden yol Karayollarının sorumluluğunda. Karayolları burayı aydınlatmaktan aciz, bunları temizlemekten aciz, temizliği yok, bakımı yok, aydınlatması yok. Ben yarın sabah 07.15’te Tugay Kavşağında olacağım. Zamanında Çerkezköy'ün dış yolundan geçmiş gitmiş bir Karayolları var. Vurmuş geçmiş, ışıkları koymuş geçmiş. Hiçbir alt geçit yok. Burada trafik sorunu yaşanır mı diye bakmadan vurup giden, Çerkezköy’e duyarsız bir Karayolları var. Bunu niye anlatıyoruz? Şu anda Ambardere Okullar Bölgesi'nde 5 bin tane öğrenci var. Sabah trafiğimiz Şehit Teğmen Akın Akın Caddesi’nden Hükümet Caddesi’ne dayanmış durumda. Aynı şekilde karşı tarafta Halk Ekmek Fabrikasını da geçip Ambardere Necmettin Erbakan Caddesi’nin ortalarına dayanmış durumda. Aynı şekilde ışık yoğunluğundan dolayı karayolları da yukarı İstanbul istikametine doğru neredeyse bir kilometre yoğunluk yapar hale gelmiş durumda. Yani bunları görmeyen, görmezden gelen bir Karayolları var. Çerkezköy'ün halihazırda iman planını bölüp geçeceksin, buradaki nüfus yoğunluğunu görmezden geleceksin. Bu Karayollarının aciziyetidir.  Yarın sabah bu görüntüleri önce ben alacağım, sonra da Karayollarına ileteceğim. Karayollarına gereken baskıyı yapmak buradaki herkesin sorumluluğudur. Kendini buraya ait hissetmeyen bir Karayollarıyla karşı karşıyayız. Çerkezköy Belediyesi bundan sonra Karayollarına bu sorumluluğunu her gün hatırlatmak adına her şeyi yapacak. Karayolları üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadır” dedi.

“BELEDİYE YİNE KENDİ BAŞINA KALMIŞ DURUMDA”

Sokak hayvanlarının gündeme getirilmesi üzerine de konuşan Akay, “Hızlı tren geçtiğinden dolayı barınağın uç kısmı gitti. Arkasından DSİ geçiyor. Arkadan da gitti. Şu anda ortada kaldık. Yeni bir yer arayışımız var. Yeni bir alan tahsisi talebimiz var. Tabii ki bir yasal düzenleme oldu. Ancak bunun bir altlığı yok. Bir yasal düzenleme oldu. Ancak memleketteki başıboş, sahipsiz hayvanların sorumluluğunu ‘al kardeşim belediye bunu yapsın’ demek işin kolaycılığı. Burada bir başıboş hayvan sorunu var mı? Evet var. Buna sadece ‘ben yasayı çıkarttım. Hadi bakalım. Sorumlular gereğini yerine girmesin’. O zaman alan tahsis taleplerimiz var, bunlar değerlendirilsin. Bugün Çerkezköy'deki başıboş hayvan s ayısı 4 bin civarında. Bununla ilgili Çerkezköy Belediyesi 2 tane veteriner, 2 tane tekniker, yaklaşık 15 personeliyle şu anda işini götürmeye çalışıyor. Yasa çıktı. Bununla ilgili herhangi bir yerel  yönetimlere, ‘biz bu anlamda destek verelim’ diye bir net bir şey yok. ‘Yasayı çıkarttım. Yerel yönetimler başınızın çaresine bakın’ diyen bir kolaycılıkla karşı karşıyayız. Bunun adı kolaycılık. Buna dair bir destek, buna dair bir yaklaşım var mı? Yok. Belediye yine kendi başına kalmış durumda. Bizi  yalnız başımıza bırakanlara sesleniyoruz. Bun kadar da kolaycılık olabilir mi?” dedi. Birkaç ay içerisinde barınağı yeni yerine taşıyacaklarını söyleyen Akay, “Elimizden geldiğince bugüne kadar yaptığımız gibi elimizden geleni daha fazlasını yapmaya çalışacağız. Hayvanları katletmek gibi bir fikrimiz asla yok. Biz yine kendi kadromuzla elimizden geldiği maksimum ölçüde hayvanları alıp rehabilite edip mümkünse kendi alanlarımızda, mümkün değilse doğal yaşam ortamında yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU