Gözden kaçırmayın

Yetişkin Kursları Güz Dönemi sona erdiYetişkin Kursları Güz Dönemi sona erdi

Şemdinli dosyasıyla ünlenen, 2008 yılı Ağustos ayında Çerkezköy’de göreve başlamasının ardından 2009'un ikinci yarısında Kapaklı Belediyesi ile ilgili soruşturmaya bakan Savcı Harun Ayık, dönemin Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve beraberinde birçok ismi 'ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik' suçlamaları ile gözaltına almış ve daha sonra tutuklanmaları istemi ile mahkemeye sevk etmişti. Dönemin MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı ile girdiği sürtüşmenin ardından 2009 Haziran’ında Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 kişi ile birlikte ihaleye fesat karıştırma iddiası ile önce gözaltına alınan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, daha sonra tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

 

KARDEŞ’İ DE GÖZALTINA ALDIRTMIŞTI

Dönemin Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık, dönemin Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın gözaltına alınmasının ardından bunun arkasında dönemin MHP Milletvekili Kemalettin Nalcı’nın olduğuna ilişkin haber yapan gazeteci Şaban Kardeş’i de gözaltına aldırmıştı. 3 gün sonra mahkemeye sevk edilen Kardeş, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Üst mahkemeye itiraz eden Harun Ayık, üst mahkemenin yerel mahkemeyi haklı bulmasına rağmen yeni deliller ortaya koyarak, Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmaya çalışmış ve Kardeş, Ağır Ceza’da yargılanırken, Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcısı mahkemeden beratlarını talep etmişti ve böylelikle dosya kapanmıştı.

3 BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Çerkezköy’de görev yaptığı süreçte Çerkezköy’de birçok siyasi isme, iş insanına operasyon yapan, koruması aracılığıyla çok sayıda müteahhitten para istediği iddia edilen özel korumalı Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık’ın başlattığı soruşturma kapsamında 2010 yılında da dönemin Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel ile MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Aşar ve bazı müteahhitler ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddiasıyla gözaltına alınmış, Özkan Yücel tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Ahmet Aşar ve Müteahhit Oktay Önder ise tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Karaağaç Belde Belediye Eski Başkanı İsmet Şimşek de 2011 yılında ‘rüşvet, ihaleye fesat karıştırma resmi ve özel evrakta sahtecilik’ suçlamaları ile dönemin Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık’ın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınarak, mahkeme tarafından tutuklanırken, bir yılı aşkın süre cezaevinde kalmıştı.

 

YEREL MAHKEMENİN KARARINI YARGITAY BOZMUŞTU

Çerkezköy’de ruhsat almadan yaptırdığı binayla da gündeme gelen dönemin Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık, ruhsatsız yaptırdığı binayla ilgili 3 Ekim 2012 tarihinde Çerkezköy Haber Gazetesi’nin “Kamuoyu Bu Binayı Konuşuyor” başlığıyla verdiği haber nedeniyle 'basın yoluyla kişilik haklarına saldırı' iddiasıyla Çerkezköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak Çerkezköy Haber Gazetesi hakkında manevi tazminat davası açarken, Çerkezköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise Çerkezköy Haber Gazetesi’ni 10 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Gazeteci Şaban Kardeş’in davayı temyize götürmesinin ardından yerel mahkemenin kararını inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

 

 

KONUYU CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA GÖTÜRMÜŞTÜ

Çerkezköy’de görev yaptığı süreç boyunca makamını kullanarak kurumlar arasında korku imparatorluğu yaratan Harun Ayık’ın Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı iken 15 Temmuz Darbesi sonrası fetö’nün bankası olan Bank Asya’nın çekini kullandığını tespit eden gazeteci Şaban Kardeş, çeki önce Cumhurbaşkanlığı köşküne götürerek Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Oktay Saral’a teslim etmiş, ardından da konuyla ilgili haber yapmıştı. Harun Ayık’ın kullandığı Bank Asya çekiyle ilgili dönemin İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi de verilirken, bakan, soru önergesini yanıtsız bırakmıştı.

HSK 1. DAİRESİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

HSK 1. Dairesi tarafından dönemin Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık hakkında 2015 yılında Çerkezköy’de bulunan bir arazi satışı davası nedeniyle soruşturma başlatıldı. Ahmet Şişman isimli şikâyetçinin verdiği dilekçeyi, yetkisi olmadığı halde kendi dosyasıymış gibi havale ettirdiği iddia edilen Savcı Ayık, iddiaya göre kendisine verilen dilekçede şikâyetçi ve şüpheli olarak görünen kişileri de dosyadan ayırarak soruşturmayı kendi yürütmeye başladı. Şikâyetçi Ahmet Şişman tarafından verilen şikâyet dilekçesi sonrası kâtibine İsmail Duman isimli kişiyi telefonla aratıp ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla ifadesi alınması için adliyeye çağırdığı, gelmediği takdirde hakkında zorla getirilme kararı çıkartacağını söyledi.

GÖZALTINA ALDIRIP GİZLİLİK KOYDURDU

4 Ekim 2017 günü ifadeye gelen İsmail Duman’a, “Hakkında şikâyet var. Adamın parasını almışsın mağdur etmişsin. Bu adamla helalleş borcunu öde yoksa fetö'cü derler, Reise küfür etti derler” diyen Savcı Ayık’a İsmail Duman, “Aramızda dava devam ediyor, benden haksız yere para istiyorlar” dedi. Bunun üzerine Savcı Ayık, İsmail Duman’a ‘git dışarıda bekle’ dedi ve kolluk kuvvetini arayarak, gözaltı kararı verdi. Savcı Ayık ayrıca dosyaya gizlilik koydurdu.

“MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ”

İsmail Duman’ın avukatının ertesi gün bilgi almak istemesi üzerine Savcı Harun Ayık, “Dosyada fetö iddiası var. Zaten yetkisizlik vereceğim. Dosyayı örgütlü suçlar bürosuna göndereceğim” dedi. Gözaltı kararı bitmesine rağmen Savcı Ayık adli kontrol ve yurt dışı yasağı kararı vermesine rağmen İsmail Duman’ı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarının refakatinde başka bir dosyadan ifade vermesi için talimat verdi. İsmail Duman’ın Savcı Harun Ayık hakkında şikâyette bulunmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi soruşturma başlatıp Ayık’ı açığa alırken, HSK İkinci Dairesi ise kovuşturma izni verdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından yapılan yargılamada, Ayık’a ‘irtikap’, ‘hak ve yetkileri kötüye kullanmak’, ‘nüfusunu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlarından 3 yıl 3 ay hapis cezası verilirken, meslekten de ihraç edildi.

Haber Merkezi