Gözden kaçırmayın
AK Parti İlçe Başkanı istifa ettiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Ün, “Yaşanan kuraklığı da dikkate alarak ayçiçeği çiftçisinin yaşadığı mağduriyeti gidermek için neden hala destekleme ve prim fiyatlarını açıklamadınız? Ne zaman açıklayacaksınız?” diye sordu.
“ÖNLEM ALINMADI”
Yaşanan kuraklığın görüldüğünü ama buna rağmen önlem alınmadığını ifade eden Ediz Ün, “Bölgemizde ve ülkemizde yaşanan kuraklık ortadayken iktidar, bu duruma karşı önlem almak ve çiftçisini desteklemek yerine hemen 6 Ağustos’ta ithalat kararını açıkladı. Ne aceleniz var? Önce çiftçinizi düşünseydiniz, çiftçinizi koruyacak kararlar alsaydınız. Ukrayna’daki, Rusya’daki çiftçiler sizden acele karar mı bekliyordu? Ayçiçeği prim desteğini neden açıklayıp hemen çiftçinize ödemiyorsunuz? Ortada çok ciddi bir kuraklık var ve çiftçinin yaşadığı sıkıntı var. Bu politikalarla giderseniz çiftçi nasıl üretim yapmaya devam edecek? Ayçiçeğinde en az 5 lira prim desteği artı kuraklık desteği olmalıdır. Bu 5 lira kafadan uydurduğumuz bir rakam değil, geçmişte verilen prim desteğinin dolar bazında günümüzdeki karşılığıdır?” dedi.
BAKAN YUMALI’YA SORDU
Bakan Yumaklı’ya “6 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen 1 milyon ton ayçiçeği tohumu ve 400 bin ton ham yağ ayçiçeği ithalatı miktarları nasıl hesaplanmıştır? Sulama yatırımları neden bir türlü tamamlanmamaktadır?” sorularını soran Ün, “Şurası çok açıktır ki AK Parti ve ortaklarının çiftçiye verecek hiçbir şeyi kalmamıştır. Aksine bundan sonra çiftçinin elinde ne kalmış ise onu da almak için çalışıyorlar. Çiftçimiz bugün felaketi yaşıyor bu felaketten kurtuluşun ilk günü de bunların iktidardan gittiği CHP’nin iktidarının başladığı gün olacaktır” ifadelerini kullandı.
“BU KARAR BAKANLIĞIN TALİMAYITLA MI ALINDI?”
Milletvekili Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde çiğ süt alım fiyatlarını da gündeme getirdi. Ulusal Süt Konseyi’nin, 9 Ağustos’ta yaptığı toplantıda çiğ süt alım fiyatlarını sabit tutma kararı aldığını belirten Ün, “Bu karar, zor durumdaki üreticilerimiz için büyük bir hayal kırıklığıdır. Çiftçiyi korumaktan uzak olan bu karar, yanlış ekonomik politikaların bedelini üreticiye ödetmektedir. Bu karar, maliyetler dikkate alınarak mı yoksa Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla mı alınmıştır?” diye sordu.
ÜRETİCİLERİN YAŞDIĞI ZORLUKLARA DİKKAT ÇEKTİ
Soru önergesinde üreticilerin yıllardır yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Ün, bu sabit fiyatın uzun vadede herkes için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Hayvan sayısındaki ve çiğ süt üretimindeki düşüşe vurgu yapan Ün, “Artan nüfusa rağmen süt üretimimiz düşüyorsa, ortada ciddi bir toplum sağlığı sorunu var demektir. Bu, çocuklarımızın yeterli ve sağlıklı beslenemediği anlamına gelir” dedi. Yanlış ekonomik politikaların bedelinin çocuklara, çiftçilere ve tüm halka ödetildiğini ifade eden Ün, “Çiğ süt fiyatını artırmasak enflasyonu kontrol altına alabileceğimizi sanıyorlar. Oysa bu fiyatlar sadece hayvanların kesime gönderilmesine ve üretimin düşmesine yol açar. Sonuçta halk, süt ve süt ürünlerine çok daha yüksek fiyatlarla erişmek zorunda kalır. Bugüne kadar yaşanan olumsuzluklar derinleşerek devam eder. Türkiye’de bir Tarım Bakanlığı tabelası var, ama bu tabela Türk çiftçisinin üretimini desteklemek için değil, yabancı çiftçilerden ithalat yapmak için çalışıyor” dedi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
Yorumlar
Yorum Yap