Gözden kaçırmayın

TÜİK; dış ticaret endekslerini açıkladıTÜİK; dış ticaret endekslerini açıkladı


Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen buluşmaya Vali Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, oda ve borsa temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile STK temsilcileri katıldı.

PROJELER İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Vali Sezer, toplantıda Edirne’de gerçekleştirilen yatırımlar ve projeler ile ilgili bilgi verdi. Vali Sezer, “Marka şehir Edirne’miz tarım, sanayi, kültürel ve tarihi açıdan çok zengin. İş dünyası ile birlikte ilimizin gelişimi için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

“GEREKEN ADIMLARI HEP BİRLİKTE ATACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Kritik tarım ürünlerinin de üretildiği Edirne’mizde, tarım ve hayvancılık önemli yer tutmakta olup, ilimizde kurmaya devam edeceğimiz sanayi bölgeleri de verimlilik ve katma değerin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra, ilimizdeki turizm potansiyelinin daha üst seviyede değerlendirilmesi için gereken adımları hep birlikte atacağız” dedi.

“TİCARİ REKABET KIZIŞMIŞ DURUMDA”

Dünyanın iyi bir dönemden geçmediğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Özellikle pandemi sonrası hala toparlanamamış bir dünya var. Son 20 yıla baktığınızda dünya ekonomisi yüzde 3,6 büyümüş ama 2020 ile 2022 dönemine bakarsanız bu yüzde 2'lere düşmüş. Geçen yıl dünya ekonomisinde bir miktar toparlanma olduğu, büyüme yüzde 3'lere geldi. Bu yıl da 3'ü birazcık geçmesi bekleniyor. Hala o 3,6'nın oldukça altında bir dünya büyümesi söz konusu. Bir taraftan da dünyada rekabet artmış, bloklaşmalar artıyor, ticari rekabet kızışmış durumda. Korumacılık eğilimlerinin güçlendiğini görüyoruz. Eskisi kadar ticaretin rahat bir şekilde geliştiği bir ortam olmadığını da ifade etmek isterim. Geçen yıldan bugüne Türkiye'nin büyümesinde farklı bir yaklaşım sergiledik. Tüketimle değil üretimle, yatırımla, ihracatla daha çok büyümek istedik. Bir taraftan enflasyonu düşürürken diğer yandan da büyümeyi ve istihdamı korumak istedik. Bu da kolay bir iş değil. Bunun sağlanabilmesi için büyümenin kompozisyonunu, bileşenlerini özellikle çok önemli görüyoruz. Daha çok üretimden, ihracattan, yatırımdan kaynaklanan bir büyüme sağlama gayreti içindeyiz. Bunu da belli oranda başarmış durumdayız. Geçen yıldan bu yıla baktığımızda yurt içi talebin büyümeye katkısı bir miktar gerilerken dış talebin katkısı, yani ihracatın katkısının arttığını görüyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde 1,6 puan dış talep büyümemize katkı sundu. Bu da sağlıklı bir büyüme, daha nitelikli bir büyüme açısından çok önemli" açıklamasında bulundu.

“DEZENFLASYON SÜRECİNE GİRDİK”

“Temel önceliğimiz enflasyon” diyen Yılmaz, "Büyümemiz, ihracatımız, turizmimiz, reel tarafta gerçekten çok iyi bir performansımız var. Hele hele dünyanın bugünkü şartlarını dikkate alırsanız; nerede daha çok sıkıntımız, enflasyon konusunda. Dolayısıyla geçen yıl hazırladığımız Orta Vadeli Program'da enflasyonu temel öncelik olarak önümüze koyduk ve üç döneme ayırdık. Adı üzerinde Orta Vadeli Program; bir yıllık programdan bahsetmiyoruz, 3 yıllık bir program. Birinci yıl geçiş süreci olacak dedik. İkinci yıl dezenflasyon süreci, üçüncü yıl kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçtiğimiz mayıs ayı itibariyle geçiş sürecini tamamlamış olduk, dezenflasyon sürecine girdik" dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZA IŞIK TUTACAK”

Bu yıl Eylül ayında temel felsefesini koruyarak, Orta Vadeli Programları (OVP) güncelleyeceklerini kaydeden Yılmaz, “Kamu kurumlarımızın teknik çalışmalarını sürdürdüğü bu dönemde gerek yerelde gerekse ülke genelinde özel sektör kuruluşları ile yaptığımız bu toplantılar çalışmalarımıza ışık tutacak. Gönülden ve sıcak muhabbetleriyle bizleri misafir eden, Türkiye’nin potansiyeline inanan, ülkemizin ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sunan tüm iş insanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından iş insanlarına söz verilerek, sektör temsilcilerinin istek ve talepleri aktarıldı. Edirne İş Dünyası Buluşması’nın ardından AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek, partililerle bir araya gelen Cevdet Yılmaz, “Yol ve dava arkadaşlarımızın her birine gayretlerinden dolayı teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“GELENEKLERİ OLMAYAN TOPLUMLARIN GELECEKLERİ DE OLMAZ”

Daha sonra 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin final müsabakalarını takip eden Yılmaz, “Gelenekleri olmayan toplumların gelecekleri de olmaz. Asırlardır devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 663’üncüsü bugün Edirne’deki final müsabakası ile tamamlanmış oldu. Büyük bir mücadeleye sahne olan final maçını kazanarak altın kemerin sahibi olan başpehlivan Yusuf Can Zeybek’i, 2. olan Mustafa Taş’ı ve mücadele eden tüm pehlivanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Geleneğimizi asırlardır yaşatan tüm pehlivanlarımıza ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne gönül veren herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haber / Buse AKIN