Gözden kaçırmayın

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’deUzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’de

TÜİK’in Temmuz ayında tüketici enflasyonu aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 61,78 olarak açıkladığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Geçen yıl yaz aylarında İstanbul Ticaret Odası (İTO), Enflasyon Araştırma Grubu (EN-AG) ve TÜİK’in enflasyon rakamları birbirine yaklaşmış hatta Ağustos ayında TÜİK enflasyonu İTO ve ENAG’ı geçmişti. O dönemde bu durum, ‘TÜİK verilerinin gerçeğe yaklaşması’ olarak anlatılmış, yeni ekonomi yönetimi için bir ‘güven unsuru’ olarak sunulmuştu. Aradan bir yıl geçti, TÜİK enflasyonu yeniden diğer iki enflasyon tahmininin altında. TÜİK enflasyonu ile diğerleri arasındaki makas açılmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BU KADAR ‘GEÇİCİNİN’ SEBEP OLDUĞU GÜVEN BUNALIMI DA ‘KALICI’ OLUYOR”

Merkez Bankası’nın, önce enflasyonda zayıflamanın mayıs ayında ‘geçici bir kesintiye’ uğradığını; sonra da ‘Temmuz ayında enflasyonun geçici olarak artacağını’ söylediğini anımsatan Öztrak, “Bugün de Temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı ‘Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı’ dedi. Mayıs’ta geçici etki… Haziran’da geçici etki… Temmuz’da geçici etki… Bu geçici etkiler vatandaşın tenceresini cüzdanını kalıcı olarak boşaltıyor. Bu kadar ‘geçicinin’ sebep olduğu güven bunalımı da ‘kalıcı’ oluyor. Rekabet gücünü artıran, toplumun tüm kesimlerine uyumun yükünü adaletle dağıtan, güçlü bir sosyal destek ağına sahip, güven veren bir hukuki ve kurumsal çerçevesi olan, dört başı mamur bir program olmadıkça hiçbir sonuç kalıcı olmaz. Her şey geçici olaya mahkumdur” dedi.

VATANDAŞLARIMIZIN BÜTÇELERİNE ETKİSİ GEÇİCİ FALAN DEĞİL BAL GİBİ KALICI”

Bakan Mehmet Şimşek, baz etkisiyle gerileyen yıllık enflasyonu müjde gibi açıklasa da, son bir yılda vatandaşların eğitim, sağlık, ulaştırma, gıda gibi en çok ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerde fiyat artışlarının, tabelada yazan enflasyonun çok üstünde olduğunu dile getiren Öztrak, “Son bir yılda elektrik-gaz ve diğer yakıtların fiyatı yüzde 112, eğitim ücretleri yüzde 105, temel hastane hizmetlerinin fiyatı yüzde 88, ulaştırma hizmet fiyatları yüzde 94, kuzu eti fiyatı yüzde 99, tereyağı fiyatı yüzde 74, meyve fiyatları yüzde 70 arttı. Yine son bir yılda kiralar, yüzde 25 üst sınır uygulamasına olmasına rağmen, yüzde 122 yükseldi. Bütün bunların dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bütçelerine etkisi geçici falan değil bal gibi kalıcı” diye konuştu.

Haber / Şaban KARDEŞ