Gözden kaçırmayın

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’deUzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ediz Ün, TÜİK’in verilerine göre büyükbaş hayvan sayısındaki ciddi azalmaya dikkat çekerek, “Bu düşüş ithalata rağmen engellenemedi” dedi.

“ORTADA CİDDİ BİR SORUN VAR”

Milletvekili Ün, “2020 yılında büyükbaş hayvan sayımız 18,2 milyon iken, bu yılın ilk yarısında sayı 16,6 milyona düştü. Üç buçuk yılda tam 1,6 milyon büyükbaş hayvan kaybettik. Küçükbaş hayvan sayımız da aynı şekilde düşüş gösterdi; 2021 yılında 75,5 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız, bugün 70,5 milyona geriledi. Son 2,5 yılda küçükbaş hayvan sayısı 5 milyon azaldı. Bu, tarım ve hayvancılıktaki yapısal sorunların bir göstergesidir" diyen Ün, asıl sorunun ithalata rağmen devam eden bu azalma olduğunu vurguladı. Ün, son altı ayda 28 binden fazla büyükbaş hayvanın kaybedildiğine dikkat çekerek, “Oysa aynı dönemde 197 bin 396 büyükbaş hayvan ithal edildi. Bu sayıyı da eklediğimizde toplamda 225 bin 719 büyükbaş hayvan kaybettik. İthalata rağmen hayvan sayımızı artıramıyorsak, ortada ciddi bir sorun var demektir” dedi.

“SİZ İTHALATI TERCİH ETTİNİZ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı da eleştiren Milletvekili Ün, Bakan Yumaklı’nın hayvan varlığına dair ‘yeterli’ ifadesini tutarsız buldu. Ün, “Madem hayvan sayısı yeterli, o halde neden canlı hayvan ve et ithal ediyorsunuz? Et fiyatlarını kontrol etmek için ithalat yaptığınızı söylüyorsunuz, fakat ithalata harcayacağınız parayı küçük aile işletmelerine destek olarak aktarsaydınız, aynı regülasyonu çok daha sürdürülebilir şekilde sağlardınız. Ancak siz ithalatı tercih ettiniz” dedi.

“TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ”

İktidarın, hayvancılığı ithalata bağımlı hale getirdiğini belirten Ün, “Bugün büyükbaş hayvan varlığımızın yarısından fazlası ithal. AKP döneminde toplamda 6,9 milyon büyükbaş, 3,2 milyon küçükbaş hayvan ile 384 bin ton et ithal edildi ve buna 11,5 milyar dolar ödendi. Ancak ithalat, hayvancılığın sorunlarını çözmez, sadece günü kurtarır. Taşıma suyla değirmen dönmez. İthalat politikaları sürdürülemez oldu. Sizden önceki bakanlar da ithalatın iki-üç yıl içinde biteceğini söylüyordu. Ama her gelen bakan bu söylemi tekrarlıyor. Demek ki siz de aynı yoldasınız, bakanlık görevinizin sonuna yaklaştınız. CHP iktidarında küçük aile işletmelerini destekleyeceğiz ve hayvan varlığını artıracağız. Yem maliyetlerini düşürmek için meraları ıslah edeceğiz ve bir daha bu topraklarda ne ithal hayvan ne de ithal et göreceksiniz. AKP’nin ithalat politikaları yüzünden halkımız et, süt, ekmek kuyruklarına girmek zorunda kalıyor. Emekliler sofrasında et göremiyorsa, çocuklarımız yeterince et ve süt tüketemiyorsa, bunun sorumlusu saray yönetimidir. İlk seçimle bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Haber / Buse AKIN