Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Birliği'ne doğru hayırlı bir adım daha attı. Uzun bir süredir üzerinde çalışılan "Ortak Türk Alfabesi" konusunda nihayet anlaşmaya varıldı. Buna göre, Ortak Türk Alfabesi 34 harften meydana gelecek ve Türk Dünyası'nda ortak alfabe olarak kullanıma açılacak.

Zaten uzun bir süredir Türkiye'de alfabemizde bazı seslerin eksik olduğu konuşuluyordu. Alınan bu kararla söz konusu eksik harfler de giderilmiş olacak. Alfabemize en az dört veya beş harfin eklenmesi ile bu sorun da çözülmüş olacak.

Merkezi Kazakistan'da bulunan Türk Dil Akademisi ve Türk Dil Kurumu'nun çalışmalarıyla geçtiğimiz 9-11 Eylül 2024 tarihleri arasında Bakü'de toplanan ortak komisyon, Türk Devletleri Teşkilatı'nın bundan bu yana kullanacağı Ortak Türk Alfabesi konusunda anlaştıklarını deklare ettiler. Ortak alfabe konusunda Türk bilim adamları çok uzun süreden beri çalışma yapıyordu. Ama bu konuda kesin bir sonuca ulaşamıyorlar ve bir türlü ortak bir görüşte karar kılamıyorlardı.

Bu ortak komisyon çalışmasıyla artık Ortak Alfabe sorunu da halledilmiş oldu. Her şey yavaş yavaş aslına ve hedefine doğu emin adımlarla ilerlemektedir. Bugüne kadar Türk Birliği'ne giden yolda kat edilen mesafe oldukça büyüktür.

Büyük Türkçü Gaspıralı İsmail'in ruhu muazzez olsun. O, "Dilde, Fikirde ve İşde Birlik" diyerek ilk kıvılcımı yakan adamdır. Bu seviyeye ve bu anlaşmaya kolay gelinmedi. "Ortak Alfabe" konusu Osmanlı döneminden beridir tartışılıyordu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bu sorun yeniden gündeme geldi. 1990'lardan günümüze dek zaman zaman toplantılar düzenleniyor ve çalışmalar yapılıyordu. Nihayet ortaya böyle hayırlı bir sonucun çıkması sağlandı. Siyasette, ekonomide, bilimde ve savunmada ortak iş yapma arzusuna eklenen bu "Ortak Alfabe" çalışması bu yönde atılan en önemli ve en köklü adımlardan biridir. İnşallah, teoride kalmaz ve istenilen en kısa zamanda pratiğe geçerek milletimizin kültürel alanda birleşmesine ve kaynaşmasına vesile olur.

FAHRETTİN MASUM BUDAK