Gözden kaçırmayın

Lösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçeklerLösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçekler

Araştırmalar okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının birbiriyle yakın ilişki içinde olduğunu gösteriyor.  Doğru planlanmış bir beslenme alışkanlığı çocukların sağlıklı büyümesine, zinde kalmasına ve derslerinde daha başarılı olmasına yardımcı oluyor. Hazır ya da paketli yiyecekler yerine evde hazırlanan beslenme çantasındaki yiyeceklerin tüketilmesi çocukların okulda oldukları süre içinde sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmelerini sağlıyor.

“EN ÇOK ETKİLENEN YAŞ GRUBU”

Okul çağındaki çocukların sağlıksız ve yetersiz beslenmeden en çok etkilenen yaş grubu olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak, pratik tariflerle ebeveynlerin çocuklar için kolayca sağlıklı beslenme çantası hazırlayabileceklerini belirtiyor. Dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni için beslenme çantasının olmazsa olmazlarını sıralayan Gamze Şanlı Ak, kolayca hazırlanabilen ve lezzetiyle çocukların severek tüketeceği 3 farklı tarif paylaşıyor.

SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Ak, “Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlarken protein, karbonhidrat, yağlar ve minerallerden oluşan birçok besin kaynağının yer almasına dikkat edilmelidir. Bunun için de süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze meyve grubu beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Çocukların enerji ihtiyacını karşılamak için kuru yemişler de eklenebilir. Bununla birlikte çocukların sürekli aynı şeyleri yemekten sıkılacağı göz önünde bulundurularak, farklı tarifler mutlaka denenmelidir. Çocukların beslenmesinde bir diğer önemli unsur ise ara öğünler. Sağlıklı bir şekilde hazırlanan ara öğünler ile çocukların öğünler arasında çok fazla acıkmadan ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını gidermeleri sağlanabiliyor. Özellikle lif oranı yüksek ve enerji değeri dengeli besinler tercih edilebilir. Aynı zamanda evde sağlıklı bir şekilde hazırlanan kraker ve enerji barı gibi yiyecekler de iyi bir ara öğün alternatifi olabilir. Sağlıklı bir beslenme çantasında yer alabilecek besin alternatifleri; muz, elma, armut, üzüm gibi kolay yenebilecek taze meyveler, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, ev yapımı az şekerli kek ya da kurabiye, kuru meyveli bar, sebzeli veya peynirli börek, sandviç (ton balıklı, ızgara tavuklu, peynirli), sağlıklı unlar ile hazırlanmış ev poğaçası, peynirli ve sebzeli mini pizza, süt, ayran, kefir ya da katkısız yüzde 100 meyve suyu” ifadelerini kullandı.

BESLENME ÇANTASI İÇİN ÜÇ TARİF

Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak, beslenme çantası için 3 pratik tarif de paylaştı. Tam Buğdaylı Dereotlu Poğaça tarifi veren Ak, malzemelerini ve yapılışını şu şekilde paylaştı: “2 su bardağı tam buğday unu, 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine), 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı laktozsuz süt, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı pul biber, 1,5 su bardağı lor peyniri (tuzsuz, az yağlı), 1 demet dereotu, çörekotu. Bir kapta yumurta, yağ ve sütü çırpın. Bu karışıma un, tuz, pul biber ve kabartma tozunu ekleyip, yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamura en son dereotu ve lor peynirini ilave edin veya poğaça şeklinde açıp içine dereotu ve lor peyniri ekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otunuzu serpin ve önceden ısıtılmış fırında 180 C'de 20- 25 dk pişirin. Afiyet olsun” Ak’ın bir diğer tarifi ise Bol Tohumlu Kraker oldu. Ak, “2 su bardağı bol lifli çok amaçlı un, 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi, 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi, 2 yemek kaşığı keten tohumu, 1 yemek kaşığı susam, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, yarım su bardağı su. Bol Lifli çok amaçlı unu bir karıştırma kabına alın üzerine kabartma tozunu ekleyin, karıştırın ve unun ortasını havuz şeklinde açın. Kalan tüm malzemeleri ortaya ekleyip, tezgahta el ile yoğurun. Yoğurulan hamuru iki adet pişirme kağıdı arasında inceltin. İncelen hamurları dikdörtgen şeklinde kesin. Kesilen hamurları pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine aralıklı şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 C derece fırında tamamen kızarana, çıtır olana kadar pişirin. Afiyet olsun” ifadelerini kullandı. Enerji Bar tarifi de paylaşan Ak, “1 su bardağı yüksek proteinli çok amaçlı un, 3 yemek kaşığı yaban mersini, 1 adet olgun muz püresi, yarım su bardağı şekersiz yer fıstığı ezmesi, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 yemek kaşığı chia tohumu, 5 gr / 1 çay kaşığı toz tarçın. Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına ekleyip, karıştırın ve sonrasında el ile yoğurun. Hamuru bir parmak kalınlığında kare olacak şekilde yayın. Hamuru oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru dikdörtgen olacak şekilde dilimleyin ve pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 C derece fırında, 30 dakika pişirin. Oda sıcaklığında dinlendirerek servis edin. Afiyet olsun” ifadelerini kullandı.

Haber / İrem BANÇO