Gözden kaçırmayın

Lösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçeklerLösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçekler

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde bugün saat 14.00’te düzenlenen programa; Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Kapaklı Belediye Başkanvekili Emre İldiz, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Ayhan Aytaç, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Kubilay Sinan Keşki, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin, Kapaklı İlçe Sağlık Müdürü Rabia Gül, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcıları Çağlar Bütün ve Halil Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

“33 KİŞİDE POZİTİF SONUÇ TESPİT EDİLDİ”

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Kapaklı İlçe Sağlık Müdürü Rabia Gül, “Kapaklı ilçemizde sağlık çalışanları olarak kanserle mücadele ve erken tanı amacıyla çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. 2024 yılı içinde ilçemizde 1037 kişiye HPV taraması yapıldı ve 33 kişide pozitif sonuç tespit edildi. Ayrıca, 499 kişiye yapılan kolon kanseri taramalarında 169 pozitif sonuç saptanmış olup, sonucu şüpheli ya da pozitif çıkan hastalarımızın sevk ve takip işlemleri tarafımızca yürütülmüştür” dedi.

“HALKIMIZIN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Mobil Mamografi Cihazıyla ilçedeki Aile Sağlığı Merkezlerinde meme kanseri taramalarına devam ettiklerini kaydeden Gül, “Eylül ve Ekim aylarında ilçemizde bulunan mobil mamografi aracımızla 607 kişiye mamografi çekimi yapılmış, 28 kişinin sonucu şüpheli bulunmuş ve bu kişilerin sevkleri gerçekleştirilmiştir. Ekim ayı sonuna kadar ilçemizde hizmet vermeye devam edecek olan Mobil Mamografi Aracımız aracılığıyla bugün programımızın ardından da mamografi çekimleri ile tarama yapılacaktır. Bu vesileyle yoğun göç alan ilçemizde halkımızın sağlığını korumak ve geliştirmek için özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunar, herkese yararlı bir program olmasını dilerim” dedi.

 

 

TARAMA PROGRAMLARININ ÖNEMİNİ VURGULADI

Daha sonra konuşan İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Kapaklılı çok kıymetli hanımefendiler, siz burayı ilgi, istek ve heyecanla doldurmasaydınız bizim tüm çabamız karşılıksız kalacaktı. Öncelikle el uzattığınız için, zaman ayırıp buraya geldiğiniz için teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Meme kanseri, Dünya Sağlık Örgütü Kanserle Mücadele Ajansı’nın verdiği verilere göre her yıl dünyada kansere yakalanan kadınlarımızın yüzde 23,8’inde görülüyor. Dünyada 23 milyon insan her yıl meme kanserine yakalanıyor. Bizim ülkemizde her yıl 27 bin insan yeni tanı alıyor. Bu kadar önemli bir halk sağlığı problemi. Erkeklerde de yüzde 1 oranında görülüyor. Bakanlığımız bu ayı türlü etkinliklerle, farkındalık ayı olarak kutluyor. Bu hastalığın yayılmasını önlemek açısından doğru bilgileri halkımıza aktarmak oldukça önemli. Bunun için kanser tarama programları oluşturuldu. Bu taramalar sayesinde yüzde 48 gibi bir oranda diğer organlara yayılmadan meme kanserini teşhis edebilmekteyiz” dedi.

“İKİ YILDA BİR KLİNİK MUAYENEYE GİDİLMELİ”

Tarama programlarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Kalkan, “Çeşitli tarama programları var. Erken teşhis konulmasıyla yüzde 90’ın üzerinde başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktan bahsediyoruz. Dolayısıyla biz hekimlerin arasında çok sık kullanılır, hakikaten de çok değerli bir sözdür: ‘Erken tanının önemi müthiş bir şeydir’ 20 yaşında itibaren her kadının ayda bir kez kendi kendine göğüs muayenesi yapması çok önemli. 2 yılda bir klinik muayeneye gidilmeli. 40 yaşından sonra ise yılda bir bu muayene yaptırılmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÇOK DEĞERLİ İKİ HEKİMİMİZİ KAYBETTİK”

Daha sonra Kapaklı Belediye Başkanvekili Emre İldiz, konuşma yaptı. Geçtiğimiz günlerde Süleymanpaşa’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Nilda Turgut ve Uzm. Dr. Emel Ersöz’ü anarak konuşmasına başlayan İldiz, doktorlara Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diledi. İldiz, “İki önemli hekimimizi kaybettik. Sağlık camiamızın başı sağ olsun. Bugün burada çok kıymetli hocalarımız var. Tekirdağ MEMEDER Başkanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal hocamız da burada, kendisi çok değerli bir hekimimiz. Bugün kendisini burada konuk ettiğimiz için çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

FAALİYET VİDEOSU SUNULDU

İldiz’in konuşmasının ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan faaliyet videosu seyredildi. Program, Tekirdağ Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin’in sunumuyla devam etti.

“EN ÖNEMLİSİ TARANABİLEN BİR KANSER TÜRÜ”

Daha sonra sunum eşliğinde meme kanseriyle ilgili önemli noktalara değinen Tekirdağ MEMEDER Başkanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, “Ekim ayını ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı' olarak kutluyoruz. Normalde tüm kanserleri yılda bir gün kutluyoruz ama 1 ay boyunca Meme Kanseri Farkındalık Ayı çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser. Bu çok önemli ama bence daha önemlisi taranabilen bir kanser olması. Akciğer kanseri de erkekler arasında en sık görülen kanser türü ama onun için farkındalık etkinlikleri gerçekleştirip, tarayamıyoruz. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri taranabilen kanserlerdir. 'Taramanın ne önemi var? Neden bu kadar taramalara gidelim?’ demeyin. Şikâyetiniz yokken bu tetkikleri yaptırın, mamografi çektirin. Hatta bazen şikâyeti varken bile insan doktora gelmiyor. Eğer taramak için, şikâyetiniz olmadan geldiğinizde evre 0, evre 1 düzeyinde ise bu kanserleri yakalıyoruz. Evre 0, evre 1 düzeyinde yakaladığımız kanserler yüzde 99-100 yaşam oranına sahip. Çok yüksek bir oran” ifadelerini kullandı. Program sonunda katılımcılara ücretsiz olarak mamografi ve kolorektal kanser taraması yapıldı.

Haber / Buse AKIN