Gözden kaçırmayın

Bakanlıktan kadın girişimcilere destekBakanlıktan kadın girişimcilere destek

Toplantıda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile TOBB arasında "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ile "Kadın İstihdamı İş Birliği" protokolleri imzalandı. Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışanların alacakları net ücretlerin artırılabilmesi için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi talebinde bulundu.

 

 

“İŞ GÜCÜNÜN NİTELİK KAZANMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak iş gücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iş gücüne ulaşabilmelerine olanak verecek 2 protokol imzaladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İş gücünün nitelik kazanması için gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi 81 ilde sınav ve belgelendirme hizmetlerini sürdürüyor” dedi.

“120 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERDİK”

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler başta olmak üzere, 77 meslekte düzenledikleri sınavlar vasıtasıyla, 120 binden fazla çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Mesleklerin belgeli hale gelmesine önemli katkı sağlayan MYK belge teşvikinin tekrar yürürlüğe konulması gerekiyor. Aktif iş gücü programlarının kapasitesinin artırılması, koşullarının hafifletilmesi ve sürelerinin uzatılması gerekiyor” diye konuştu.

“UYGULAMALI EĞİTİME TABİ TUTULARAK İSTİHDAMLARI SAĞLANACAK”

Toplantıda imzalanan Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü ile aktif iş gücü programları kapsamında işletmelerin ihtiyaç duyduğu iş gücü taleplerinin oda ve borsalarda toplanacağını, ihtiyaçlara uygun eğitim programlarının hazırlanacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Daha sonra programdan faydalanmak isteyen adaylar bir araya getirilerek teorik eğitimleri verilecek, devamında da işbaşı eğitim programları kapsamında işletmelerde uygulamalı eğitime tabi tutularak istihdamları sağlanacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İSTİHDAM PİYASASI KATI”

Türkiye'de kadın girişimci sayısının artırılması için 2007'de kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun önemli çalışmalar yürüttüğünü, kurulun 2021'de "Sanayide Kadın Eli Projesi"ni başlattığını, projenin kısa zamanda 25 ile yayıldığını ve İŞKUR desteğiyle 21 binden fazla kadının iş gücü piyasasına kazandırıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'de istihdam piyasası katı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre esnek mevzuata ihtiyaç var” dedi.

GELİR VERGİSİ BASAMAKLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Gelir vergisi basamaklarının daraltıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40'lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaşanıyor. Tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bugün 7,5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamın korunması ve yeni iş alanlarının açılabilmesi için istihdam teşviklerini de çok önemli görüyoruz” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, geçmişten beri uygulanan 5 puanlık prim teşvikinin istihdama doğrudan destek sağladığı gibi uygulanmasının da basit olduğunu kaydetti.

“EMEK YOĞUN SEKTÖRLERDE İLAVE TEŞVİKLER SAĞLAMALIYIZ”

Son dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerin, başta ham madde ve enerjide meydana gelen artışlar ile diğer maliyetlerden dolayı ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Emek yoğun sektörlerde iş gücü kaybının önüne geçmek üzere ilave teşvikler sağlamalıyız. Siparişlerinin azalmasına bağlı olarak üretimleri ve satışları düşen firmalarımızın istihdamlarını koruyabilmek için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, fazla prosedüre tabi tutulmadan, devreye alınmasını bekliyoruz. Deprem bölgesinde bulunan işletmelerimizin sıkıntıları maalesef devam ediyor. Vergi ve sigorta prim borçlarının tıpkı 1999 depreminde olduğu gibi terkin edilmesi, depremden zarar gören firmalarımızın tekrar ayağa kalkmalarını da sağlayacaktır” dedi.

“TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı konuşmada istikrarlı büyüme ve ekonomik kalkınmanın nitelikli insan gücüyle gerçekleştiğine dikkat çekerek “Nitelikli insan gücü, toplumların hem sosyal hem de ekonomik kalkınması için olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Aynı zamanda, üretken ekonomi ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşmamızda en önemli faktörlerden biri olacaktır. Bu sebeple özellikle iş hayatında; alanına hakim, donanımlı, mesleki becerileri üst düzeyde olan çalışan profili… gibi nitelikli işgücü, en az istihdam oranlarındaki nicelik kadar önemli bir ihtiyaçtır. Geleceğin Türkiye’sinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için yediden yetmişe her bir vatandaşımızın katkısını gerekli görüyor, kadın istihdamında yeni fırsatlarının oluşturulması, yeni iş alanlarının açılması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

NİYEP İLE İŞVERENLER, ARADIĞI NİTELİKLİ ELEMANI KENDİLERİ YETİŞTİRMİŞ OLACAK”

NİYEP ve Kayıtlı Kadın İstihdamı: İş Pozitif Programı İş Birliği Protokolünün de böyle bir çabanın ürünü olduğunun altını çizen Bakan Işıkhan, “Bugün imzaladığımız protokolle birlikte, İŞKUR ve TOBB’un güçlü iş birliği ile işverenlerimizin talep ettiği yetkinliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi noktasında önemli bir adım atıyoruz. NİYEP ile işverenlerimize çalışan sayısının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanmalarına imkân sağlayacağız. 160 fiili güne kadar sürecek programlarla katılımcılar, teorik ve pratik bilgileri bir arada alacaklar ve program sonunda kazandıkları yetkinlikleri hemen uygulama fırsatı bulacaklar. Böylece işverenler, aradığı nitelikli elemanı kendileri yetiştirmiş olacak. Bu adımın özellikle küresel çapta rekabet içinde olan işverenlerimize büyük fayda sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“EN AZ YÜZDE 60’I İSTİHDAM EDİLECEK”

Işıkhan, program kapsamında işverenlerin, katılımcıların en az yüzde 60’ını, eğitim süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam edecekleri bilgisini paylaşarak, “Böylece katılımcıların edindikleri becerileri, doğrudan iş hayatına aktarabilmelerini ve işverenlerin nitelikli iş gücü kazanmalarını temin edeceğiz. Bakanlık olarak İŞKUR aracılığıyla, protokol kapsamında yürütülecek mesleki eğitimler için katılımcıların cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, genel sağlık sigortası prim giderlerini karşılıyoruz. Ayrıca ek ders saat ücretinin iki katına kadar ödediğimiz eğitici giderini, dört katına çıkarmış bulunuyoruz. Eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için mevzuat kapsamında gerekli tüm mali düzenlemeleri yapacağız. Ayrıca katılımcılara zorunlu mesleklerde MYK belgesinin verilmesini TOBB aracılığıyla sağlayacağız. Eğitimlerin sonunda katılımcıların istihdamını yakından takip ederek, bu sürecin sürdürülebilir olmasına dikkat edeceğiz” diye konuştu. Bu kapsamda program başvurularının sistem üzerinden alınması için çalışma yürüteceklerini belirten Bakan Işıkhan, “Oda veya borsalar aracılığıyla ya da işverenler tarafından hazırlatılan meslek bazlı eğitim modüllerinin kurum sisteminde takip edilmesi için gerekli tedbirleri de alacağız. Bu sayede, sürecin şeffaf, izlenebilir ve etkili bir şekilde yürütülmesi için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Bugün burada imzalayacağımız protokolle kadın istihdamını da ön plana alıyoruz. 2007 ila 2023 yılları arasında kadınlarımızın işgücüne katılım oranını tam 12,7 puan artırarak OECD ülkeleri arasında birinci olduk. Aynı dönemde kadınların istihdam oranını da 10,3 puan artırdık ve bu alanda da dördüncü durumdayız” dedi.

 

 

NİTELİKLİ PERSONEL SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Toplantıda oda ve borsa başkanları da söz aldı. Bölgemiz sanayicilerinin başlıca sorunlarını dile getiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, öncelikli olarak bölgedeki nitelikli personel sorununa dikkat çekti. İnsan kıymetleri ofislerinin kurulması gerektiğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak çalışması eşliğinde, sanayicilerin de görüşleri alınarak nitelikli personel yetiştirmenin gerekliliğini ifade eden Çetin, bu soruna yönelik çözüm önerilerini de aktardı.

“KREŞLERİN ÜCRETSİZ HALE GETİRİLMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK”

Sanayide kadın istihdamının önemine de vurgu yapan Çetin, “Kendi ayakları üstünde duran güçlü kadınlarımızın iş dünyasına katılması için teşviklerin devreye girmesi gerekmektedir. Sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik girişimlerin tamamlanması gerekmektedir” dedi. Bu konudaki çözüm önerilerini de dile getiren Çetin, “Kreşlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından ücretsiz hale getirilmesi önemli bir adım olacak” dedi.

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ