Gözden kaçırmayın

Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldıGüneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı

İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale’nin kıyısının olduğu Marmara Denizi’nden numuneler alınarak inceleme yapılırken, sefer ve Marmara Denizi'ndeki son duruma ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Çevre, “Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle MARMOD projesi kapsamında müsilaj seferi yapıldı. Seferin ana amacı Marmara Denizi'ndeki müsilajın yaygınlığının son durumunu ortaya koymak, oksijen seviyelerini anlamak ve kirlilik baskısına yönelik ölçümleri yapmak” dedi.

 

 

“ÇEŞİTLİ DERİNLİKLERDEN NUMUNELER ALDIK”

Seferde birçok ileri teknolojiyi bir arada kullandıklarını ifade eden Salihoğlu, “Denizin çeşitli derinliklerinden numune aldık. Bir taraftan da insansız cihazlarla ya da geminin arkasından çekilen cihazlarla müsilajı eş zamanlı olarak haritalandırdık. Müsilajın Marmara Denizi'nde şu anda yaygın olarak var olduğunu, yalnız 2021'deki yoğunluğa göre daha düşük bir yoğunlukta olduğunu şu anda görüyoruz. Yüzeyden çok 20 ile 30 metre arasında daha çok yaygın olarak olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DAHA YOĞUN BİR SÜRECİN HABERCİSİ OLABİLİR”

Denizin dibinde oksijensizlik durumunun ve kirlilik baskısının da devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Önümüzdeki dönemlerde müsilajın ne şekilde görüleceği biraz da iklim koşullarına bağlı olacak. Çünkü mevcut kirlilik baskısı sürdüğü ve Karadeniz suyundaki girişlerde bir azalma olduğu sürece, Marmara'daki yüzey suyunda değişim az olacaktır. Bu da önümüzdeki aylarda daha yoğun bir sürecin habercisi olabilir. Ancak buradaki ana hedef oksijen seviyesinde artış sağlamak. Oksijeni artırmak için de hem şehir atıklarının bir an önce ileri biyolojik arıtmaya geçirilmesi hem de yayılı kaynaklardan gelen girdilerin azaltılması gerekiyor” dedi.

“22 MADDELİK GÜÇLÜ BİR PLAN ORTAYA KONULDU”

Salihoğlu, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde 22 maddelik güçlü bir plan ortaya konulduğunu ifade ederek, “Bu maddelerden birçoğu yerine getirildi ama 2 maddede özellikle hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Bir tanesi, şehir deşarjlarının muhakkak ileri biyolojik arıtmadan sonra Marmara'ya verilmesi. Diğeri de Susurluk Havzası gibi havzadan giren nehirlerin, akarsuların kirlilik seviyelerinin bir an önce düşürülmesi, akarsu habitatlarının rehabilite edilmesi ve buraya verilen deşarjların azaltılması çok çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

“KİRLİLİĞİ AZALTMAK İÇİN ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Bakanlığımız Müsilaj Bilim Kurulu koordinesinde hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Marmara Denizi'nde bilim insanlarınca müsilaj incelemesi gerçekleştirildi. Müsilajın yaygınlığının son durumunu belirlemek, oksijen seviyesini anlamak ve kirlilik baskısına yönelik ölçümleri tespit amacıyla, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Bilim-2 araştırma gemisiyle yapılan incelemede denizden numuneler alındı. Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükünü azaltmak için çalışmalar aralıksız devam edecek” denildi.

Haber / Şaban KARDEŞ