Gözden kaçırmayın

Başkan Var, devam eden çalışmaları incelediBaşkan Var, devam eden çalışmaları inceledi

Denetim komisyonunun sunulmasının ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem İçli, “Çerkezköy Belediyesi’nin 2024 yılı gider bütçesi 1 milyar 694 milyon. Gelirimiz ise 1 milyar 332 bin. Tablo gösteriyor ki 400 milyon gibi bir cari açık vermişiz, borçlanmışız. Daha önceki komisyonlarda böyle bir şey görmemiştim. 400 milyon yetmiş mi? Tabii ki yetmemiş. Çerkezköy Belediyemizin şu an güncel olarak yaklaşık 600 milyon borcu var. Bu borç gelir gider tablosu gösteriyor ki hiçbir iş yapmadan 400 milyon nasıl borçlanılır? Dengenin bu kadar bozuk olması seçim dönemindeki harcamaların tablosu olabilir” dedi.

“MÜDÜRLÜKLERİMİZ ÖNGÖRÜ KONUSUNDA SINIFTA KALIYOR”

İçli, “Bunun haricinde bazı birim müdürlüklerimizi uyarmak istiyorum. Bir tahmini bütçe oluşturuyorsunuz. Tahmini bütçeleri neden yukarıda tutma gereksinimi duyuyorsunuz. Öngörü konusunda müdürlüklerimiz hep sınıfta kalıyor. Özel Kalem Müdürlüğü 2024 yılında 12 milyon harcama yapmış. Bu bana manidar geliyor. Nerelere harcanmış merak ediyoruz. İlk 3 ayda harcanan doğrudan temin rakamı 45 milyon. Hatta Ocak ayını da saymıyorum. Ocak’ta seçim startı çok da verilmemişti. Şubat ve Mart aylarında Çerkezköy Belediyemiz 45 milyonluk fatura kesmiş. Doğrudan teminle. Bunların içinde çiçekçi var. Çiçekçiyi değiştirmiş ama başka bir çiçekçi ile sabit kalmışız. Bu çiçekçi bir çelenge, adını metal koymuş, 30 bin TL fatura kesmiş. Tek bir çelenk fiyatı. Bugün en fazla 15 bin TL’ye metal çelenk yaptırabiliyorum. Yapay çelenkler gördük, tanesi 6 bin 500 TL. 20 TL’lik karanfil 30 TL’den fatura edilmiş. Canlı çiçek bin TL. Yıldırım Beyazıt ve Kızılpınar Düğün Salonlarının açılışı seçim öncesi koştur koştur yapıldı. Allah razı olsun. Yapılan hizmetlerin arkasında dururuz ancak bu iki düğün salonunun ihalesi 2023 yılında yapıldı, bu salonların belki 10-20 kalem işlerini doğrudan teminle tamamlamışız. Neden bu düğün salonlarının eksikleri doğrudan teminle yapılmış? Farkına varın, kanun var. Kanuna göre öngörülemeyen işler alınır. Öngörebildiğiniz bütün işleri doğrudan teminle yapıyorsunuz. Bunları anlatıyoruz, anlamıyorsunuz. Bir mimarlık ofisinin kendi işkolu dışında mobilya ve beyaz eşya faturaları var. Araştırdım, mimarı tanıyan yok. Mimarlık ofisini bilen yok. Bunun gibi nice faturalarda bazı firmalar var. Bu firmaların işkollarını araştırdık, bilen yok. Bunlar herhalde evlerde oturup Çerkezköy Belediyesi’ne fatura kesmek için kurulmuş firmalar diye düşünüyorum, inşallah öyle değildir” dedi.

“ÇERKEZKÖY’DE ESNAF MI KALMADI?”

Elazığ, İstanbul, Sultanbeyli, Arnavutköy, Ankara, Kocaeli, Çanakkale’den bazı firmaların Çerkezköy Belediyesi’ne fatura kestiğini söyleyen İçli, “Çerkezköy’de esnaf mı kalmadı, o işkolundan kimse mi yok? Neden Çanakkale’deki, Elazığ’daki kişi doğrudan teminle iş yapıyor? Nereden geliyor bu bağlar? Bunları tek tek kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Çerkezköy esnafımızın belediyeye iş yapıp iki kuruş kazanması yerine Elazığ’daki, İstanbul’daki, Ankara’daki firmalar doğrudan teminle ihale alıyor. İhaleye girip alabilirler ama doğrudan teminle almaları mantığımıza yatmıyor. Bazı firmalar 6 yıldır Çerkezköy Belediyesi’ne fatura kesmiş. Bu işkolunda başka firma yokmuş gibi. Mesela eğitmen kiralıyoruz. İki milyar tahmini bütçesi olan bir Çerkezköy Belediyesi, bu eğitmenleri kendi bünyesinde barındıramaz mı, illa yandaş gördüğü şahıslar üzerinden faturalandıracak mı, buna devam edecek mi?” diye konuştu.

“BU HUYUNUZDAN VAZGEÇİN”

Çerkezköy’deki amatör spor kulüpleriyle ilgili de konuşan İçli, “Seçim döneminde tüm amatör kulüplerine toplam 1 milyon gibi bir bağış yapıldı. Dikkatimi çeken bir kulüp var, biliyorum ki o da yandaş, o kulübün talepleri maşallah karşılıksız kalmamış. Bu kulübümüz ayrıcalıklı sanırım gelmiş, gitmiş, almış. Çerkezköy Belediyesi’nde seçim bittikten sonra başkan yardımcıları odaları yapılmış. Neden ihale yapılmamış da birkaç tane ayrı ayrı faturayla bu iş yapılmış? İhale yapılması gereken yerlerde doğrudan temin yapılmış. Bu huyunuzdan vazgeçin. Çerkezköy’de bir bilgisayar firması var, özellikle seçim öncesindeki faturalarına ve seçim sonrasındaki faturalarına baktım. Bu firmamız buzdolabı, elektrik malzemesi satmaya kalkmış, satmış. Hem yazılım hem bilgisayar işi yapmış. 6 yıldır bu firma fatura kesmiş, gedikli olmuş. Seçim öncesinde kesilen faturaların tamamı da manidar. Onun faturaları dikkat çekiyor, radarımıza girdi. Takip edeceğiz. Etkinliklerin bazılarında yandaş firmalara para mı aktarılıyor? Adam drone kaldırmış, video yapmış ve dünya fatura kesmiş. Bizim Bilgi İşlem ve Basın Yayın Müdürlüğümüz de var. Her drone kaldırmasında yüzlerce milyar Çerkezköy Belediyesi’ni faturalandırmış. Drone alıp, çalıştırmak zor mu? Bir dünya personelimiz var. Bu faturalar neyin nesi? Neden ihtiyaç duyuyoruz. Seçim döneminden önce vinç kiralama işleri var, seçim döneminden sonra hiç görmedim. Baktım ciddi bir fatura bedeli var. Sanırım seçim döneminde CHP’nin seçim propagandası ve afişleri Çerkezköy Belediyesi’ne fatura edilmiş. Dikkatimizi çekti” ifadelerini kullandı.

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ BİR AŞEVİ KURAMAYACAK KADAR ACİZ Mİ?”

Adem İçli, “Seçim döneminde yine fatura gördüm, ‘olumsuz hava koşulları nedeniyle işçilerimize verilen yemek’ diyor. Sordum, soruşturdum. İşçiden yiyen yok. Acaba seçim döneminde sahada çalışan elemanların yedikleri Çerkezköy Belediyesi’ne mi faturalandırıldı? Düşündüğüm gibiyse kınıyorum keşke işçilerimiz yemiş olsaydı ama maalesef işçilerimiz yememiş” dedi. Çerkezköy’de aşevinin olmamasını da eleştiren İçli, “Çerkezköy Belediyesi bir aşevi kuramayacak kadar aciz mi? Bir yemek firması var. İki kardeşten biri işi alıyor öteki teklif veriyor. Böyle gitmiş. Faturalar havada uçuşuyor. Çerkezköy Belediyesi’ne kimlerin fatura kestiğini, ne rakamlar verildiğini Çerkezköylülerin de bilmeye hakkı var. Çerkezköy Belediyesi günlük 7 bin 500 TL’ye tablet kiralamış. Soruşturuyorum tablet kaç para, fatura ne kadar diye şaşırıyorum. Bir organizasyoncu arkadaş var, sanatçılara bir faturalar kesmiş ki aklınız durur. Duman konserine 7 milyon 140 bin lira fatura kesmiş. Türkiye’ye mal olmuş sanatçıların herhalde menajerlik şirketleri yok ya da kendileri bu işleri yapamıyor. Bu organizasyoncu arkadaş kesmiş faturaları. Bu arkadaş kendine dikkat etsin. Yılda 25 trilyon Çerkezköy Belediyesi’ne fatura kesmiş şirketinden ve bir de şahsı üzerinden faturalar kesmiş. Dolaylı başka arkadaşları üzerinden de iş temini yaparak faturalar kesmiş. Hakan Altun konserine 5 milyon 616 bin TL, Bülent Ortaçgil konserine 1 milyon 662 bin TL fatura kesmiş. Songül Karlı 600 bin TL, İsmail Altunsoy 500 bin TL. Bu arkadaş durmamış mikrofonu kiralamış, Şehitler Anıtı’nda bir program olmuş ona faturalar kesmiş, ayıptır ya. Gelmişsin iki mikrofon vermişsin. Buna göz yumanları da kınıyorum, buna göz yumup buna iş veren, altına imza atan arkadaşları da kınıyorum. Çerkezköy duysun. Yılda 30 milyon ticari faaliyet gütmek ne demek? Hayırdır sen Çerkezköy Belediyesi’nin iştirak firması mısın? Bu arkadaş radarımızda, takip edeceğiz” diye konuştu.

MECLİS ÜYESİ OLMANIN YOLLARI CHP TEŞKİLATLARI ÜZERİNDEN Mİ GEÇİYOR?”

AK Partili Adem İçli, “Bu organizasyoncu gibi bir firmamız daha var. Üzülerek söylüyorum ki geçen dönem aramızdaydı, Meclis Üyesiydi. Ne yapmış? SGK’lı çalışanına şirket kurdurmuş, gelmiş gitmiş ve fatura kesmiş. Az önce kanun maddesini okuduk, kanun maddesi diyor ki: ‘Belediye başkanı görevi süresince ve görevi sona ermesinden itibaren 2 yıl, meclis üyeleri 1 yıl, doğrudan veya dolaylı bir şekilde iş yapamaz’ Ben demiyorum kanun diyor. Bu geçmiş dönemki bir meclis üyesi. Gördüm ve üzüldüm. Ne kadar etik? Bu arkadaş o firma üzerinden bu sene de devam etmiş. Yetmemiş Kent Lokantası ihalesine girmiş. Kendi şahsi firmasından. Ne kadar kanuna uygun olduğunu araştıracağız. Herkes bilsin şu anda Kent Lokantası’nda yemek veren firma, geçmiş dönemde SGK çalışanı üzerinden en az 2 yıl boyunca faturalar kesmiş. Şahsından girdi ise şayet hukuk önünde yaptırımını görür diye düşünüyorum. Meclis Üyesi olmanın yolları CHP teşkilatları üzerinden mi geçiyor diye sormak gerekiyor bazı meclis üyelerine” diyen Adem İçli, “Bazı Meclis Üyelerimiz seçimden önce faturalar kesmiş, bu faturaların bedellerini Şubat ve Mart aylarında almış, belediyemizde encümen olmak için aday olduğu dönemlerde faturalar kesmiş, sonra da meclis üyesi olmuş. Bugün de aramızda. Arkadaşlar, bunun yolu buradan geçmiyor. Bu faturaları kesmenize müsaade eden arkadaşlara da sözüm var: Siz nerede oturduğunuzu bilmiyor musunuz? Nereye talip olduğunuzu bilmiyor musunuz? Bir arkadaşımız da durmamış seçimden sonra ha bire teklif vermiş. Meclis Üyesi arkadaşımız. Bir arkadaşımız da kardeşleri, aile bireyleri üzerinden fatura kesmeye devam etmiş. Arkadaşlar ahlaki değil. Belki kanunen yırtabileceğiniz konumlar var ama Çerkezköy Belediyesi çiftlik değil. Bizler buradayız. İş yapan arkadaşları uyarıyorum, devam ederseniz bizler de sizleri ifşa etmeye devam ederiz” dedi.

“BELEDİYE ALİ BABANIN ÇİFTLİĞİNE ÇEVRİLMİŞ”

Adem İçli’nin ardından söz alan MHP’li meclis üyesi Habip Çelik de meclis üyesinin kanunu, maddeyi bilmesi gerektiğini belirterek, “Yaptıkları yanlıştır. Belediye Ali babanın çiftliğine çevrilmiş. Halk hukuk adalet diye meydanlarda bağırıyorsunuz. İlk önce sorumlu olduğunuz belediyede hukuku adaleti sağlayacaksınız” eleştirisinde bulundu. Adem İçli’nin sözlerine cevap veren Belediye Başkanı Vahap Akay, “Kimin ne söylediğine bakmak lazım. Meclis üyelerine firmalara dikkat edin diyorsunuz. Üslubunuzun gerekçesini merak ediyorum. 600 milyon TL borcunuz var diyorsunuz, belediye başkanına aylık 1 milyon TL harcama yaptınız diyorsunuz. Allah’tan alnımız açık ve verebilecek bir cevabımız var. Sürekli karşılaştırmalar yaparak zan altında bırakma mücadelesi konuşmaları dinledik” dedi.

“BEN BİR İŞ YAPARKEN KALİTEYE BAKIYORUM”

Belediyenin borcunun 484 milyon TL olduğunu kaydeden Akay, “Sürekli bir yere atıfta ve iftirada bulundunuz. Ayıp ediyorsunuz. Çerkezköy Belediyesi aldığı suyu bile nasıl ucuza mal ederiz diye hesabını yapmıştır. Çalışma arkadaşlarımızın hiçbiri yanlış bir şeyin altına imza atmamıştır. Kalkmayan drone’nin parasını belediye vermedi ve vermemiştir. Bize naylon fatura kesmiş muamelesi yapıyorsunuz. Haksızlık etmeyin. Sanatçılara verdiğimiz paraları söylediniz. Bizler konserleri milli bayramlarda yapmaya özen gösterdik. Sanatçı kaşe listesi var. Sanatçının istediği bedele mi karşısınız. Meclis üyesinin birinin şirket kurup fatura kestirdiğini söylüyorsunuz. Tekrar söylüyorum ben bir işi yaparken kalitesini arıyorum. Bunun kalitesi Elazığ’daysa Elazığ’dan alıyoruz. Şimdi kent lokantasını ihaleye girmiş almış. Yani açık ihaleye girmiş almış, kanuna aykırı bir durum var mı? Yok Şimdi ne söyleyebilirim. Meclis üyesi teklif vermiş. Vermesi doğru veya yanlış, burada olmamış bir işi konuşuyoruz. Yok böyle bir şey. Valla Allah’a çok şükür vermeyecek hiçbir hesabımız olmadan bir adım atmadım çok şükür” diye konuştu.

“BÜTÇENİN BORÇLANMAYA ORANI YÜZDE 25”

Belediyenin borçlanma durumu ve doğrudan teminlerle ilgili de eleştirilere de cevap veren Başkan Akay; “Çerkezköy Belediyesi’nin 22-D alımlarının toplamı yüzde 7.87. Herkese parmak sallayan bir konuşma yaptınız. İstediğiniz gibi olmadı, Ali Baba’nın Çiftliği gibi olmadı. Oranlamak adına söylüyorum konuşmanız, bütçe borçlanmasına yaptığınız eleştiriyle başladı. Bütçenin borçlanmaya oranı yüzde 25’tir. Biz teslim aldığımızda belediyeyi bütçenin borçlanmaya oranı yüzde 121’ti” dedi.

“BİN 500 MEŞALE YAKITI 207 BİN LİRA”

AK Partili Meclis Üyesi Ali Çolak da üyesi Ali Çolak da; “Artık bilgisayarcı elektrik malzemesi satmaya başlamış. Buzdolabını saymıyorum başka şeyler de var. 100’üncü klasörde bambu meşale yakıtı almışsınız. Bin 500 tane almışsınız 207 bin lira. Bana çok geldi. 2 bin 166’ncı dosyada 448 saat sepetli vinç kiralama, 40 saat 30 tonluk vinç kiralama yapmışız. 3 Ocakla 30 Mart arasında tarihlere dikkat edelim lütfen. Aylık çöp kamyonuna kiralama bedeline ödediğimiz parayla yeni arabalar alabiliriz. Çerkezköy Eğitim ve Gençlik Derneği’ne kesilmiş bir fatura var burada. Öyle bir dernek var mı? Yok mu bilmiyorum? Üzerine bir çizgi çizilmiş. Kaşe ve imza yapılmış, ödemeyi yapmışız” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Eleştiriler üzerine konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “Sizin ne kadar hassasiyetiniz varsa benim de o kadar var. Şimdi bu adam faturayı yanlış kesmiş, nasıl bileyim ben. Bu mal alınmış mı alınmamış mı? Ben buna bakarım. Konuştuğumuz her şeyde eksiklik, hata varsa bunlar düzelecek. Konuştuğunuz olumlu eleştirileri kenara koyarak cevap verdim. Muhasebe müdürüm, birim müdürlerim burada. Dosyasını doğru yapmayanlara ödeme yapmayın diyorum. Ama buna rağmen bir eksiklik varsa düzeltilmeli” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU