Gözden kaçırmayın

Zirai dondan etkilenen tarım alanlarını incelediZirai dondan etkilenen tarım alanlarını inceledi

Edirne’de yaklaşık 1.300.000 dekar ekiliş alanına sahip olan ayçiçeği, bitkisel üretim planlamasında önemli bir yer tutarken, bu kapsamda, çiftçilere örnek teşkil etmesi amacıyla başlatılan demonstrasyon çalışmasında 15 Şubat ve 15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ekimlerin ardından 3. ekim süreci önceki gün tamamlandı.

 

 

ÜÇÜNCÜ EKİM SÜRECİ TAMAMLANDI

Sarayakpınar Köyü çiftçilerinden Birol Deviren’in tarlasında gerçekleştirilen ekimlere Edirne Valisi  Yunus Sezer, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt ve üreticiler katıldı. “Farklı Toprak İşleme Yöntemleri ve Ekim Zamanının Ayçiçeği Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri” projesi kapsamında yapılan demonstrasyon çalışmasında, çiftçi şartlarında pulluk ile toprak işleme, kazık ile toprak işleme ve anıza ekim gibi 3 farklı toprak işleme yöntemi ile 15 Şubat, 15 Mart ve 15 Nisan tarihlerinde ekimler gerçekleştirildi. 15 Şubat ve 15 Mart tarihlerinde yapılan ekimlerde, ayçiçeği tohumlarının çimlenme süreçlerinin farklı toprak işleme yöntemlerine göre değişiklik gösterdiği gözlemlendi.

 

 

“EN VERİMLİ ÜRETİM ZAMANI VE YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKARILACAK”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında yürütülen farklı toprak işleme yöntemlerinin ve ekim zamanlarının ayçiçeği üzerindeki etkilerinin değerlendirileceği proje hakkında bilgi alan Vali Yunus Sezer, “Proje ilimize, üreticilerimize ve üretime büyük katkı sağlayacak. Proje ile birlikte farklı zamanlarda ve farklı toprak işleme yöntemleri ile ekilen Ayçiçekleri incelenecek ve en verimli üretim zamanı ve yöntemi ortaya çıkarılacak” dedi.

 

 

“EDİRNE BİR TARIM ŞEHRİ”

Edirne’nin bir tarım şehri olduğunu kaydeden Vali Sezer, “Özellikle de ayçiçeği üretiminde Tekirdağ ile beraber bazen birinci, bazen ikinci olacak şekilde en fazla üretimin yapıldığı illerden bir tanesi. Edirne tarımı seven bir şehir. Dolayısıyla tarımı en iyi şekilde yapmak için de teknolojinin ve bilimin vermiş olduğu bütün olanakları da kullanmak istiyor. Bugün de özellikle Namık Kemal Üniversitemizin destekleriyle yürütülen bir proje için buradayız. Ayçiçeği üretiminde ekim tarihi ve ekim şekilleri üzerine bir çalışma yapılıyor. Özellikle iklim değişikliğiyle beraber bazen yağmurların az yağması, bazen iklim koşullarının farklı seyretmesi üretimi de direkt etkiliyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın, üreticilerimizin bazıları ekimi erken yapıyorlar, bazıları daha geç yapıyorlar. Bazen iklim istedikleri gibi seyrediyor, bazen de seyretmiyor. Dolayısıyla sonuçta büyük bir mağduriyet oluşabiliyor. Bunun önüne geçmek için de bir bilimsel çalışma yapılıyor aslında burada. 15 Şubat, 15 Mart ve 15 Nisan olmak üzere 3 farklı tarihte bir ekim çalışması yapıldı 3 farklı işleme üzerine de 3 çalışma yapılıyor. Hangisi en üstün verimi sağlayacak, bunun üzerine bilimsel bir çalışma yapılıyor. Buna göre de çiftçilerimiz bilgilendirme yapılarak hangi tarihte ve hangi ekim yöntemiyle ekim yapacakları konusunda ellerinde bilimsel bir veri olacak” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU