Gözden kaçırmayın

Bir haftada 2 milyon 855 bin 748 araç denetlendiBir haftada 2 milyon 855 bin 748 araç denetlendi

Tekirdağ ziyareti kapsamında ilk olarak Tekirdağ Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Ali Yerlikaya, Vali Recep Soytürk ve protokol üyeleri tarafından Valilik önünde karşılandı.

 

 

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Bakan Yerlikaya’nın Valilik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Vali Soytürk, Tekirdağ’daki çalışmalar hakkında Bakan Yerlikaya’ya brifing verdi. Brifingin ardından Türkiye’nin Huzuru toplantısına katılan Yerlikaya, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından basın açıklaması yaptı. Perşembe günü Edirne’de olduklarını söyleyen Bakan Yerlikaya, “Bugün güzel şehrimiz Marmara’nın incisi Tekirdağ’dayız. Özlemişiz çünkü burada valiliğimiz döneminde Tekirdağ’ımızda hemşehrilerimizle birlikte gerçekten şehrimize hizmet ettik. Hasret giderdik ve bugün İçişleri Bakanı olarak bu güzel şehrimizde bütün karargahındaki Jandarma Genel komutanımız, Emniyet Genel Müdürümüz, Sahil Güvenlik Komutanımız, Göç İdaresi Başkanımız ve valimizin koordinasyonunda buradaki emniyet, jandarma, sahil güvenlikteki tüm arkadaşlarımız, vekillerimiz hep beraber 4 saati aşkın bir zamanda şehrimizin başta asayiş olmak üzere güvenlik ve huzura ait tüm meselelerini masaya yatırdık, değerlendirdik, istişare ettik” dedi.

 

 

“SUÇ ORANLARINDA CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞLER VAR”

Son dönemde kamuoyunda asayiş olaylarının arttığı gibi bir algı yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Yerlikaya, “Tekirdağ’ın bugün asayiş verilerini inceledik. Ciddi oranda düşüşler olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin 2024 yılının ilk 9 ayının asayiş verilerini 2023 yılının ilk 9 ayıyla karşılaştırdığımızda asayiş olaylarında hem kişilere karşı hem de mal varlığına karşı işlenen suçlarda düşüşler var. Kişilere karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde yılın ilk 9 ayını geçen yılla kıyasladığımız zaman 10 önemli suçta yüzde 4, mal varlığına karşı işlenen suçlarda 9 önemli suçta yaklaşık yüzde 30 oranında olayda düşüş var. Konut dokunulmazlığı ihlalinde yüzde 22, kasten öldürmede yüzde 11, kişi hürriyetinden yoksun kılmada yüzde 10, cinsel tacizde yüzde 8, çocuğun cinsel istismarında yüzde 5, kasten yaralamada yüzde 2,5, cinsel saldırıda yüzde 1,8 olay sayısı azalmıştır. Bunların ortalaması yüzde 4 civarında” bilgisini verdi.

“ASAYİŞLE İLGİLİ SIKINTININ ARTTIĞI İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Kişilere karşı işlenen suçların aydınlatılmasının yüzde 96’lardan yüzde 98’e çıktığını dile getiren Yerlikaya, “Mal varlığına karşı 9 önemli suçta olay sayısında yüzde 30 düşüş olduğunu söylemiştim. Örnek veriyorum, oto hırsızlık yüzde 60, kapkaç yüzde 58, yankesicilik yüzde 54, motosiklet hırsızlığı yüzde 53, oto hırsızlığı yüzde 49, evden hırsızlık yüzde 47, iş yerinden ya da kurumdan hırsızlık yüzde 38, gasp yüzde 20 ve dolandırıcılık gibi sanal ortamlarda da özellikle halkımıza karşı ciddi bir tehdit oluşturan bu suç yüzde 5 oranında düşmüştür. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde ortalama yüzde 30 düşüş var dedim ya, 5 hırsızlık türünde evden hırsızlık, otodan hırsızlık, oto hırsızlığı iş yerinden ve kurumdan yapılan hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı 5 türde geçen seneye nispetle bu yıl 9 ayda yüzde 48 düşüş var. Bu istatistikler ortadayken, rakamlar bunu gösterirken şiddetin çoğaldığı, asayişle ilgili sıkıntının arttığı gerçeği yansıtmamaktadır. Tamamen negatif algı çalışması yapıldığını söylemek istiyorum” dedi.

“BOŞ ALGI ÇALIŞMALARI GERÇEĞİ YANSITMAZ”

Yerlikaya, “Bu yılın Eylül Ekim ayında konvansiyonel medyada yer alan şiddet ve asayiş görüntülerinin haberlerinin geçen yılın aynı döneminde 10 kat fazla artarak konvansiyonel medyada haber ve görüntü olarak verildiğini görüyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz gerçekleri söylemeye ısrarla ve samimiyetle söylemeye devam edeceğiz.  İçişleri ailesi olarak Türkiye’nin huzuru için çalışan kahraman polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimize haksızlık yapılmasına da müsaade etmiyoruz. Onlar 7/24 cansiperane kara vatanda, deniz vatanda, siber vatanda vatandaşlarımızın, aziz milletimizin huzur ve güvenliği için çalışıyorlar, çalışmaya da hep birlikte devam edeceğiz. Boş algı çalışmaları gerçeği, doğruyu hiçbir şekilde yansıtmaz” dedi.

“AYDINLATMA ORANI YÜZDE 98”

Tekirdağ ile ilgili verileri de paylaşan Yerlikaya, “Az önce Türkiye genelinde kişilere karşı suçlarda yaklaşık yüzde 4 olay sayısı düştü dedik ya bu oran Tekirdağ’da yüzde 13,6. Yakalama yani aydınlatma oranı Türkiye ortalamasıyla aynı yüzde 98. Burada önemli bir başarı söz konusu arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Yine mal varlığına karşı işlenen suçlarda Tekirdağ olay sayısını düşürmede Türkiye ortalamasının az gerisinde. Ama aydınlatma oranında yüzde 82,4” diye konuştu.

“3 ÖNEMLİ GÖREVİMİZ VAR”

İçişleri Bakanlığı olarak 3 önemli görevlerinin olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Birincisi suç olaylarını önlemek, önleyici hizmetimiz, ikincisi yakalamak, üçüncüsü adalete teslim etmek. Hem suç oranlarını düşürmeyle, önlemeyle ilgili rakamlarımızı hem Türkiye hem Tekirdağ olarak paylaştım ve aynı zamanda da bunların yakalanma oranlarını da verdik. Ama şimdi başka bir şey söylüyorum. Adalete teslim etmeyle ilgili Tekirdağ’da 1 Ocak - 30 Eylül arasında, yani yılın ilk 9 ayında toplam 2 bin 236 hapis yakalaması yaptı bizim güvenlik birimlerimiz. Bunun bin 284’ünü emniyet, 952’sini jandarmamız yaptı. Hırsızlıktan 402, yağmadan gasptan 74, cinsel suçtan 58, dolandırıcılıktan 157, narkotikten 296. Toplamda 2 bin 236 hapis yakalamayı gerçekleştirdiler. Şu anda sisteme UYAP’tan ilk düşen hapis yakalamada Türkiye’nin en yüksek oranını gördüm burada, yüzde 87. Arkadaşlarımı tekrar tebrik ediyorum” dedi.

“CEZANIN CAYDIRICILIĞIYLA İLGİLİ BİR TASARIMIZ VAR”

Ruhsatsız silahla mücadele çalışmalarına da değinen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “969 silah yakalandı. Bin 180 kişiye işlem yapıldı. Yakın zaman içerisinde İçişleri Bakanlığımız Gazi Meclisimize bir torba kanun tasarısını arz edecek. O tasarının içerisinde ruhsatsız silah taşımayla ilgili cezanın caydırıcılığıyla ilgili bir tasarımız var. İnşallah Gazi Meclisimizin takdirleriyle bu yasalaştığı zaman bu ruhsatsız silah taşımayla ilgili olan vatandaşların kendilerine çeki düzen vereceklerini şimdiden söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“11 ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ”

Organize suçlarla ilgili de konuşan Ali Yerlikaya, “Şehir eşkıyalarıyla ilgili Tekirdağ emniyetimizin ve jandarmamızın 31 operasyon yaptı. 215 gözaltı, 66 tutuklu, 47 adli kontrol kararı var. 11 organize suç örgütü de çökertildi ve adalete teslim edildi. Terörle, pkk/kck’yla ilgili ilgili 54 operasyon yapıldı, 80 gözaltı, 13 tutuklu, 28 adli kontrol kararı var. 3 terörist de etkisiz hale getirildi. Fetö ile ilgili 21 operasyon yapıldı, 15 tutuklu, 25 adli kontrol kararı verildi. Deaş’la ilgili 16 operasyon yapıldı, 2 tutuklu, 8 adli kontrol kararı verilirken, sol terör örgütleriyle ilgili 6 operasyon yapıldı, 7 gözaltı, 5 adli kontrol kararı verildi” dedi.

“9 AYDA 96 KİLOGRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ”

Uyuşturucuyla mücadele çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Yerlikaya, “Zehir tacirleriyle ilgili 1 Ocak - 30 Eylül tarihleri arasında kilogram cinsinden olanlarda toplam 96 kilogram uyuşturucu, adet cinsinden olanlarda toplam 218 bin 265 adet uyuşturucu, 2 bin 639 kök ele geçirilmiş ve yapılan 600 operasyonda 3 bin 487 gözaltı 439 tutuklu olurken, 202 adli kontrol kararı verilmiş” dedi.

“BU İŞİ YAPMAYIZ”

Göreve geldikleri 4 Haziran 2023’ten itibaren tüm şehirlerde düzensiz göçle mücadele ettiklerini kaydeden Yerlikaya, “Tekirdağ’da yasal kalış hakkı olan yabancı sayısı 19 bin 396. 12 bin 162 geçici koruma yani Suriyeliler, 6 bin 501 ikamet izni, 733 uluslararası koruma. Bizim düzensiz göçle ilgili en çok odaklandığımız göçmen kaçakçılığı organizatörleriydi. Onlara 106 operasyon yaptık. 38 tutuklu, 21 adli kontrol. Cezaevinden bir ay sonra çıkacak olan göçmen kaçakçılığı organizatörler de dahil olmak üzere, onlara buradan seslenmek istiyoruz. Bu işi yapmayın. Çünkü valimizin, baş savcımızın koordinasyonunda güvenlik birimlerimiz düzensiz göçe teşne olan göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin nefesini kesip adalete teslim etmekte kararlı” diye konuştu.

“BİN 183 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI”

Tekirdağ’da 2 mobil göç noktası aracının olduğunu kaydeden Yerlikaya, “Bugüne kadar bin 183 kadar düzensiz göçmen yakalandı. İşlemleri biten 47 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Bu mobil göç araçlarımız umuma açık yerlerde şok sorgulamalar yapıyorlar. Bugüne kadar 13 bin 280 yabancının kimlik kontrolü ve parmak izi sorgulamalarını yapmışlar. 42 düzensiz göçmen olduğunu tespit etmişler. Türkiye genelinde 270 aracımız çalışıyor. 19 Temmuz 2023’te başlayan bu araçlarımız bugüne Türkiye genelinde 1 milyon 768 bin yabancıya kimlik sorgusu yaptı. Bu kontrollerde 144 bin düzensiz göçmen tespit edildi. Ve biz sokaklarımızda, caddelerimizde, mahallelerimizde hem gelen ihbarlar, o ihbarların olduğu yerlerde şok uygulamalar yaparak bu düzensiz göçle ilgili kimlik kontrol uygulamalarımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

“52 MİLYON 89 BİN LİRALIK VERGİ KAYBI ÖNLENDİ”

Kaçakçılıkla ilgili emniyet ve jandarma tarafından 313 operasyonun yapıldığını söyleyen Yerlikaya, 1 kişinin tutuklandığını, 12 adli kontrol kararı verildiğini, akaryakıt, alkollü içki, sigara ve makaron olmak üzere çeşitli miktarlarda kaçak ürün ele geçirilerek 52 milyon 89 bin liralık vergi kaybının önlendiğini ifade etti. Siber vatanda yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Tekirdağ emniyet ve jandarma olarak 492 suç unsuru tespit edilen hesap/şahıs var. Terörle iktisatlı tespit edilen 194 hesap/şahsa 32 gözaltı, 5 tutuklu var. Bilişim, ödeme, yasa dışı bahisle ilgili 24 operasyon gerçekleştirildi. 35 kişi gözaltına alındı. Çevrimiçi çocuk istismarıyla ilgili 15 operasyon yapılırken, 23 gözaltı ve 2 tutuklu bulunuyor” dedi.

“HEP BİZİMLE KALIN”

Yerlikaya, “Altınova ve Aydoğdu Mahallelerimize 2 yeni polis merkezi yapıyoruz. Var olan 13 polis merkezimizi artırmakta kararlıyız. Emniyet ve jandarmamıza yeni hizmet araçları geldi. Bizim yapmaya çalıştığımız şey şu, suç işlenmesini önlemek. Önleyicilik gücümüz topyekûn mücadeleyle artabilir. Biz istiyoruz ki uyuşturucu, terörle mücadele, kişilere ve mal varlığına karşı tüm suç türlerinde önleyicilikle ilgili bir önceki aydan, bir önceki dönemden daha iyi olmak üzere bütün kolluğumuz cansiperane çalışırken, biz sizlerden de kadına şiddetle ilgili KADES uygulamamızı, UYUMA aplikasyonumuzu kullanmanızı veya 112’yi aramanızı bekliyoruz. Bunların hepsi kayıtlı ve bunların her biriyle öyle bir güç kazanıyoruz ki hem hız yapıyoruz hem suçun önlenmesi, eğer suç işlendiyse onun bir an önce aydınlatılması, adalete teslim etmek bizim için daha etkin oluyor. Tüm vatandaşlarımızın güvenlik birimlerine olan güvenlerinin tam olduğunu biliyorum. Gelin ekranlarda gördüğümüz zaman üzüldüğümüz o suçların yaşanmamasıyla ilgili hep bizimle kalın. KADES, UYUMA, 112. Bizi arayın. Ve göreceksiniz ki o noktada arkadaşlarımızın var olan bu önleme ile ilgili güçlerini, başarılarını çok daha hızlı, çok daha yukarıya çekeceğiz hep birlikte” diye konuştu.

Haber / Şaban KARDEŞ