Gözden kaçırmayın

Başkan Akay, muhtarlarla yemekte buluştuBaşkan Akay, muhtarlarla yemekte buluştu

Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi.

AYRI AYRI CEZA UYGULANACAK

Tebliğ ile vergi mükellefi olmayanlara, tevsik zorunluluğu kapsamındaki vergi mükelleflerinden yapacakları mal ve hizmet alımlarının 7 bin lirayı aşan tutarlarının tahsilat ve ödemelerini finansal kurum aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi. Örneğin kamu kurumunda memur olarak çalışan bir kişi evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan bir firmadan 20 bin TL tutarında bir buzdolabı satın aldığında, söz konusu buzdolabının tutarı 7 bin TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda hem alışveriş yapan kişiye hem de firmaya ayrı ayrı ceza uygulanacak.

TEVSİK ZORUNLULUĞUNA UYULMUŞ SAYILACAK

Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda ise tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak. Örneğin herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan kir kişi, mobilya perakende ticareti ile uğraşan bir firmadan 15 bin TL tutarında bir masa satın aldığında, ödemeyi gerçekleştirmek için firmanın hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirdiğinde tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve kişi ile firmaya ceza uygulanmayacak.

Haber / Şaban KARDEŞ