Gözden kaçırmayın

Hayrabolu’da bağımlılıklarla mücadele üzerine uzman söyleşisiHayrabolu’da bağımlılıklarla mücadele üzerine uzman söyleşisi

Sıcaklık uyku kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Kaliteli bir uyku için ideal ortam sıcaklığı 18-22 derecedir. Bu derecenin üzerindeki ya da altındaki ısıya sahip ortamlar metabolizma faaliyetlerini artırarak bireyin uyanık kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yaz aylarında uyku düzeni için serin bir ortam elde etmek önemlidir. Uzmanlar, kesintisiz şekilde uyumak için yapılabileceklerden bazılarını şu şekilde sıraladı:

DOĞRU YATAK VE YASTIK SEÇİMİ

Yaz sıcaklarında rahat bir şekilde uyumak için öncelikle doğru malzemeden üretilmiş bir yatak seçilmesi gerekir. Yatağın nefes alan kumaşa sahip, vücut ısısını dengeleyen ve terletmeyen malzemelerden üretilmiş olması gerekir. Bu noktada pamuk ve bambu gibi doğal liflerden üretilmiş yataklar nefes aldıran yapılarıyla idealdir. Yatak seçimi kadar nevresim ve pike gibi diğer uyku ürünlerinin de ince ve nefes aldıran kumaşlara sahip olması önemlidir. Yastık seçimi de iyi bir uyku için yatak kadar önemlidir. Yastığın terletmeyen ve nefes alan malzemelerden üretilmesine dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda jel dolgulu yastıklar da serinletici ve vücut ısısını dengeleyici bir etki göstererek sıcak havalarda daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Kullanılacak yastıkların antibakteriyel ve yıkanabilir olması da hijyen sağlanması ve dolayısıyla sağlıklı bir uykuya zemin hazırlaması için önemlidir. Bununla birlikte yastığın baş ve boyun yapısına uygun şekilde seçilmesi de uyku kalitesini artırma yöntemleri arasında yer alır.

KLİMA VE VANTİLATÖR KULLANIMI

Yazın iyi uyku için öneriler arasında klima ve vantilatör gibi hava serinleticilerden yararlanılarak ortamı serinletmek de yer alır. Yatmadan 1-2 saat önce klimayı 22 dereceye ayarlayıp çalıştırmak, oda sıcaklığını ideal seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Klima kullanımı kimileri için rahatsız edici olabilir. Böyle durumlarda vantilatör de tercih edilebilir. Vantilatör kullanırken cihazın önüne buz dolu bir kâse ya da soğuk su dolu bir kap yerleştirmek vantilatörün serinletici etkisini artırabilir.

PENCERE VE PERDELER

Gece serin bir odada uyumak için gün boyu pencereleri ve perdeleri doğru şekilde kullanmak gerekir. Odanın gün içinde sürekli güneşe maruz kalması ısınmasına neden olur. Bu nedenle odanın mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunması, gerekirse karartma perde kullanılarak serin kalmasını sağlayabilir. Günün en sıcak saatlerinde camları açarak ortamı havalandırmak da sıcak havanın içeri girip oda ısısını artırmasına neden olur. Bu nedenle havalandırma işlemini mümkün olduğunca sabah erken saatlerde, akşamüstü ve gece yapmak en iyisidir. Klima kullanılmayan ortamlardaysa geceleri pencereleri yoğun hava akımına maruz kalmayacak şekilde açmak daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

UYUMADAN ÖNCE HAFİF YEMEKLER TERCİH EDİN

Beslenme kaliteli uykunun önemli bir parçasıdır. Gün içinde tüketilen besinler ve uyku kalitesini artıracak atıştırmalıklar yaz sıcaklarında daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Akşamları sindirimi uzun süren gıdalar tüketmek vücudun sindirim için daha fazla enerji harcamasına neden olabilir. Aynı zamanda yaşanan hazımsızlık uykuya dalmayı ve rahat uyumayı da engelleyebilir. Bu nedenle akşam yemeklerinin özellikle yaz aylarında daha hafif besinler içeren bir menüden oluşması ve mümkünse yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeye son verilmesi gerekir. Ayrıca aşırı alkol tüketiminden kaçınılması ve gün boyu alınan kafein miktarının sınırlandırılması da daha derin ve kaliteli bir uyku uyunmasına katkı sağlar.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Uyku öncesinde çok fazla sıvı tüketmek gece sıkça tuvalete kalkılmasına ve uykunun bölünmesine neden olabilir. Bu durumu engellemek için uykudan önce sıvı tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Sıvı tüketimini gün içine yaymak hem yeterli sıvı alımını destekleyebilir hem gece sık sık tuvalete kalkmayı önleyerek uyku kalitesini artırabilir.

UYKU ÖNCESİ ATIŞTIRMALIKLAR

Düzenli ve yeterli bir uyku için uyku kalitesini destekleyen besinler bulunur. Yaz sıcaklarında daha rahat uyumak için bu besinleri küçük atıştırmalıklar şeklinde tüketebilirsiniz. Kaliteli bir uyku için tüketilmesi önerilenlerden ilki, melatonin içeren besinlerdir. Uykuyu düzenlemeye yardımcı bir hormon olan melatonin hem vücutta doğal olarak üretilir hem dışarıdan besinlerle ya da takviye yoluyla alınabilir. Kiraz, yaban mersini, dut ve badem melatonin içeren besinlerden bazılarıdır. Melatonin dışında magnezyum da kasları gevşeterek daha iyi bir uyku sağlayabilir. Fındık, ıspanak, muz ve tam tahıllı ürünler magnezyum içerir. Bunların dışında şu besinleri tüketmek de uyku kalitesine olumlu katkı sağlayabilir: Ceviz, yulaf, yoğurt, elma, kivi, süt, ayran.

DÜZENLİ UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN

Küçük adımlarla oluşturulabilecek bir uyku rutini daha iyi ve yeterli uyumaya yardımcı olur. Uyku rutini her gece yatmadan önce düzenli yapılan, belli aktiviteleri ifade eder.

AYNI SAATTE YATIP KALKMA

Her gün aynı saatte yatıp kalkmak biyolojik saatin düzenlenmesini sağlar. Yatma ve kalkma saatlerini düzenlemek ve bu saatlere uymak uykuya daha kolay dalmaya ve kesintisiz şekilde uyumaya yardımcı olur. Özellikle çalışan bireylerin hafta içi uyguladıkları uyku düzenini hafta sonları da sürdürmeleri önemlidir. Hafta sonları rutini bozarak daha geç yatıp kalkmak haftanın ilk günlerinde yeterli uyku alınmamasına neden olabilir.

GEVŞEME TEKNİKLERİ

Nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon gibi teknikler uyku kalitesini artırmada etkilidir. Uyku öncesinde yoga ve meditasyon yapmak zihni sakinleştirirken bedeni de gevşetebilir. Hem gün içinde hem yatağa geçildiğinde yapılabilecek nefes egzersizleri de uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

TEKNOLOJİDEN UZAK DURMA

Teknolojik cihazların ekranlarından yayılan mavi ışık melatonin salgılanmasını baskılar. Bu durum da bireyin uykuya geçişini zorlaştırır. Bu nedenle uyku rutini oluştururken yatağa geçildiğinde telefon, tablet ya da televizyon gibi elektronik cihazlardan uzak durulması önemlidir. Uykudan en az 90 dakika önce ekran kullanımını sınırlandırmak da bu anlamda etkili olabilir.

HAFİF VE RAHAT KIYAFETLER GİYİN

Kaliteli bir uyku için doğru uyku kıyafetlerinin seçimi önemlidir. Özellikle sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için uygun kıyafetlere ihtiyaç vardır.

PAMUKLU VE NEFES ALAN KUMAŞLAR

Yaz sıcaklarında pamuklu ve nefes alan kumaşlar tercih etmek konfor sağlar. Günlük hayatta olduğu gibi uyku sırasında da bu tür kumaşlardan üretilen kıyafetler tercih edilerek cildin nefes alması ve vücut ısısının düşürülmesi sağlanabilir. Uyku kıyafetlerinin mümkün olduğunca ince kumaşlardan seçilmesi de rahat bir uyku için olmazsa olmazdır.

GEVŞEK VE RAHAT KESİMLER

Kaliteli bir uyku için kumaş seçimi kadar kıyafetin kesimi de önemlidir. Uyku sırasında vücudu sıkmayan kıyafetler giymek hem kasların gevşemesine hem dolaşımın rahatlamasına yardımcı olur. Rahat kesimli kıyafetler aynı zamanda cildin daha rahat nefes almasını sağlayarak terlemeyi de önler.

KIYAFET SEÇİMİNDE RENKLER

Sıcak havalarda tercih edilecek kıyafetlerin renkleri de önemlidir. Gün içinde beyaz, mavi, bej gibi açık renkli kıyafetler tercih etmek güneş ışığının yansıtılmasına ve vücudun daha serin kalmasına yardımcı olur. Gün boyu serin kalan vücut daha konforlu şekilde uykuya dalabilir.

GÜN İÇİNDE FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN

Egzersiz sağlıklı bir yaşamın vazgeçilemez unsurlarından biridir. Aynı şekilde egzersiz yazın uyku kalitesini artırmak için uygulanacak yöntemler arasında da yer alır. Ancak egzersizin ne zaman ve nasıl yapılacağına dikkat etmek önemlidir.

EGZERSİZİN UYKUYA ETKİSİ

Hafif ve orta düzeyli egzersiz vücuttaki stresi azaltarak beynin derin uyku evresine geçişini kolaylaştırır. Günde en az 30 dakikalık orta düzeyli egzersiz insanların gece daha iyi uyumasına yardımcı olabilir.

EGZERSİZİN ZAMANLAMASI

Sabah saatlerinde yapılan hafif ve orta düzeyli egzersiz vücuttaki stresin azalmasına ve rahat bir gece uykusuna yardımcı olur. Ancak uyku saatinden hemen önce gece yapılan egzersizler vücut sıcaklığının artmasına neden olacağından uykuya geçişi zorlaştırabilir.

HAREKETSİZ KALMAKTAN KAÇININ

İyi bir gece uykusu için gün içinde aktif olmak da önemlidir. Sürekli aktif olmak vücut sistemlerinin düzgün çalışmasına ve dolayısıyla daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

YAZ AYLARINDA UYKUYA YARDIMCI DOĞAL ÇÖZÜMLER

Yaz sıcaklarında daha rahat bir uyku için uygulanabilecek doğal yöntemler de bulunur. Yaz aylarında uykuya yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler şunlardır:

BİTKİSEL ÇAYLAR

İçeriğindeki etken maddeler nedeniyle uykuya dalmayı kolaylaştıran ve kaliteli uykuyu destekleyen bitkiler vardır. Bu bitkilerin çay olarak tüketilmesi daha rahat uyunmasına yardımcı olabilir. Papatya, çarkıfelek bitkisi, nane, lavanta, kedi otu kökü, ıhlamur, melisa ve rezene gibi bitki çayları iyi bir uyku için tercih edilebilir.

AROMATERAPİ

Aromaterapi vücudun rahatlamasına ve dolayısıyla uykuya daha rahat geçmesine yardımcı olur. Lavanta, ylang ylang, papatya, nane, bergamot, sandal ağacı, sedir ağacı, adaçayı ve okaliptüs gibi sedatif etkili yağlar, buhar yoluyla solunabilir veya sabit yağla seyreltildikten sonra masaj yoluyla uygulanabilir.

SERİNLETİCİ DUŞ

Uyku öncesi ılık bir duş almak vücut sıcaklığının düşmesine ve gevşemeye destek olarak sıcak havada rahat uyumayı kolaylaştırır.

STRESİ AZALTMANIN YOLLARI

Stres kaliteli uykunun en büyük düşmanlarından biridir. Bu nedenle stresi azaltmak ve stres yönetimi yapabilmek daha rahat uyumaya yardımcı olabilir.

GÜNLÜK TUTMA

Düzenli şekilde günlük tutarak zihni rahatlatmak, rahat ve huzurlu şekilde uyumaya katkı sağlayabilir. Duyguları ve düşünceleri yazmak zihni sakinleştirirken uykuya dalmadan önceki düşünme sürecini de olumlu yönde etkileyebilir.

ZİHİNSEL RAHATLAMA TEKNİKLERİ

Stres yönetiminde zihinsel rahatlama teknikleri etkilidir. Nefes egzersizleri, pozitif düşünme ve rahatlatıcı müzikler bu konuda yardımcı olabilir.

SOSYAL BAĞLANTILAR

Aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek stresi azaltarak kesintisiz uykuya katkı sağlar. Bu nedenle kaliteli bir uyku için sosyal ilişkiler kurmak ve aktiviteler düzenlemek faydalıdır.

Haber / İrem BANÇO