Gözden kaçırmayın

Maymun Çiçeği Hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri neler?Maymun Çiçeği Hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri neler?


Güneş koruyucuların, cildimizi güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarından korumak için önemli bir savunma mekanizması sağladığını kaydeden Karaali, “Ancak etkili bir koruma sağlamak için doğru ürünü seçmek ve doğru şekilde uygulamak önemlidir” dedi. 
“GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİ YALNIZCA UVB KAYNAKLI DEĞİL” Karaali, “Güneş koruyucunun üzerinde belirtilen SPF değeri, ürünün UVB ışınlarına karşı koruma düzeyini gösterir. SPF 15, SPF 30, SPF 50+ gibi seçenekler bulunur; SPF ne kadar yüksekse, koruma düzeyi o kadar yüksek olur. SPF 15 güneş ışınlarından yüzde 95 oranında korurken, bu oran SPF 30 kullanımında yüzde 97, SPF50+ kullanımında yüzde 99'dur. Güneşten etkin korunma için SPF 30 veya daha yüksek değerler önerilir. Güneşin zararlı etkileri yalnızca UVB kaynaklı değildir, bu nedenle görünür ışıktan korunmada ve ekran maruziyetinin yüksek olduğu kişilerde, cildi lekeye yatkın olan kişilerde UVA koruması da içeren güneş kremlerinin kullanılması önerilir. UVA koruması da dahil olan güneş kremleri PA+ olarak belirtilmektedir. Genellikle "geniş spektrum" veya "broad spectrum" olarak belirtilen ürünler her iki tür ışına da karşı etkilidir” dedi.     
“ALTI AYDAN KÜÇÜK BEBEKLERDE ÖNERMİYORUZ” Güneş koruyucuyu yeterli miktarda uygulamanın oldukça önemli olduğunu kaydeden Karaali, “Vücudun tamamına, 2 mg/cm² olarak uygulanan bir tabaka önerilir. Örneğin, pratik olarak yetişkin bir kişinin vücudunu kaplayacak kadar güneş koruyucu, yaklaşık olarak 6 çay kaşığı kadar olarak ifade edilebilir. Ayrıca, terleme, yüzme veya havluyla silinme durumlarında güneş koruyucusunun yeniden uygulanması gerekebilir; bu durumlarda her 2 saatte bir veya aktivite sonrasında tekrar uygulama yapılmalıdır. Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce güneş koruyucu uygulamak, güneşten etkin bir şekilde korunma sağlamasına yardımcı olur. Güneş koruyucu sürüldükten sonra bile güneşe çıkmadan önce tekrar kontrol edilmeli ve eksik kalan bölgeler tamamlanmalıdır. Uygun SPF ve PA+ koruma temel olmak üzere, kişinin yaşına ve cilt yapısına uygun koruyucular seçmek gerekir. 6 aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu kullanımını önermiyoruz. Çocuklarda, hamile ve emziren annelerde fiziksel filtre içeren (titanyum dioksit/ çinko oksit) güneş kremlerinin kullanımı önerilmektedir. Hassas cilde sahip olanlar veya alerjik reaksiyon riski taşıyanlar için özel olarak formüle edilmiş güneş koruyucuları tercih etmek önemlidir. Parfüm içermeyen, hipoalerjenik veya dermatolojik olarak test edilmiş ürünler, ciltte olası tahrişleri minimize eder” dedi. 
“CİLT SAĞLIĞI İÇİN TEMEL BİR ÖNLEM” Güneş koruyucuları seçerken ‘benzofenon’ içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Özellikle çocuklarda sprey formunda güneş koruyucu kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak önerilir. Eğer suyla temas eden bir aktivite yapılacaksa, suya dayanıklı veya su geçirmez özelliklere sahip güneş koruyucular tercih edilmelidir. Ancak bu tür ürünler bile yüzme veya terleme sonrasında düzenli aralıklarla yeniden uygulanmalıdır. Güneş koruyucu ürünler, cilt kanseri riskini azaltmanın yanı sıra erken yaşlanma belirtilerini önlemeye de yardımcı olur. Güneşe maruz kaldığınızda ciltte oluşabilecek yanıkların, lekelerin ve kızarıklıkların önlenmesi için düzenli olarak kullanılması gereken bir üründür. Güneş koruyucu kullanımı, cilt sağlığı için temel bir önlemdir ve güneşe çıkmadan önce rutin bir adım olarak kabul edilmelidir. Her yaşta ve her cilt tipine uygun güneş koruyucuları mevcuttur. Kendi cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü seçmek, sağlıklı ve korunmuş bir cilt için önemlidir. Sonuç olarak, güneş koruyucu kullanımı cilt sağlığı için çok önemlidir. Doğru ürünü seçmek, yeterli miktarda ve sıklıkta uygulamak ve uygun kıyafet seçimi, şapka ve gözlü kullanımı, gölgede kalınması gibi diğer koruyucu önlemlerle birlikte kullanmak, güneşin zararlı etkilerinden korunmanızı sağlayacaktır. Unutmayın, düzenli ve doğru güneş koruyucu kullanımı, cilt kanseri riskini azaltır ve cildin erken yaşlanmasını önler” dedi. 
Haber / Buse AKIN