Gözden kaçırmayın

Hayrabolu’da bağımlılıklarla mücadele üzerine uzman söyleşisiHayrabolu’da bağımlılıklarla mücadele üzerine uzman söyleşisi

Çerkezköy Haber – Çerkezköy Müftülüğü Aile Bürosu tarafından dün saat 11.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Diyabet ve obezite” konulu konferans düzenlendi.
 
AYAKTA İZLEMEK ZORUNDA KALDILAR
Çerkezköy İlçe Müftüsü Bayram Şahin, Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Vaizesi Gülsüm Soydan, kuran kursu öğrencileri ve çok sayıda kadının katıldığı konferansta katılımın yoğun olması nedeniyle bazı dinleyiciler konferansı ayakta izlemek zorunda kaldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan İlçe Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Nurcihan Başkent diyabet ve obezite ile ilgili bilgiler verdi.
 

 
“İKİ NİMET VARDIR”
Konferans öncesi konuşma gerçekleştiren İlçe Müftüsü Bayram Şahin, sağlığın her şeyin başı olduğunu söyleyerek “Dinimizce de Peygamberimiz, ‘iki nimet vardır” demiştir. Bu iki nimetten biri boş zaman, hiç tükenmeyecek sandığımız halbuki sayılı olan ve tükenecek olan ömürdür. Bir diğer kıymetini bilmediğimiz nimet ise dikkatli kullanmadığımız ancak sıkıntılar başa geldiğinde anladığımız sağlıktır. Sağlık ve boş zamanın kıymetini insanlar bilmezler. İnançlı insanlar olarak dinleyeceğimiz konferanslarla sağlığın bir kez daha kıymetini idrak edeceğiz. Hem dini hayatımızın hem de dünyevi huzurumuzun kaynağı olması açısından dinleyeceklerimizle inşallah sağlığımıza güzel katkılar bulacağız” dedi. 
 
 “SALON BİZE DAR GELDİ”
İlgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin “Bugün görülüyor ki konferans salonu bize küçük geldi. Etkinliklerimizi büyük salonlarda yapmak istiyoruz ama büyük salonlarımız yok. Sizler bizim gönül elçilerimizsiniz. Bizden haberdar olmayanlara haber vermeniz ve katılımların gün geçtikçe daha da artması tek arzumuzdur. Bütün emanetlerin sahibi Allah’tır. Bütün emanetleri asıl sahibine yüz akıyla teslim edebilmeyi Allah cümlemize nasip eylesin” diye konuştu.
 
HER 100 KİŞİDEN 6 KİŞİ DİYABET HASTASI
İlçe Müftüsü Bayram Şahin'in konuşmasının ardından İlçe Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Nurcihan Başkent diyabet hastalığı ile ilgili bilgi verdi. Diyabetin başlayıp da biten bir hastalık olmadığını ifade eden Başkent, “Diyabet hayat arkadaşı olan bir hastalıktır. Dolayısıyla hayatımızı diyabetle yaşayacak bir şekilde organize etmeli veya hiç hasta olmamak için yaşamalıyız. Diyabet, kan şekerinin yükselmesi idrarda kanın çıkması ve buna bağlı olarak vücudumuzda değişik rahatsızlıkların ortaya çıktığı metabolizma hastalığıdır. Genel olarak toplumda tanısı konan ve konmayan diyabetin oranı yüzde 6'dır. Yani her 100 kişiden 6’sı diyabet hastasıdır. Bu altı kişiden dördü de şişmanlıktan kaynaklanan yanlış beslenmeden kaynaklanan diyabet hastasıdır” dedi. 
 

 
“SİZ ONA HÜKMETMEZSİNİZ, O SİZE HÜKMEDER”
Diyabetin gün yüzüne çıkma sebeplerini anlatan Başkent “Diyabet halsizlik, ağız kuruluğu ve çok su içme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Baş ağrısı ve bulanık görmede çok önemlidir. Kan şekerindeki artış gözün içindeki sıvının kıvamı değişince bulanık görmeye neden olmaktadır. Erkek ve kadınlarda diyabet konusu cinsel iştahsızlığa neden olmaktadır. El ve ayaklarda uyuşma ve kaşınma da meydana gelmektedir” bilgisini verdi.
 
OBEZİTE NEDİR ?
Obezitenin fazla enerjinin vücut yağı olarak depolandığı, enerji alımı ve kullanımı arasındaki dengesizlik nedeni ile oluşan bir durum olduğunu belirten Başkent, obezitenin genellikle sağlıksız beslenme alışkanlıklarının aktif olmayan yaşam tarzı ile birleşmesi sonucu oluştuğunu belirtti. Obezitenin nedenlerinden de bahseden Başkent “Obezitenin nedenleri yaş, cinsiyet gibi nedenlerden oluşan demografik nedenler, insilün gibi faktörlerden oluşan genetik nedenler olmak üzere, çevresel nedenler, davranışsal nedenler, psikolojik nedenler ve doğum öncesi nedenlerdir. Egzersizle birlikte sadece vücutta bir rahatlama değil, psikolojide de bir rahatlama oluşur. Yapılan egzersizle birlikte birey rahatlarken, beyinde de endorfin salgılanır. Salgılanan bu endorfin ise, mutluluk oluşturarak kişinin psikolojik olarak da rahatlamasını sağlar’’ dedi.
 
“TEMPOLU OLARAK YÜRÜYÜN”
Vatandaşların günlük olarak tempolu 10 bin adım atarak sağlıklı yaşayabileceğini kaydeden Başkent “Bu tempo ile yürürken konuşmayı ve şarkı söylemeyi deneyin. Eğer yürürken konuşabiliyor, ama şarkı söyleyemiyorsanız istenilen tempoda yürüyorsunuz demektir. Buna ek olarak beslenme de gerçekten çok önemli. Bir diğer önemli nokta da kaloriye dikkat etmektir. Herkes yakacağı kadar gıda tüketmelidir. Yatmadan önce yemekten kaçınmalısınız. Sağlımız için sigaradan da uzak durmamız gerekiyor. Sigaranın tıpta tek bir faydası yoktur, ama zararlarının çok olduğu herkes tarafından biliniyor” diye konuştu.
 
NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI
Başkent, obezitenin tedavilerinin hastanın kan şekerine regule etmek ve bunu sürdürülebilmek, uzun dönemde oluşabilecek komplikasyonları azaltmak ve önlemek, hastaya her yönden düzenli bir yaşam sağlamak olduğunu ifade etti.
 
Haber / Faik Onur KAYA