Gözden kaçırmayın
Belediyeye ait taşınmazların ihalesi yapıldıHayrabolu Belediye Meclisi üyeleri, Karaidemir Barajı'nın tahliye hattından başlayarak Ergene Havzası'na kadar uzanan ve Hayrabolu'nun bereketli topraklarından geçen akarsuyun kimyasal atıklar ile kirletilmesine karşı çevreye ve doğaya sahip çıkma adına ortak bir bildiri yayınladı. Bu bildiride, kimyasal kirliliğin insan, hayvan ve bitki sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, doğaya zarar veren bu uygulamalara karşı toplumsal dayanışmanın önemi vurgulandı.
“CAN VERMESİ GEREKEN SU, ZEHİR SAÇIYOR”
Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Karaidemir Barajı’nın tahliye hattından başlayıp Ergene Havzası’na giden ve Hayrabolu’muzun topraklarından da geçen akarsuyun kimyasal atıklar ile kirletilmesine; bu kirliliğin insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkilerine karşı Hayrabolu Belediye Meclisimizin oy birliği ile bildiri oluşturuldu. Daha fazla kazanma hırsıyla insan olduğunu unutarak doğaya zarar veren insanoğlu toprağa, suya, havaya hiç umursamadan zarar verebiliyor. Bunun son örneğini ne yazık ki üstelik bu çağda Trakya’nın tam ortasında görüyoruz. Doğal güzellikleri ve bereketli toprakları ile Trakya’nın tam ortası olan Hayrabolu’muzda ve çevremizde bir doğa katliamı yaşanmaktadır. Malkara tarafındaki Karaidemir Barajı’nın tahliye hattından başlayıp Ergene Havzası’na kadar giden akarsu Hayrabolu’muzun bereketli topraklarından da geçmektedir. 54 km boyunca akan bu suyun geçtiği bölgede yaklaşık 75 bin dekarlık bir alanda sulu tarımsal üretim yapılmaktadır. Ve ne yazık ki toprağa ve tarımsal ürünlere can vermesi gereken bu su, zehir saçmaktadır”
“ARITMA TESİSİ KURANA KADAR ÜRETİMLERİ DURDURULSUN”
Malkara tarafındaki sanayi bölgesinden su bırakılan kimyasal atıklar yüzünden balıkların öldüğü, derelerin çevresine pis kokular yayıldığı da belirtilerek, “Bu sudan içen hayvanlar var, bu suda oynayan çocuklar var, bu sudan beslenen bitkiler var ve en önemlisi bu suyla sulanan tarımsal araziler var. Yıllardır değerli muhtarlarımız, ziraat odalarımız, sulama birliklerimiz ve tarımla ilgili diğer STK’larımız bu deredeki kirlilikle ilgili mücadele veriyor. Kimyasal atıklarını akarsulara bırakan fabrikaların arıtma tesislerini yapmak yerine kesilen cezaları ödemeyi daha cazip bulmaları yüzünden bu doğa katliamına bir çözüm bulunamamaktadır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Çevreyi korumak aklın gereğidir’ Bizler Hayrabolu Belediyesi Meclis Üyeleri olarak muhtarlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bu doğa katliamına sessiz kalmamak adına, bereketli topraklarımızı, çocuklarımızı, hayvanlarımızı ve doğamızı korumak adına yetkilileri göreve davet ediyoruz. Kimyasal atıklarını akarsulara bırakan fabrikaların arıtma tesisleri kurulana kadar üretimlerinin durdurulması elzemdir” ifadelerine yer verildi.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap