Gözden kaçırmayın
Kırklareli TSO Başkanı Ilık’tan Başhekim Türkyılmaz’a ziyaretTrakya Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı, “Tam 2 yıl önce, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Kırklareli’ne bağlı Pınarhisar ve Lüleburgaz'ın köylerinde arazi toplulaştırması yapılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı'nın zorunlu arazi toplulaştırma kararına karşı Danıştay’da iptal davası açtık. Yüzlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim ettik. Arazi toplulaştırmasının tarımsal üretimde verimliliği arttırma amacıyla uygulandığını söylüyorlar. Bizim ne böyle bir ihtiyacımız ne de böyle bir talebimiz var. Ülkemizde ve dünyada gıda krizinin yaşandığı bu günlerde, tarım alanlarının tamamen şirketlerin eline geçmesini kabul etmiyoruz” dedi.
“TARIM ALANLARI ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇİYOR”
Arazi toplulaştırmasının uygulandığı yerlerde çiftçilerin her tarlasından yüzde 10 kesinti yapıldığını kaydeden Atlı, “Bu kesintiler her köy için 200 futbol sahası büyüklüğünde. Ecrimisil ödedikleri hazine yerleri ellerinden alınıp bir araya toplandı. Osmancık Köyü’nde olduğu gibi bu hazine yerleri şirketlerin eline geçiyor. Parsel sayısı azalması gerekirken daha da arttı. TOKİ'ye arazi ayrılmış. Çiftçinin elinden alınan tarlaların yerine önerilen parseller ekonomik değerini karşılamıyor. Sıcak su kaynağının etrafında bu şirketlerin ve TOKİ'nin arazileri toplanıyor. Bu zorunlu arazi toplulaştırması kararının arkasında; son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi alan Maliye eski Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım şirketi olduğu dile getiriliyor. Osmancık Köyü’ndeki uygulamada bu şirketlerin çıkarlarının gözetildiğini görüyoruz.
“ÇİFTÇİLİĞİN YOK EDİLMESİ, HALKI AÇLIĞA TERK ETMEKTİR”
“Amaçları gerçekten tarım arazilerinin verimli kullanılmasıysa, tarım arazilerini yok etmekten vazgeçsinler” diyen Atlı, “Çiftçiye, üreticiye toprağında üretim yapabilmesi için gerekli desteği versinler. Mera ve tarım arazilerine organize sanayi yapmaktan vazgeçsinler. Pınarhisar'da ve Kaynarca'da olduğu gibi en verimli arazilere yol yapmaktan vazgeçsinler. Çiftçinin itirazına rağmen zorunlu arazi toplulaştırması yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. Zorunlu arazi toplulaştırması kararnamesi iptal edilsin. Toprağımıza, aşımıza dokunmayın. Trakya'da şirketlere değil, çiftçilere destek verilsin” dedi.
“TRAKYA’DA ZORUNLU ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI İSTEMİYORUZ”
Daha sonra konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan “Trakya’da köylülerin toprak mücadelesinde şahsım olarak da partim CHP olarak da destek veriyoruz. Toprağımıza, aşımıza dokunulmasına izin vermeyeceğiz. Gıda güvenliği için ve sürdürülebilir çiftçi tarımı için; Kırklareli'nde, Trakya’da zorunlu arazi toplulaştırması istemiyoruz” derken, Milletvekili Vecdi Gündoğdu da “Burada AK Parti tarafından topraklara el konuluyor. Bu yanlış karardan vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı. Osmancık Köyü Muhtarı Süleyman İnal da “Topraklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu toplulaştırma durdurulmalıdır” dedi. İl Genel Meclis Başkanı Hakan Geriş ve köylülerin konuşmalarının ardından toplantı sona erdi.
Haber / İrem BANÇO
Yorumlar
Yorum Yap