Gözden kaçırmayın
“Mudanya ve Lozan; Çerkezköy için, Tekirdağ için çok önemli”18-21 Kasım tarihleri arasında Tekirdağ, İzmir ve Bursa’da düzenlenen bölge toplantılarında bölgede yayımlanan 300’e yakın gazete ve internet haber sitesinin temsilcisiyle gerçekleştirilen toplantılar hakkında bilgi veren Erkılınç, “Nitelikli yayıncılığa duyulan ihtiyaç, yayınlarımızın ve sektörün tüm aktörlerinin birlikte hareket etmesinin önemi, resmî ilanların geleceğini tehdit eden çalışmalar, ilan pastasının küçülmesi karşısında alınacak önlemler, gazetelerimiz açısından mahsup uygulamalarımızın önemi, ilan ve reklam ödemelerinde uyguladığımız model, fikir işçilerinin maaş ödemeleri ve özlük hakları ile merdiven altı yayınlarla mücadele konularına dikkat çekmeye çalıştık” dedi.
GELİR KAYBI OLUŞTURABİLECEK GELİŞMELERE DEĞİNDİ
Türkiye geneli yayımlanan tirajı 50 binin üzerindeki yayınlarla iki ayrı toplantı düzenlediklerini, özellikle tirajı 100 binin üzerindeki yayınların bu rakamın altına inme niyetlerinin, Kanunla satışı yüksek gazetelerde yayımlanması zorunlu kılınan resmî ilanların geleceğini tehlikeye attığı ve bugünkü rakamlarla 250 milyon TL’nin üzerinde bir gelir kaybı yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunduklarını dile getiren Erkılınç, yerel gazeteler için gelir kaybı oluşturabilecek gelişmelere de değindi. Benzer bir tehlikenin yerel gazeteler için de söz konusu olduğunu ifade eden Erkılınç, “İlanların kısa metinler halinde süreli yayınlara gönderilmesinin düşünüldüğüne dair güçlü duyumlar alıyoruz. İçinde bulunduğumuz hayati meselelerin gazete ve internet haber sitelerimizin hak kayıplarını önleyecek şekilde çözüme kavuşması için tüm paydaşlarımızı bir kez daha uyanık olmaya, sorumluluk almaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum” dedi.
“YAPILAN HER ZAM, İLANLARIN ADET BAZINDA DÜŞÜŞÜNÜ ARTIRIYOR”
Resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranına ilişkin de konuşan Erkılınç, “Son iki yılda yapılan enflasyon üstü zamların getirisinin mi, yoksa götürüsünün mü yüksek olduğunu, hangisi olduğunda daha çok zarar göreceğimizi açıkça tartışmak gerekir. 2024 yılının ilk 10 ayında resmî ilan adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre reklamlar hariç 7 bin adedin üzerinde azaldı, adetsel kaybın yıl sonunda 10 bine ulaşmasından endişe ediyoruz. Yapılan her zam, ilanların adet bazında düşüşünü artırmakta, kamu kurumlarının ilan vermemek için arayışlara girmesine neden olmaktadır. Resmî ilanların gazetelerde yayımlatılmasının tartışıldığı bir dönemde internet haber sitelerinin de süreli yayın kapsamına alınması, kamu kurumlarının ilan masraflarının ayrıca artmasına ve itirazlarının katlanmasına neden olmuştur” diye konuştu.
“HASSAS DENGELER GÖZETİLEREK BELİRLENDİ”
Gündeme alınmasını genel kurulun takdirine sunacakları yüzde 32,14 ve yüzde 23,53 oranındaki zam tekliflerinin ince elenip sık dokunarak, hassas dengeler gözetilerek ve gelebilecek tüm itirazları göğüsleyebilecekleri şekilde belirlendiğini söyleyen Erkılınç, “Değilse Kurumumuzun daha çok gelir elde edeceği yüksek bir oran bizlerin de işine gelir, niye buna itiraz edelim? Yaşanacak her tartışma yeni tarifenin Resmi Gazete’de yayımlanmasını geciktirebilir, yürürlük tarihi birer aylık sürelerle ötelenebilir. Bundan en büyük zararı yayınlarımız görür. Yine de zam oranını beğenmeyen, düşük bulan Genel Kurul Üyelerimiz, gönlünden geçen zam oranı her ne ise elbette bu demokratik ortamda teklif olarak sunabilirler, saygıyla karşılarız” dedi. Basın İlan Kurumu 32. Dönem 8. Genel Kurulu’nun 29 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek son oturumunda, komisyonların görüşleri doğrultusunda sunulan teklifler karara bağlanacak.
Haber / Şaban KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap