Gözden kaçırmayın

Trakya’da Eylül ayında 4 bin 548 konut satıldıTrakya’da Eylül ayında 4 bin 548 konut satıldı

Saat 10.00’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

 

 

“BUNLARI BULACAKSINIZ, ADALETE TESLİM EDECEKSİNİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çok kıymetli İçişleri Bakanımızın talimatlarıyla, şehrimizin güvenliği ve huzuru konusunda el birliğiyle çalışıyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatı öncelikle şu: ‘Hapis cezası almış, sokakta gezen adam istemiyoruz. Bunları bulacaksınız, adalete teslim edeceksiniz. Olması gerektiği yerde, yani cezaevine olacaklar’ Bu anlamda 2023’ün ilk 9 ayı ile 2024’ün ilk 9 ayını karşılaştırdığımızda; 2023’te 2 bin 641 kesinleşmiş hapis cezası olan hükümlü yakalarken, 2024’te bu sayı 3 bin 260’a çıkmış, 600’ün üzerinde daha fazla kişiyi yakalamışız. Bu konuda emniyetimiz ve jandarmamız olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. İfadeye yönelik olarak yakalama çok daha fazla” dedi.

 

 

“DEVRİYE SAYILARIMIZI ARTIRIYORUZ”

Vali Soytürk, asayiş olaylarında 2023’ün ilk 9 ayına göre, 2024’te yüzde 13 azalma olduğunu kaydederek, “Aydınlatma oranımız ise yüzde 93. Hırsızlık olaylarıyla ilgili 2024 yılında olay sayıları yüzde 47 düşmüş, aydınlatma oranı yüzde 20 artmıştır. Yağma, gasp olaylarıyla ilgili ise 2 yılı kıyas ettiğimizde yüzde 10 düşüş mevcut. Bu başarıyı yakalarken elbette ki devriye sayılarımızı artırıyoruz, geçen sene 39 bin civarında devriye atılırken bu sene ise 43 bin civarında devriye atıldı. Bu devriyelerin sayısını daha da arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

 

 

“VATANDAŞIMIZ DA BU İŞİN İÇİN DE OLMALI”

“Adliyenin önüne getirmeden suçu engelleyelim istiyoruz” diyen Vali Soytürk, “Bu anlamda ilimizde 201 tane yeni araç temin ettik, bunun 94 tanesini Tekirdağlı hayırseverlerimiz bağışladılar: hem emniyete hem de jandarmaya. Toplam 201 tane yeni aracımız geldi, geri kalanını da İçişleri Bakanlığımız gönderdi. Artık 71 tane 10 yaş üstü, ekonomik ömrünü doldurmuş araçları da HEK’e ayırdık. Araçlarımız hem daha yeni hem sayısı daha fazla. Bu ne demek? Daha fazla devriye atacağız demektir. Daha çok devriye için de personel gerekiyordu, yine İçişleri Bakanımızın 203 tane ek polis memuru görevlendirmesiyle de bu görevleri daha iyi yapacağız. Sayın Bakanımızın bize verdiği en önemli talimatlardan birisi de narkotik suçlarla mücadele, bu konuyla ilgili emniyetimiz ve jandarmamız çalışıyor. 2023’ün ilk 9 ayında 380 kişi tutuklanmıştı, bu sene ise 444 kişi tutuklandı. Ama bunu sadece emniyet ve jandarmayla yapmak mümkün değil. Tüm kurumların yardımcı olması gerekir. Nitekim hem Milli Eğitim Müdürlüğü hem Sağlık Müdürlüğü hem de tüm kurumlarımız katkı sağlıyor. Yeşilay da YEDAM kurarak katkı sunuyor. Elbirliğiyle bunun üstesinden gelmemiz gerekiyor. Evet devlet kurumları, STK’lar çalışıyor ama vatandaşımız da bu işin için de olmalı. O yüzden birçok proje devreye girdi. Bunlardan bir tanesi de En İyi Narkotik Polis “Anne” Projesidir. Bugün bu vesile ile bir aradayız çünkü size de çok iş düşüyor. Sokağınızda gördüğünüz, bildiğiniz bir uyuşturucu kullanımı varsa lütfen haber verin, biz gereğini yapalım. İçişleri Bakanımızın, İstanbul’daki uygulaması artık Türkiye genelinde uygulanıyor. NARVAS uygulaması. Yeni atanan Emniyet Müdürümüz İçişleri Bakanlığında Narkotik Şubeye bakıyordu ve NARVAS projesinin başındaydı. Şehrimiz için büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Onun oradaki tecrübelerini ilimize yansıtmaya başladığını ve bunun olumlu sonuçlarını da yakın tarihte alacağımızı düşünüyorum. O yüzden NARVAS projesi çok önemli. Sokağınızda bir uyuşturucu kullanımı gördüğünüzde NARVAS’a bildirin. Hangi sokakta uyuşturucu kullanımı fazlaysa önlem alınıyor, o sokakta daha çok devriye atılıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

PROJELERİ TANITTILAR

Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Mehmet Özdoğan; ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’, UYUMA ve NARVAS projelerinin tanıtımını yaptı. Uyuşturucu maddeler, uyuşturucu maddelerin zararları, alınabilecek tedbirler konusunda bilgiler veren Özdoğan, uyuşturucunun insanları zayıf düşüren nedenlerden biri olduğunu ifade ederek “Uyuşturucu, genç nesilleri tehdit ederek geleceğimize zarar veren, yine terör örgütleri ve diğer suç örgütlerinin önemli bir finans kaynağı. Söz konusu suç gruplarıyla mücadele güvenlik kuvvetlerince sürdürülmekte. Ancak toplumun desteğini almamış, vatandaşın katkılarıyla güçlendirilmemiş bir mücadelenin uyuşturucuyla mücadelede köklü başarılara imza atılması adına önemi büyüktür. Uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan zararlar sadece kullanıcıyla sınırlı kalmayarak sağlığa verdiği zararların yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan hukuki, sosyal, ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca uyuşturucu sorunu özellikle genç nesilleri tehdit eden ve toplumun geleceğine zarar veren ciddi bir problemdir” dedi.

 

 

“HEM PARAMIZI HEM NESLİMİZİ ALIYORLAR”

Uyuşturucunun özellikle 15-25 arası gençleri tehdit ettiğini söyleyen Özdoğan, “Ülkemizde yükseköğretim harici eğitim gören 12 milyon genç nüfusumuz var. Terör örgütlerinin en büyük finans kaynakları maalesef ki uyuşturucu madde ticaretinden elde ettikleridir. Hem bizim paramızı hem neslimizi alıyorlar” diye konuştu. Uyuşturucu maddeye başlama nedenleri, bağımlılık döngüsü, madde bağımlılığına giden yol, madde kullanım belirtileri hakkında da kapsamlı bilgiler veren Özdoğan, “Hiçbir aile çocuğuna uyuşturucu bağımlılığını yakıştırmaz. Ama maalesef eğitim görmüşü de kullanıyor, eğitim görmemişi de kullanıyor, zengini de kullanıyor, fakiri de kullanıyor, erkeği de kullanıyor kadını da kullanıyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZI KURDA KUŞA YEM ETMEYECEĞİZ”

Özdoğan, “Çocuklarımıza mutlaka ilgi, şefkat göstereceğiz. Bizler göstermezsek dışarıda onlara ilgi gösterenler maalesef ki çocuklarımızı kandırıyorlar. Çocuklarımızı kurda kuşa yem etmeyeceğiz. Şüpheci olacağız. Ama bu şüpheyi de hayatımıza makul ve mantıklı yayacağız. Çocuklarımıza sonsuz güveniyoruz bunda sıkıntı yok ama onların da hata yapabileceğini mutlaka düşünmek zorundayız” dedi. Polis Memuru Umut Samet İçkedal’ın; bahis, kumar ve dolandırıcılık hakkında, Jandarma Astsubay Nurten Korkmaz’ın da Kadınlara Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirmede bulunmasının ardından program son buldu.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU