Gözden kaçırmayın

Milletvekili Hamşıoğlu: Yeterli, güvenli, sağlıklı beslenmek bir haktırMilletvekili Hamşıoğlu: Yeterli, güvenli, sağlıklı beslenmek bir haktır

Aygun, GDO kartellerinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na kadar sızıp, anlaştıkları memurlar ile yurda yasak ürünleri soktuklarının anlaşıldığını vurgulayarak, Tekirdağ’da bu konuda genişleyen soruşturma kapsamında 50’ye yakın şüphelinin gözaltına alındığına işaret etti. Aygun, “Türkiye’de halk sağlığı tehlikeye sokuluyor. Büyük bir denetimsizlik söz konusu. Ülkemizi bu hale getirdiler” diyerek, isyan etti.

“UYARMIŞTIM, DİNLEMEDİLER”

GDO'lu ve tehlikeli toksinler içeren mısır, kanola ve ayçiçeği gibi gıdaların 2020-2024 yılları arasında sahte raporlar ile ithal edilerek piyasaya sürüldüğünün ortaya çıktığını kaydeden Milletvekili Aygun, “Bu konuda Tekirdağ’da kapsamlı bir soruşturma yürütüldü. Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde görevli bir memurun, sahte analiz raporları düzenleyerek GDO’lu ürünlerin piyasaya sürülmesine aracılık ettiği, savcılık soruşturması ile gün yüzüne çıktı. Daha önce uyarmıştım, dinlemediler, haklı çıktım” dedi.

“SORUŞTURMA DOĞRULANDI”

Aygun, Tarım ve Orman eski Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 2019’da soru önergesi vererek, “GDO’suz olarak kabul edilen ve bakanlığınızca kayıt altına alınıp sertifikalandırılan mısır, patates, çeltik, soya, kanola ve şeker pancarı tohumlarını halkımızın sağlığını tehlikeye atmamak adına inceletmeyi düşünüyor musunuz?” diye sorduğunu anımsattı. Son olarak yeni Bakan İbrahim Yumaklı’ya 21 Mayıs 2024 tarihinde soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “’Yurt dışından Tekirdağ’a gemilerle getirilen GDO’lu mısırın Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında analiz sonuçlarının değiştirildiği yönünde haberler çıkmaktadır. Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan ihbar ile Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı tarafından jet hızıyla soruşturma başlatılırken, bakanlıktan da müfettiş tayin edildiği öğrenilmiştir’ diye uyardım ve şu soruları yönelttim: ‘Tekirdağ’da faaliyet gösteren firmalar tarafından yurt dışından gemilerle getirilen GDO’lu mısırın laboratuvarlarda normalleştirilerek, GDO’suz olarak rapor edildiği, bu yolla tonlarca mısırın iç piyasada tüketime sunulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialara karışan firma sayısı kaçtır? Bakanlık tarafından konuya ilişkin inceleme başlatılmış ve suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvarında çalışan kişilerin bu konuda “Şifrelerimiz çalınmıştır” savunmasını yaptığı doğru mudur? Laboratuvar sonuçları nasıl değiştirilmektedir? Bakanlığın, insan hayatına ilişkin böyle bir konuda güvenlik tedbiri almamasını nasıl açıklıyorsunuz? Bakanlık içinde GDO’lu mısır üreticileri ile çıkar pazarlığı yaparak, gıda güvenliğini riske atan kişileri yakalayıp, gerekli işlemleri başlatacak mısınız? Bu konunun arkasında hangi odaklar varsa üzerine gidip, suçluların adalete teslim edilmesini sağlayacak mısınız? Bakanlıktan bu olayı ihbar eden personelden daha ayrıntılı bilgi alacak mısınız?’ Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 Temmuz 2024 tarihinde soru önergesine verdiği yanıtta, soruşturmayı doğrulayarak, adli ve idari sürecin devam ettiğini belirtmiş, gıda numune analiz işlemlerinin Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi üzerinden yapıldığını belirtmekle yetinmişti” ifadelerini kullandı.

“HAYATLARIMIZ TEHLİKEDE”

Soruşturmanın genişlemesi ile GDO skandalının büyüdüğünün ortaya çıktığını kaydeden CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, şöyle devam etti:  “Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki bazı memurların, 4-5 ithalatçı firma ile ağ kurduğu, sahte raporlar düzenleyerek sistemden geçirdiği, inceleme yapılmadan analiz yapılmış gibi gösterdiği, hatta şüpheli bir memurun görevden alınmasına karşın başka bir arkadaşının yardımıyla laboratuvar şifrelerini çalmak suretiyle operasyona devam ettiği iddia edilmektedir. Bunlar skandaldır! Bu aşamaya gelinmesi kabul edilemez! Bir başıboş sistemde yaşıyoruz. Hayatlarımız tehlikede” Aygun, insan sağlığının bu denli yok sayılamayacağını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda iki-üç aşamalı çok etkin bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini belirterek, “Bu skandal, bakanlık içindeki ihmaller zincirinin sonucudur. Bu zincir kırılmalı ve gereken güvenlik sistemi kurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Haber / İrem BANÇO