Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kimyasal atıklar nedeniyle zehir saçan Ergene Nehri’ni, Meclis gündemine taşıdı. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde fabrika atık sularının arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne deşarj edilecek olmasını değerlendiren Yüceer, ‘İktidar sadece göz boyuyor. Bu projede çözüm yok; Marmara’yı da bu kirliliğe ortak etmek var’ dedi.    CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçmişte Trakya’nın en verimli havzası olan Ergene’yi Meclis gündemine taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Trakya’nın yüzde 82 gibi yüksek oranda birinci sınıf tarıma elverişli topraklarla ülkemizin, hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahip olduğunu ifade etti.
 
ZEHİR SAÇIYOR
 
Ergene’nin, nehir kenarındaki sanayileşmenin bir sonucu olarak, fabrikaların bıraktıkları kimyasal atıklar, kentsel ve evsel atıklar nedeniyle simsiyah akmakta olduğunu ve içinde hiçbir canlı türü barındırmadığını belirten Yüceer, “Endüstriyel kirliliğinin tetiklediği hastalıklar nedeniyle bölgede kanser görülme oranı Türkiye ortalamasının çok üstünde” dedi.
 
NEDEN ŞİMDİYE KADAR UYGULANMADI?
 
CHP’li Yüceer, “Doğanın içilecek su kalitesinde bize armağan ettiği Ergene nehrini tarımsal sulamada bile kullanılamayacak hale getirecek, somut bir çözüm yıllardır bulunamadı. Bu Türkiye’nin çevre bilincinin ne kadar yetersiz, çevre sorunlarına yönetsel yaklaşımın ne kadar düzensiz olduğunun da acı örneğidir. Yıllardır ihmal edilen ve artık kangren haline dönüşen Ergene Havzası için Koruma Eylem Planı çerçevesinde, toplam 3.1 milyar TL’lik yatırım yapılacağı belirtiliyor. Yetkililere buradan sormak isterim; Ergene nehrinin içler acısı durumu neden şimdiye kadar duyarsız kaldınız, eylem planını neden şimdiye kadar uygulamadınız?’ dedi.
 
BAKAN EROĞLU’NA SORDU
 
Yüceer, Bakan Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3.1 milyar TL’lik yatırım, kalem kalem belirtilmek üzere nerelere yapılacaktır? Son 10 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere, Ergene Nehri’nin kirlilik oranı nedir? 6 Mayıs 2011 tarihinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın açıklanmasından, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Ergene’nin temizlenmesi için hangi çalışılmalar yürütülmüştür? Ne kadar harcama yapılmıştır? Nehrin sularının Marmara’ya deşarj edilmesi, Marmara Denizi’ndeki ekosisteme ve deniz ürünleri tüketen yurttaşlara zarar vermeyecek midir? Arıttıktan sonra nehir suyu zararlı olmayacaksa neden Ergene Nehri’ne değil de Marmara Denizi’ne deşarj edilmek istenmektedir? Bakanlığınız tarafından kirliliğin Marmara’da yaratacağı tahribata yönelik bir araştırma yapılmış mıdır? Ergene Nehri ne zaman tarımda kullanılmak üzere elverişli hale gelecektir? Sanayi müşterek atık su, toplama, arıtma ve uzaklaştırma sistemi ile belediyelerin 2013 yılına kadar bitirmekle yükümlü olduğu atık su arıtma tesislerinde son durum nedir?” sorularını sordu.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN