Düzenlemeye ilişkin mevzuat değişikliğinin tamamlanarak yürürlüğe konulması planlanıyor. Böylece katılımcılar bu ihtiyaçları için birikimlerinin bir kısmını sistemden ayrılmadan kullanabilecek.

Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi başlıyor: Son gün 30 Kasım
Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi başlıyor: Son gün 30 Kasım
İçeriği Görüntüle

Programda BES ve Otomatik Katılım Sistemi'ne yönelik yeni adımlar da yer aldı. BES'te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması için mevzuat güncellenecek. OKS'de ise katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerine göre fon çeşitliliği artırılacak.

Emeklilik döneminde ödeme modelinde de değişikliğe gidilecek. OKS'de olduğu gibi BES'ten emekli olanların birikimlerini tek seferde çekmeleri yerine programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası yoluyla düzenli gelir elde etmeleri özendirilecek. Böylece emeklilik birikimlerinin uzun vadeye yayılarak gelir güvencesi sağlaması hedefleniyor.

Yıllık programda yer alan verilere göre, 30 Eylül 2026 itibarıyla BES katılımcı sayısı yaklaşık 10,4 milyona ulaştı. Sistemin fon büyüklüğü 2 trilyon 397,7 milyar liraya, emekli sayısı ise 510 bin 846'ya yükseldi.

Aynı tarihte OKS kapsamındaki çalışan sayısı yaklaşık 7,9 milyon, fon büyüklüğü 161,9 milyar lira olarak kaydedildi. Böylece BES ve OKS'nin toplam fon büyüklüğü 2 trilyon 559,6 milyar liraya ulaştı.

Muhabir: Ali Serter ESİRCİ