Avrupa ülkelerine uluslararası taşımacılık yapan Türk TIR şoförleri, Schengen vizesi, oturum süreleri ve sınır geçişlerinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması amacıyla Edirne'deki Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında eylem yaptı. Araçlarını durdurarak tepkilerini ortaya koyan sürücüler, Türk plakalı TIR'ların ve sürücülerin çeşitli gerekçelerle geri çevrildiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Tır Şoförleri

ÜÇ BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Sınır kapılarındaki eylemin ardından Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, sorunun çözümü için harekete geçti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev ile görüşerek iki ülke arasındaki sınır geçişlerinin hızlandırılması ve Türk sürücülerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini gündeme taşıdı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Bulgaristan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Türk sürücülerin Schengen vizesine erişiminin kolaylaştırılması ve başvuruların hızlandırılması için Avrupa Birliği kurumları ve büyükelçilikler nezdindeki diplomatik temaslar yoğunlaştırıldı.

Meriç Nehri'nde kum ocağının kapasite artışına itiraz! Köprüler ve nehir yatağı için risk uyarısı
Meriç Nehri'nde kum ocağının kapasite artışına itiraz! Köprüler ve nehir yatağı için risk uyarısı
İçeriği Görüntüle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Türkiye'nin uluslararası taşımacılık yapan sürücülerle ilgili beklentilerini Bulgaristan Ulaştırma Bakanı'na iletti.

Tır Şoförleri2

"BİZ TURİST DEĞİLİZ, EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ"

Sınır kapısındaki eyleme katılan TIR şoförü Yusuf Ateş, uluslararası taşımacılık yapan sürücülerin turistlerle aynı koşullarda değerlendirilmesine tepki gösterdi.

18 yıldır Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık yaptığını belirten Ateş, düzenli giriş çıkış kayıtları bulunmasına rağmen Schengen vizesi başvurusunun reddedildiğini söyledi.

Ateş, sürücülerin Avrupa ülkelerine yerleşmek amacıyla değil, ithalat ve ihracat yüklerini taşımak için gittiklerini belirterek yaşanan soruna kalıcı çözüm bulunmasını istedi.

GÖZLER SCHENGEN GİRİŞİMLERİNDE

Türk sürücülerin Avrupa ülkelerine girişlerde karşılaştığı vize ve geçiş engellerinin giderilmesi için başlatılan temaslar sürerken, taşımacılık sektörü diplomatik girişimlerden çıkacak sonuçları bekliyor.

Sınır kapılarında eylem yapan şoförler ise mesleklerini sürdürebilmeleri ve uluslararası ticaretin aksamaması için kalıcı düzenleme talep ediyor.

Bakanlık Harekete Geçti

Muhabir: Nusret Odabaş