Türkiye’nin yerli balistik füze programında önemli bir aşamaya daha gelindi. ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN ailesinin Blok-3 versiyonunun seri üretime geçtiği ve bu yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesinin planlandığı açıklandı.

Tayfun5

TAYFUN BLOK-3 BU YIL TESLİM EDİLECEK

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, TAYFUN Blok-2 ve Blok-3 modellerinin seri üretimde olduğunu, Blok-3’ün ise 2026 yılı içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edileceğini bildirdi. TAYFUN ailesinde Blok-4 için de seri üretim hazırlıkları sürüyor.

Tayfun4

HAREKETLİ DENİZ HEDEFİNİ TAM İSABETLE VURDU

TAYFUN Blok-3, temmuz ayında gerçekleştirilen testte uzun menzilden hareketli bir su üstü hedefini başarıyla vurdu.

Canlı harp başlığı kullanılan testte füze, hipersonik hızlara ulaşarak hareket halindeki insansız deniz aracını yüksek hassasiyetle imha etti. Savunma Sanayii Başkanlığı, bunun TAYFUN sisteminin uzun menzilli hassas vuruş kabiliyetinde önemli bir aşama olduğunu açıkladı.

Tayfun3

KARA VE DENİZ HEDEFLERİNE KARŞI KULLANILABİLECEK

Blok-3’ün yalnızca sabit kara hedeflerine değil, hareketli deniz hedeflerine karşı da kullanılabilecek şekilde geliştirildiği belirtiliyor.

ROKETSAN tarafından paylaşılan bilgilere göre yeni versiyon; gemiler, korunaklı tesisler ve derinlikte bulunan stratejik hedeflere karşı yüksek vuruş gücü sağlayacak şekilde tasarlandı.

Tayfun2

MENZİLİ RESMEN AÇIKLANMADI

TAYFUN Blok-3’ün kesin menzili henüz resmi olarak açıklanmış değil. Bu nedenle “bin kilometreyi aşıyor” ifadesi şu aşamada doğrulanmış resmi bir teknik veri olarak kullanılmamalı.

Bilinen nokta, Blok-3’ün TAYFUN ailesinin önceki versiyonlarından daha gelişmiş tahrik, harp başlığı ve hedefleme kabiliyetlerine sahip olduğu ve uzun menzilli görevler için geliştirildiği.

HÜRKUŞ gökyüzünde, gözler teslimat takviminde
HÜRKUŞ gökyüzünde, gözler teslimat takviminde
İçeriği Görüntüle

Tayfun6

TAYFUN AİLESİNDE TESLİMATLAR SÜRÜYOR

TAYFUN programında yalnızca Blok-3 üzerinde çalışılmıyor. ROKETSAN’ın TAYFUN balistik füzelerinin seri üretim ve teslimatlarını planlandığı şekilde sürdürdüğü açıklanırken, Blok-2 sistemlerinin de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatları devam ediyor.

TÜRKİYE’NİN CAYDIRICILIK KAPASİTESİ GÜÇLENİYOR

TAYFUN Blok-3’ün envantere girmesiyle Türkiye’nin uzun menzilli hassas vuruş kabiliyetinin yeni bir seviyeye taşınması hedefleniyor.

Yüksek hız, gelişmiş hedefleme kabiliyeti ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilme özelliği, sistemin Türkiye’nin kara ve kıyı savunmasındaki caydırıcılık kapasitesine önemli katkı sağlamasını beklenen başlıca özellikler arasında yer alıyor.

Muhabir: Nusret Odabaş