Gözden kaçırmayın

Sahte ilanlarla fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağlayanlara karşı alınan bu tedbir, sektörde şeffaflığı artırmayı hedeflerken, 1 Ocak itibarıyla kiralık ilanlar için devreye alınan Emlak İlan Denetleme Sisteminin (EİDS), 7 Nisan’dan itibaren satılık konut ve iş yerleri için de uygulanacağı belirtildi.
YETKİ BELGESİ BULUNMAYAN EMLAK İŞLETMELERİ, İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK
Yetki doğrulaması uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecek. Yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacak.
E-DEVLET KAPISINDA OLUŞTURULAN BİR YETKİLENDİRME EKRANINDAN YAPILACAK
Bu Sistem ile birlikte ilan platformlarında yer alan sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor. Taşınmaz sahibinin emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmesi E-Devlet Kapısında oluşturulan bir yetkilendirme ekranından yapılacak. Vatandaşlar bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve yetki süresini belirleyerek yetkilendirme işlemini kolayca tamamlayabilecek. Bu yetki sadece emlak işletmesince ilan platformunda ilanın verilmesine ilişkin bir yetki olup emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak. EİDS üzerinden verilecek ilan verme yetkisi emlak işletmelerinin Yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. Emlak işletmelerinin Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam ediyor.
BİREYSEL İLANLARIN VERİLMESİ
Bireysel ilanlar sadece taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımları (annesi, babası, çocuğu, büyükannesi, büyükbabası, torunu ve kardeşi) tarafından verilebilecek. Sistem, bu kişiler dışında ilan girişine izin vermeyecek. Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacak. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren yukarıda sayılan kişilerden biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacak.Vatandaşlar sahibi oldukları taşınmazların taşınmaz numarasına e-Devlette yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmetini kullanarak ulaşabilirler. Bu hizmette taşınmaz listesinden ilgili taşınmaz için “Taşınmaz Bilgileri” butonuna tıklanarak taşınmaz numarası bilgisine ulaşılabilir. Ayrıca yeni tip tapu senetlerinde de taşınmaz numarası bilgisi yer alıyor.
KURUMSAL İLANLARIN VERİLMESİ (EMLAK İŞLETMESİ İLANLARI)
Taşınmaz sahibi emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devletten “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” hizmetine giriş yapmalı. Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan “Yetkilendirme İşlemleri” butonuna tıklanmalı. Bu aşamada kişinin maliki olduğu taşınmazlar listelenecek. Buradan ilan konusunda yetki verilmek istenen taşınmaz seçilmeli ve “Devam Et” butonuna tıklanmalı. Açılacak sayfada “yetki belgesi numarası” bölümüne yetkilendirilmek istenen emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilmeli. Yetki belgesi numarası emlak işletmesinden öğrenilebileceği gibi https://ttbs.gtb.gov.tr/Home/BelgeSorgula linkinden de emlak işletmesi bilgileriyle sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Son olarak “Yetki Bitiş Tarihi” seçilmeli (Yetki süresi 3 aydan kısa olamayacaktır.) ve “Kaydet” butonuna tıklanarak işlem tamamlanmalı. Emlakçılık yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan işletmeler ilan verilmesi konusunda yetkilendirilemeyecek ve bu işletmelerce ilan girişi yapılamayacak.
EMLAK İŞLETMESİNCE İLANIN GİRİLMESİ
Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildikleri taşınmazlara ilişkin ilan girişi yapabilecek. İlan girişinde ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacak. Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacak. Emlak işletmelerinin taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmeleri gerekiyor.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap