Gözden kaçırmayın

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Sırbistan Devlet Bakanı Usame Zukorliç, Edirne Valisi Yunus Sezer, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 11 Balkan ülkesinden milletvekilleri, belediye başkanları, din adamları ile yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu konser verdi, semazenler gösteri yaptı.
“EDİRNE’NİN KARAKTERİNİ SİMGELER”
İftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Mübarek Ramazan’ı Şerif’in son günlerine yaklaşırken tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız ibadetleri Cenabı Allah kabul eylesin. Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen iftar programı vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlere ve sizlerin vasıtasıyla Edirne’nin her köşesine ve Balkanlardaki kardeşlerimize, tüm Balkan ülkelerine en kalbi selamlarını iletiyorum. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ diyerek, tarihe emanet ettiği Selimiye Camii’nin ihtişamı altında gerçekleşen bu buluşmayı son derece anlamlı buluyorum. Tarihin derin akışında bir ayağı Anadolu’da diğer Balkanlar’da duran Edirne, iki yakanın kalp atışını aynı anda hisseden, medeniyetleri birleştiren bir köprüdür. Sadece coğrafi bir kavşak değil, kültürlerin, inançların ve yaşam biçimlerinin buluşma noktasıdır. Osmanlı’ya bir asırdan fazla başkentlik yapmış olan bu serhat şehir, geçmişten bugüne uzanan köklü bir tarihin, köklü bir hafızanın taşıyıcıdır. Kırkpınar’da yaşatılan er meydanı geleneği ile bileği bükülmez pehlivanlar, Edirne’nin karakterini simgeler” dedi.
“BÜYÜK BİR MEDENİYETİN TEMSİLCİLERİYİZ”
Selimiye Camii’nin yalnızca mimari bir şaheser değil, Edirne’nin ilimle, estetikle ve maneviyatla yoğrulmuş ruhunu yansıtan bir varlık, bir değer olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu mübarek ayda Selimiye’de açılan iftarlar, yapılan ibadet ve sahurlar, asırlık bir geleneğin devamıdır. Aynı manevi atmosferde, kardeşlik sofrası etrafında toplanmak, bölgede yüzyıllardır süregelen birlik ruhunun bugün de dipdiri olduğunu, canlı olduğunu göstermektedir. Evladı Fatihan’ın torunları olarak, bu toprakların taşıdığı mirasa sahip çıkmak, sadece bir görev değil aynı zamanda vefa borcudur. Balkan ülkelerindeki soydaş ve akraba topluluklarla geçmişten bugüne bölgede kurduğumuz gönül birliği, ortak tarihimizin en kıymetli miraslarından biridir. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nun kurulması ve Balkan Rumeli Türkleri ile bağların geleceğe taşınması çalışmalarında önemli emeği olan Edirne Valimiz Sayın Yunus Sezer’e ve ekibine huzurunuzda teşekkür ediyorum. Biz sınırları cenklerle çizilmiş bir devletin değil, gönül coğrafyasına kalpten bağlı büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Üsküp’ün, Sancak’ın, Prizren’in kadim sokaklarında ortak izlerimiz, Bosnalı bir yetimin duasında ortak vicdanımız vardır” dedi.
“ARAMIZDA SINIRLAR OLSA DA KALPTEN KALBE GİDEN SINIRSIZ YOLLAR VAR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle; 'Bizim bir medeniyet müktesebatımız var. Atalarımızın Balkan politikasını idrak etmeden Dirina Köprüsü'ne, Mostar Köprüsü'ne, Koliç Köprüsü'ne sahip çıkışının nedeni kavranamaz. Yine Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi'nin misyonunu bilmeden Blagay'daki Sarı Saltuk Türbesi'nin ne ifade ettiğini anlayamazlar' diyor Sayın Cumhurbaşkanımız. Aramızda sınırlar olsa da kalpten kalbe giden sınırsız yollar var. Uluslararası platformlarda Balkan Türklerinin haklarını ve taleplerini dile getirecekler faaliyetler yürütülüyor. Balkan ülkelerinde yaşayan Türk ve akraba topluluklarının, eğitim ihtiyaçlarına destek vermek amacıyla, burs ve okul materyali yardımları sunuluyor. Sadece 1992-2024 arasında Balkanlar'dan 11 bin 807 öğrenci farklı düzeylerde burslandırılmıştır. Bu yıl ise toplam bin 277 başvuru sayısı vardır. Bu çocuklarımız, bu gençlerimiz, ülkeler arasında, toplumlar arasında birer elçi vazifesi de görmektedirler. Balkanlar'dan gelip Türkiye'de yükseköğretimde okuyan şu anda 10 binin üzerinde öğrenci var ülkemizde. Balkan coğrafyasıyla olan ekonomik ilişkileri her geçen gün daha da güçlendirdik. Gelirken şöyle bir rakamlara baktım; geçen yıl itibarıyla Balkan ülkeleriyle Türkiye'nin ticaret hacmi 37 milyar doları bulmuş durumda. Bu çok önemli bir rakam. İnşallah bunu en kısa sürede çok daha yüksek rakamlara ulaştırırız. Balkanların çatışmaya ihtiyacı yok, kavgaya ihtiyacı yok. Balkanların birliğe, beraberliğe, istikrara ve refaha ihtiyacı var. Biz geçmişte hep bunun için çalıştık, bugün de Balkanlara aynı gözle bakıyoruz. Hangi dinden, hangi mezhepten, hangi etnik gruptan olursa olsun, bu coğrafyanın tüm insanlarını kucaklıyoruz ve ortak bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz. İş dünyasıyla birlikte yine Edirne'yi de çok önemli görüyoruz. Edirne Türkiye'nin Balkanlara açılan kapısı. Her bakımdan Balkanlarla ilgili vizyonumuzun taşıyıcı ili olarak Edirne'yi konumlandırdığımızı ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.
“GEÇMİŞİMİZ NASIL ORTAKSA GELECEĞİMİZ DE ORTAKTIR”
Yılmaz, Balkanlarla, Türkiye'nin kaderinin bir olduğunu belirterek, "Geçmişimiz nasıl ortaksa geleceğimiz de ortaktır. Balkanlarla Türkiye'nin kaderi birdir. Güçlü, istikrarlı, birlik içerisinde bir Balkan coğrafyası Türkiye'nin menfaatinedir, güçlü bir Türkiye, müreffeh bir Türkiye de Balkanların menfaatinedir. Dolayısıyla biz, dışarıdan kim ne söylerse söylesin onlara bakmadan Balkan ülkeleriyle en güçlü şekilde bağlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz ve Edirne genelde de Trakya bölgemiz burada çok aktif, güçlü bir rol oynayacaktır" dedi.
“BİZLER, DUVARLARI KÖPRÜLER HALİNE GETİRİYORUZ”
Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da "Bu güzel iftar sofrasının Selimiye'nin gölgesinde düzenlenmesi ayrı bir maneviyat duygusu içerisinde bizlere ayrı bir onur, ayrı bir gurur vermektedir. Aslında bugün Balkanların, Balkan şehirlerinin, Balkan liderlerinin ve Balkan dini liderlerinin bu iftar sofrasında bir araya gelmiş olmaları, bizlere ayrı bir güç ve kuvvet vermektedir. Bugün, Balkanlardaki huzur ve barış, ancak bizlerin bir araya gelmesiyle, ancak anavatanımızın gölgesinde bir araya gelmemizle mümkün olacaktır. Bugüne kadar anavatan Türkiye Cumhuriyeti, Balkanların huzur ve barış içerisinde, geleceğe kalkınmış bir Balkan görmesi ve desteklemesi, bizler için ayrı bir değer katıyor" diye konuştu. Sırbistan Devlet Bakanı Usame Zukorliç de "Sırbistan hükümeti Bosna temsilcilerinin de söylediği gibi, böyle bir iftarda birlikte olmamız bizim için çok önemlidir. Bizler, duvarları köprüler haline getiriyoruz. Gerçekten şehriniz Edirne'yi çok seviyorum. 2009- 2011 yılları arasında Erasmus Değişim Programıyla, Trakya Üniversitesi'nde daha önce bulundum. Bu yüzden Edirne sokaklarını, çarşısını, caddelerini çok iyi biliyorum. Selimiye Camisi'ne bakıyorum, şehrinizdeki diğer camilere bakıyorum, gerçekten benim geldiğim şehir Novipazar'la birbirlerine çok benziyor" dedi.
“BU GELENEK, ÜZERİNE KOYARAK DEVAM EDER”
Edirne Valisi Yunus Sezer, ramazan ayı boyunca Balkan ülkelerinde Edirne Balkan Şehirleri İş birliği Platformu olarak iftarlar verdiklerini belirterek, "11 Balkan ülkesinden milletvekilleri, bakanlar, din adamları, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri buna iştirak ediyorlar. Buradaki amacımız, Edirne tarihi bir başkent, o misyonunu yerine getiriyor. Aslında Edirne, Balkanları yeniden bir araya getiriyor bir misyon olarak. Aynı zamanda Balkanlar'da da ileriye dönük kalıcı dostluklar, birliktelikler kurulması açısından da iftarları bir vesile kılıyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemde de bu gelenek, üzerine koyarak devam eder. Bugün yaklaşık 5 binin üzerinde kendi hemşerilerimizle beraber misafirimizi burada iftar sofrasında bir araya getireceğiz. Hayırlara vesile olmasını diliyoruz" dedi.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap