Gözden kaçırmayın

Adalet Bakanı yılmaz Tunç, ceza infaz sistemi içinde tutuklu ve hükümlülerin rehabilitasyonuna önem verdiklerini ifade ederek, “Sadece hükümlünün kararlaştırılan cezasının süresinin doldurulması değil o süreyi doldururken aynı zamanda topluma kazandırmak, onları eğitmek, meslek sahibi olmalarını sağlamak ceza infaz sistemimizin bir parçası. Kurumlarımızda okullar, kurslar, eğitim merkezleri var. Kimi okuma yazma öğrenirken, kimi de meslek edinip cezasını infaz ettikten sonra topluma döndüğünde daha iyi adapte oluyor” dedi.
“75 BİN 194 KİŞİ EĞİTİM ALIYOR”
Ceza infaz kurumlarında 75 bin 194 tutuklu ve hükümlü öğrenci olarak eğitim öğretim hayatına devam ettiğini anlatan Bakan Tunç, “Bu öğrencilerden 575’i eğitimine devam ederken işledikleri bir suç nedeniyle cezaevine girmişken 74 bin 619 hükümlü ve tutuklu ise Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün planlamaları ile cezaevlerinde eğitim hayatına dönerek yeniden öğrenci oldu. Şu anda cezaevlerinde 52 bin 69 kişi açık öğretim lisesine, 10 bin 145 kişi açık öğretim ortaokuluna devam ediyor. 6 bin 430 hükümlü ve tutuklu açık öğretim lisans ve ön lisans programlarında, 1935’i de örgün olarak üniversite eğitimlerini alıyor. Cezaevlerinden doktora programlarına katılan 106, yüksek lisans programına katılan 34 kişi bulunuyor. Mesleki eğitim merkezleri, çok programlı Anadolu Liseleri ve uzaktan eğitim bölümlerinde eğitim görenlerle birlikte 75 bin 194 kişi eğitim alıyor” ifadelerini kullandı.
HAFIZLIK EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADILAR
Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 2019 yılında imzalanan iş birliği protokolü ile ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmaları yürütüldüğünü, ceza infaz kurumlarında oluşturulan manevi rehberlik birimlerinde görevli toplam 896 Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin bulunduğunu belirten Bakan Tunç, “Manevi rehberlik çalışmaları kapsamında 2018 yılından bu yana cezaevlerinde hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayıp belge alan hükümlü ve tutuklu sayısı 113 oldu” dedi.
179 BİN 873 KURSİYER TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ KATILDI
Ayrıca, Adalet Bakanlığı hükümlülerin ilgi ve yeteneklerine göre Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlarla da işbirliği yapıyor ve böylece cezaevlerinde iş-meslek ve sosyal-kültürel kurslar düzenliyor. Mesleki ve teknik, din eğitimi ve manevi kurslar, sosyal kültürel ve sportif kurslar, yabancı dil eğitimi gibi branşlarda 2024 yılı içerisinde toplam 13 bin 525 kurs açılırken, bu kurslara katılan 179 bin 873 kursiyerden 108 bin 837’si başarılı oldu.
Haber / Şaban KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap