Gözden kaçırmayın
“Kanserle mücadelede en etkili yöntem erken tanı ve tedavi”Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda saat 13.30’da düzenlenen panele Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Keşan Kent Konseyi üyeleri, esnaf odalarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, kanserle mücadelenin ve erken teşhisin önemine dikkat çekti. İnsanoğlunun edindiği teknolojiye rağmen, kanser hastalığının halen nereden kaynaklandığı ve nasıl olduğunun belli olmadığını belirten Özcan, “Ancak, 100 çeşit kanser varsa, yeni gelişmelerle birlikte bunların 5 ya da 6’sıyla ilgili umut ışığı var. Dolayısıyla, elimizde tek ve güçlü silah erken teşhis kalıyor. O yüzden kendimizi dinleyeceğiz ve anormallik gördüğümüzde hemen bir sağlık kuruluşuna ve hekime gideceğiz. Erken teşhis hayat hakkı, yaşam hakkı verir” dedi.
“KENDİ KENDİNE MUAYYENE ÇOK ÖNEMLİ”
Başkan Özcan, kendi kendine muayyenin de çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bir insan haftada bir, basit şekilde kendisine muayyene yapabilir. Yeni fark ettiğiniz ağrısız bir sertlik önemlidir. Çünkü sadece ülkemizde değil; dünyanın her yerinde insanları doktora götüren şikayetlerin başında ağrı gelir. Kanser hastalığı tüm organlarda olduğu gibi meme kanserinde de, çok ağrılıdır. Ancak, son dönemde çok daha fazla ağrılıdır. Artık, bunu sokaktaki insan dahi teşhisini yapar. Bu olaylar başımıza çok gelmiştir. Şikâyetiniz nedir denildiğinde, memem ağrıyor şeklinde cevap alınıyor. Memesi mosmor olmuş, koltuk altı çok kötü durumda olduğu yönünde teşhiste bulunuluyor. Vatandaşa daha önceden neden gelinmediği sorulduğunda ise, ağrımadığını dile getiriyor. Eğer ağrısı olsaydı, hastalık saymış olacaktı. İnsanoğlunun kanser hastalığıyla ilgili yüzde 3-5’lik kısmı dışındaki türler konusunda yapabileceğimiz tek önemli şey erken evrede yakalamaktır. Bu vakalarda, cerrahi operasyon, kemoterapi ve ilaçlar ömrü bir süre uzatıyor ama 3 ve 4’üncü evrelerden sonra hastane şansı kalmıyor. Ağrı olmasa da, bir gaz şikayeti, kabızlık, basit bir öksürük ya da grip şeklinde düşünülür ama altından akciğer kanseri çıkabilir. Herkesin sağlığına dikkat etmeli ve herhangi bir anormallik yaşandığında, mutlak suretle hekime gidilmeli” dedi.
KATILIMCILARA BİLGİLER VERİLDİ
Panelde, Op. Dr. Osman Akdoğan Kolon ve Tiroit Kanseri, Dr. Gözde Yılmaz Rahim Ağzı Kanseri, Dr. Nilüfer Uncu Meme Kanseri, Doç. Dr. Nihan Altan Sarıkaya Onkoloji Psikolojisi, Dr. Öğr. Görevlisi Ayşe Gökçe Işıklı Akciğer Kanseri ve Diyetisyen Gizem Keşli ile Diyetisyen İlayda Fidan ise Onkolojik Beslenme konularında katılımcılara bilgi verdi.
Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap