Gözden kaçırmayın
Edirne Belediyesi ve İBB’den tarihi iş birliği10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentteki gazetecilerle bir araya gelen Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden Gazi Mihal Bey Hamamı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
“PROJE ÇALIŞMALARINI BİTİRDİK”
Gazi Mihal Bey Hamamı ile 2 iki projenin ön plana çıktığını ifade eden Vali Yunus Sezer, “2025 yılı, Edirne'de kültür varlıklarının hayata geçmesi açısından önemli bir sene olacak. Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyonu çok önemli. Yani hamamdan ziyade şehrin girişinde önemli bir lokasyonda olmasından ziyade ve tarih kimliğinden dolayı çok önemli bir yer. Orayla ilgili proje çalışmalarını bitirdik ve restorasyon çalışmaları da şimdi geçerken de gördüm anormal hızlı bir şekilde devam ediyor. Tarihi hamamla ilgili bir firmayla görüşerek, Koku Müzesi olarak fonksiyon kazandırmayı düşündük. Orayla ilgili iki tane düşüncemiz var. Çok güzel bir peyzaj çalışması yaptıracağız, ön tarafı ve arka tarafında nehre kadar olan yerle ilgili olarak. Orada Pereja ile iş birliği yaparsak, Paris'teki gibi bir Koku Müzesi yapmayı düşünüyoruz. Yani orada bizim Edirne gülü, lavanta gibi bu alanla ilgili birikimin de yapıldığı, yine orada Osmanlı'da kullanılan kokuların da olduğu güzel bir Koku Müzesi yapmak istiyoruz. Yöresel giysilerle sunumların yapıldığı küçük bir gastronomi, içecek alanının da olduğu yer yapalım diye düşüncemiz var” dedi.
“TÜRKİYE'DEKİ ÖRNEK PROJELERDEN BİRİSİ OLACAK”
Vali Yunus Sezer, bir diğer projenin ise Edirne Peyniri ile ilgili müze oluşturulması olduğunu belirterek, “Hem Edirne peynirinin hem de Balkanlar'daki peynir çeşitlerinin de olduğu, burada hem üretim aşamalarının gösterilip hem tadım ve satış alanlarının oluşturulduğu güzel bir Peynir Müzesi yapalım diye orasını da projelendirdik gibi. Orasını ya Koku Müzesi ya da Peynir Müzesi haline getireceğiz ama her halükârda Peynir Müzesini bir konakta yapacağız. Bir tane de konağımız var bu manada seçimini yaptığımız. Belki de Türkiye'deki örnek projelerden birisi olacak. Bütün Balkanlar'daki üretim aşamasından, kullanılan araçlara kadar her şeyin olduğu, bizim buradaki peynir üreticilerimizin kendini de ifade edecekleri, peynirlerini sergileyip satış da yapabilecekleri bir gastronomi alanı oluşturacağız. Bunu da önümüzdeki 1 kaç ay içerisinde yapacağız” ifadelerini kulandı.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap