İlk olarak, temeli 2. Murat döneminde 1450'de atılan, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahlara ev sahipliği yapan Edirne Sarayı'nın yeniden ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmaları inceleyen Milletvekili Aksal, yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.
ASLINA UYGUN ŞEKİLDE İHYA EDİLİYOR
“Tarihin eksik parçası Edirne’de tamamlanıyor” diyen Milletvekili Aksal, “Milli Saraylar Başkanlığı tarafından Edirne Sarayı’nın ihyası için hazırlanan beş yıllık master plan çerçevesinde kazı, ikmal, inşa, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları hızla devam ediyor. Aslına uygun şekilde ihya edilen Edirne Sarayı’nın ikinci avlusunu çevreleyen 7 metre yüksekliğindeki yaklaşık 400 metre surun, Cihannüma Kasrı’nın ve Padişahın kabul odası olan Arz Odası’nın ihyası ile ilgili çalışmalarda önemli aşama kaydedildiği bilgisini aldık. Edirne Sarayı’nın yeniden ayağa kaldırılmasına verdikleri destek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Milli Saraylar Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.
“ÖNEMLİ YOL KAT EDİLDİ”
İhya çalışmaları kapsamında önemli yol kat edildiğini aktaran Milletvekili Aksal, sarayda bulunan Ab-ı Hayat Kuyusu’nun (Suyu) hikayesini de anlattı. Aksal, “Babası Sultan II. Murad’ın Tunca Nehri kenarında yaptırmış olduğu köşkte bilim adamları ile buluşmaktan hoşlanan Fatih Sultan Mehmet, Hekim Beşir Çelebi’yi de bu köşke davet eder. Beşir Çelebi’nin, mevsimin yaz olmasına rağmen üst üste iki-üç kürk giyinmiş olduğunu gören Fatih bunun nedenini sorar. Beşir Çelebi bir yer işaret ederek, ‘Burada bir mermer taş, taşın altında bir yılan, yılanın altında ise bir su var. İşte beni üşüten bunlardır’ der. Bunun özerine, sultanın emriyle söz konusu yer kazılır ve Beşir Çelebi’nin dediği gibi önce bir mermer, mermerin altından bir yılan ve daha sonra da buz gibi bir kaynak suyu çıkar. Beşir Çelebi akan suyu görünce, ‘İşte bu Ab-ı Hayat’tır’ der ve sarayın en önemli yapısı Cihannüma Kasrı buraya inşa edilir” ifadelerini kullandı.
“OSMANLI MİMARİSİNİN EN ÖNEMLİ HAMAMLARINDAN”
Milletvekili Fatma Aksal, 1422 yılında Gazi Mihal Bey tarafından yaptırılan, Edirne Kapıkule yolu üzerinde Tunca nehri kenarında yer alan ve Edirne Valiliği tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam eden Gazi Mihal Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Aksal, “Ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz. Osmanlı mimarisinin en önemli hamamlarından olan 600 yıllık Gazi Mihal Hamamı, Edirne Valiliğimiz tarafından restore ediliyor. Restorasyonu devam eden hamamı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldık” dedi.
YENİLEME VE KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Aksal’ın bir sonraki durağı Makedon Kulesi oldu. Tarihi 1500 yıl öncesine dayanan, Edirne Eski Saat Kulesi olarak da adlandırılan ve Roma hükümdarı Hadrianus tarafından ahşap bir kule olarak yaptırılan Makedon Kulesi’ndeki yenileme ve kazı çalışmalarını inceleyen Fatma Aksal, “Ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait üç medeniyetin izlerini taşıyan Makedon Kulesi’nde yapılan yenileme ve kazı çalışmaları hızla devam devam ediyor. Şapel, seramik ocakları ve buzhanenin bulunduğu kazı çalışmaları ile Saat Kulesinin (Makedon Kulesi) restorasyonuna ilişkin yetkililerden bilgi aldık. Destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Bakanlık birimlerine hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Haber / Buse AKIN
Yorumlar
Yorum Yap