Gözden kaçırmayın
Çorlu’da polis zehir tacirlerinin ensesine çöktüŞaban Erden, Mustafa Onur Bozkurter, Selahattin Karacaoğlulları, Ergün Güleryüz, Mehmet Erkul’un mazeret bildirerek katılmadığı toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Önergelerin gündeme alınmasının ardından yapılan atamalar ve 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporuyla ilgili meclise bilgi verildi.
“ACİLEN ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da su kaynaklarının korunması noktasında acilen önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Trakya’mızın, ilimizin su kaynaklarının daha etkin daha verimli kullanılması amacıyla “Su varsa hayat var, geleceğine sahip çık!” sloganıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. Katılım yoğun oldu. Ben tüm katılımcılara hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Çünkü yaşamın vazgeçilmezi, hayatımızın kaynağı su, çok önemli bir kaynak. Birçok kurumdan uzmanlar vardı. Herkes kendi yaptığı çalışmaları anlattı. Orada gördüm ki, çok önemli çalışmalar yapılıyor ama ciddi bir koordinasyonsuzluk var” dedi.
“YÜZEY SUYU KULLANIMINDA 29. SIRADAYIZ”
Ortak bir yol haritasının olmamasının en büyük sıkıntı olduğunu kaydeden Yüceer, “Bölgesel olarak yaşanan gerçekler var. Türkiye su fakiri ama Tekirdağ su kıtlığının çok yüksek olduğu bir il. Türkiye’de su tüketiminin yüzde 77’si tarımsal, yüzde 12’si kentsel, yüzde 11’i de endüstriyel su kullanımı. Bunu neden anlatıyorum; bu üç kullanım bizde çok güçlü. Tarımımız, sanayimiz çok güçlü. Sürekli göç alıyoruz. Su kaynağımız yok. Yüzde 88,4 su kaynaklarımızı yer altı kaynaklarından kullanıyoruz. Rezerv olması gereken, yani gelecek nesillere aktarmamız gereken kaynakları kullanıyoruz. Sadece yüzde 11,6 oranında yüzeysel suyumuz, barajımız, göletimiz var. Şu an 30 büyükşehir arasında yüzey suyu kullanımında 29. sıradayız. Bizden daha kötü durumda olan Manisa var; o da 200 metre derinlikten su çıkarabiliyor. Maalesef biz daha da şansız durumdayız artık. Biz 400, 500 metreleri görmüş durumdayız. İlimizde acilen önlem alınmasına gerek var” diye konuştu.
KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
Toplantıda Saray’ın mahallesi olan Büyükyoncalı’nın Kapaklı’ya bağlanması konusu da gündeme geldi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen ilgili gündem maddesi, komisyon görüşünün alınmasının ardından büyükşehir belediye meclisinde meclis üyelerinin oylamasına sunulacak.
2014 YILINDA REFERANDUM YAPILMIŞTI
Belde iken Büyükşehir Yasası ile birlikte Saray’ın bir mahallesi konumuna dönüştürülen Büyükyoncalı’da, vatandaşlar mahallelerinin Kapaklı’ya bağlanıp bağlamaması konusunda net bir karar alabilmek için 2014 yılında referandum yapılmıştı. Yapılan referandumda 7 bin 138 Büyükyoncalılı seçmenden 4 bin 938 seçmen sandığa giderken, 3 bin 925 kişi Büyükyoncalı’nın Kapaklı’ya bağlanması yönünde oy kullanmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı sonrası konu mahkemeye taşınmıştı. 10 yıl sonra mahkemeden gelen karar yeniden gündeme geldi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
Yorumlar
Yorum Yap