Gözden kaçırmayın
Oyuncak fabrikasındaki yangın güçlükle söndürüldüTekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde çiftçilerin yer aldığı Trakya Toprağıma Dokunma Platformu, bölge belediye başkanları ile birlikte önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gitti. Heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan karşıladı.
“ÇİFTÇİLERİMİZ CAN ÇEKİŞİYOR”
Meclis'te heyetle birlikte basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Trakya çiftçisinin mağdur edildiğini kaydetti. Kırklareli'nin Pınarhisar ve Lüleburgaz ilçelerine bağlı 24 köy ve mahallede zorunlu arazi toplulaştırması kararı alındığını kaydeden Milletvekili Özkan, “Zorunlu arazi toplulaştırması tarımsal üretimde verimliliği arttırmak amacıyla uygulanıyor ancak uygulamaya baktığımızda çiftçilerimizin ne kadar çok mağdur edildiğini görüyoruz. Hazırlanan derecelendirme haritaları gerçeklikten uzaktır. Yapılan kesintiler ve yer değiştirmeler tamamen haksızlıklar içermektedir. Hazine arazilerinin, araziyi işleyen çiftçiye verilmesi yerine büyük parseller halinde satışa sunulacağı anlaşılmaktadır. Girdi maliyetlerinin yüksek, ürün fiyatlarının düşük olması nedeniyle çiftçilerimiz can çekişmektedir. Trakya’da tarım arazilerinin önemli bir kısmı zaten büyük şirketlerin eline geçmiştir. Zorunlu arazi toplulaştırması, son darbeyi vuracaktır. Çiftçilerimiz, Danıştay’da dava açtı. Dilekçelerle itiraz etti. Trakya çiftçisi, zorunlu arazi toplulaştırması kararnamesinin iptalini istiyor. Trakya çiftçisinin feryadına kulak tıkamaktan vazgeçin. Bırakın çiftçilerimiz, soframızdaki her şeyi üretmeye devam etsin” dedi.
“ŞİRKETLERE DEĞİL ÇİFTÇİLERE DESTEK OLUNSUN”
“Arazilerin büyük bir kısmını özel bir şirket ve eski bir bakanın eşi aldı” diyen Milletvekili Özkan, “Şimdi de gariban çiftçilerin 15-20 dönüm arazilerine göz diktiler. Trakya çiftçisinin sesine kulak verin, 5’li çete bizim çiftçilerimizin elinden arazilerini alıyor. Çiftçilerimiz Danıştay’a dava açtı. Çiftçilerin böyle bir düzenleme için ne talebi ne de ihtiyacı var. Çiftçinin itirazına rağmen zorunlu arazi toplulaştırması yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Bırakın çiftçilerimiz atalarından, babalarından kalan topraklarında hayatlarına devam etsinler. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. Zorunlu Arazi toplulaştırması Kararnamesi iptal edilsin. Toprağımıza, aşımıza dokunulmasın. Şirketlere değil çiftçilere destek olunsun” dedi.
“ŞİRKETLERE DEĞİL, ÇİFTÇİLERE DESTEK”
Çiftçiye, üreticiye toprağında üretim yapabilmesi için gerekli desteğin verilmesi gerektiğini kaydeden Trakya Toprağıma Dokunma Platformu Basın Sözcüsü Cengiz Atlı, “Mera ve tarım arazilerine organize sanayi yapmaktan vazgeçsinler. Pınarhisar'da olduğu gibi en verimli arazilere çevre yolu yapmaktan vazgeçsinler. Kaynarca'nın en verimli sulak arazilerine yol yapmaktan vazgeçsinler. Bizler, Trakya’daki tek bir insana dahi fayda sağlamayan bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Tarım alanlarında şirketleşme ve tekelleşme istemiyoruz. Çiftçinin itirazına rağmen zorunlu arazi toplulaştırması yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. Zorunlu Arazi toplulaştırması Kararnamesi iptal edilsin. Toprağımıza, aşımıza dokunma. Şirketlere değil, çiftçilere destek. Mazot, gübre, zirai ilaç ve tohumluklardan bütün vergiler kaldırılsın” dedi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU
Yorumlar
Yorum Yap