Gözden kaçırmayın

80 No'lu toplu taşıma hattı hizmete girdi80 No'lu toplu taşıma hattı hizmete girdi

İstanbul'da gerek olmadığı halde özel hastanedeki yoğun bakım ünitesine yatırılan 10 bebeğin ihmal nedeniyle hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağladığı ve ihmali davranışlarda bulunarak bebeklerin ölümüne neden olduğu iddia edilen yenidoğan bebek çetesiyle ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İDDİANAMENİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Hazırlanan iddianamede Çorlu’daki bir özel hastanenin de aralarında bulunduğu 19 sağlık kuruluşu yer verildi. İddianamede 10 bebeğin hayatını kaybettiği ifade edilirken, Fırat Sarı liderliğindeki ve yöneticiliğini İlker Gönen ile Gıyasettin Mert Özdemir’in yaptığı suç örgütünün esas amacının işletmesini devraldıkları yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluğunu sağlamak, hastaların basamakları ile oynama yaparak SGK’dan üst sınırdan ödeme almak olduğu kaydedildi.

FAZLA ÜCRET ALARAK MADDİ ÇIKAR ELDE ETTİKLERİ BELİRTİLDİ

Çetenin hastaların mevcut durumlarını evrak işlemlerine farklı yansıtarak evrak sahteciliği yapıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na fatura ettiği, hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek daha uzun süre hastanede yatış sağlayıp Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yüksek ücret tahsil ettiği belirtilen iddianamede, çetenin bazı hasta yakınlarından fazladan ücret adı altında para alarak maddi çıkar elde ettiği de ifade edildi. İddianamede hastane sahipleri ve başhekimlerin örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte örgüte yardım ederek maddi çıkar sağladıkları, şüphelilerin yaptıkları bu işlemlerle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde elde edilen kazancı 3-4 katı artırdıkları, bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı, esas amacın bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil maddi açıdan en fazla kazanç elde edilmesi olduğu, bebeklerin her türlü enfeksiyona açık olan yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde yatırılmasının kimi bebeklerde enfeksiyon kapma gibi rahatsızlıklara, kimi bebeklerde ise ölüme dahi sebep olduğu belirtildi.

USULE AYKIRI EPİKRİZ RAPORLARI DA YAZMIŞLAR

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede şüphelilerin usulsüz şekilde düşümünü yaptıkları currosurf infasurf gibi ilaçları hastaneden çıkartarak satıp maddi kazanç elde ettikleri, Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne aykırı şekilde işletme devri yapılarak danışmanlık hizmeti adı altında suç örgütünün çok sayıda hastaneye az sayıda doktorla hizmet vermeye çalışması nedeni ile aslında sağlık hizmetinin doğrudan hemşire ve hatta hemşire yardımcıları ile verildiği, bu nedenle bebek ölüm sayılarının arttığı, hemşirelerin kendisini doktor olarak tanıttığı, bazı şüphelilerin yeni doğan yoğun bakımlarını kapasitenin üzerinde doldurduğu, hemşireler eli ile usule aykırı gerçekle bağdaşmayan epikriz raporları yazıldığı da kaydedildi.

DİJİTAL MATERYALLER DE İNCELENDİ

İddianamede, soruşturma kapsamında incelenen dijital materyallerde ise şüphelilerin ‘kötü hasta değerleri, iyi hasta değerleri’ gibi şablon hasta değerlerinin yer aldığı ve çoğu zaman hastaların kan gazı, kan değerleri, enfeksiyon olup olmadığı gibi konularda gerçekte bir tetkik veya tahlil yapmadan kendi gözlemlerine göre bebeği iyi veya kötü olarak kategorize edip raporlarını şablon olarak tek elden merkezden hastane dışından yazdıkları, bu nedenle hangi bebeğe hangi tedavinin uygulanacağı yönünden tereddütler yaşandığı ve bebeklerin hayatını kaybetmesine kadar varan telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğduğu dile getirildi.

BEBEKLERE YETERLİ BESİN VERMEDİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili hastaneler ve suç örgütünün faaliyetlerini incelemek ve raporlamak için görevlendirilen müfettişlerin tespitlerine de yer verildi. Bazı bebeklerin yoğun bakıma girdikten sonra kilo alması gerekirken aksine ciddi kilo kaybı yaşadığı, Yenidoğan Suç Örgütü’nün ve örgüte yardım eden hastane yönetimlerinin sırf giderleri azaltmak ve maddi menfaat temin etmek adına bebeklere yeterli besin verme işlemini yerine getirmedikleri, tapelerde ‘TPN tüketimini azaltın’ şeklinde talimatların yer aldığı belirtildi.

“SÜRECİN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Olayla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Sağlıkta illegalite ve kötü uygulamalara izin vermeyeceğiz. Kamuoyunda “yenidoğan çetesi” adıyla bilinen, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri belirlenen kişilerle ilgili olay, Mayıs 2023’te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen bir operasyonla tespit edilmiş, cezai işlemler yapılmış ve konu adli makamlara iletilmiştir. Sağlık Bakanlığımız tarafından söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak özveriyle görevini yerine getiren, insanların hayatını kurtaran ve şifa dağıtan sağlık çalışanlarımızın insanlık dışı davranışlarda bulunan kişiler sebebiyle töhmet altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Yargıya intikal etmiş sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” denildi.

Haber / Şaban KARDEŞ