Gözden kaçırmayın
Bakan Yerlikaya: 6 organize suç örgütü daha çökertildiTarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de geçmişte ağırlıklı olarak köpekler aracılığıyla yayılan kuduz hastalığının seyrinin son yıllarda değişim gösterdiği, yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına yönelik oral aşılama faaliyetleriyle vaka sayısının düşürülmesi için mücadeleye devam edildiği belirtildi.
ORAL AŞIYLA AŞILAMALARI YAPILIYOR
Kuduz hastalığının Türkiye'de ve çevre ülkelerde kısmen yaygın olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, “Son yıllarda yürütülen yoğun aşılama çalışmaları sonucu hastalıkla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildi fakat hastalığın tamamen yok edilmesi mümkün olmadı. Kuduz hastalığıyla mücadelede en etkili yöntem, hastalığa duyarlı sahipli-sahipsiz hayvanlar ile yabani hayvanların eş zamanlı aşılanması ve buna bağışık hale getirilmesi olarak biliniyor. Sahipli-sahipsiz hayvanların her yıl programlı olarak aşılama çalışmalarına devam ediliyor. Yabani hayvanların da hastalığa karşı bağışık kılınması için oral aşıyla aşılamaları yapılıyor” denildi.
AŞILAMA PROGRAMLARI DEVAM EDİYOR
Avrupa Birliği destekli "Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi"nin 2008-2010 döneminde uygulandığı belirtilen açıklamada “Ege Bölgesi'nde 3 yılda yaban hayatına yönelik 36 bin 500 kilometre karelik alanda 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı, 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulaması gerçekleştirildi. Daha sonra 2014-2016 yıllarında yürütülen 2 milyon 200 bin avro bütçeli "Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" kapsamında 105 bin kilometre karelik alana 1 milyon 890 bin doz aşılı yem atıldı. Proje boyunca üç kampanyayla bırakılan yem miktarı 5 milyon 670 bin doza ulaştı. Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi kapsamında ise yaban hayatına yönelik 225 bin kilometre karelik alanda senede iki defa olmak üzere 3 yıl havadan aşılama çalışması gerçekleştirildi. Proje, Ege ve Orta Anadolu'da havadan belirlenen alanlara aşı bırakılmasıyla uygulandı. "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" başlamadan önce aşılama alanında 194 olan pozitif numune sayısı 2020'de 90, 2021'de 11 oldu. 2022'de ise sadece 2 pozitif numuneye rastlandı. Bu yıl eylüle kadar aşılama yapılan 225 bin metrekarelik alanda ise herhangi bir vaka görülmedi. Bu yıl sonbahar döneminde toplam 3 milyon 850 bin doz oral kuduz aşısının dağıtılması planlanıyor” ifadelerine yer verildi.
Haber / Şaban KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap