Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Tuncer Başoğlu, Mustafa Onur Bozkurter, Müge Yıldız Topak, Uğur Eker, Murat Dinç’in mazeret bildirerek katılmadığı toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Toplantıda meclise verilen soru önergeleri de okundu.

ÇERKEZKÖY İLE İLGİLİ ÖNERGE OKUNDU

AK Parti ve MHP grubu tarafından Çerkezköy ile ilgili sunulan önergede “Çerkezköy sınırları içerisinde bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait yatırımlar ve projeler hangi aşamadadır? Seçim mitinglerinde söz verilen yatırımlar yapılabilecek mi? 10 yıldır hizmete hasret olan Çerkezköy halkının en büyük sorunlarından biri olan trafik sorunuyla ilgili çözüm önerileriniz ve çözüme giden yol haritanız nedir? Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde olan dere ıslah çalışmaları ve çevre düzenlemeleri hangi aşamadadır? Çerkezköy Cumhuriyet Mahallesi Tepe mevkiinde herksin malumu olan bir kanalizasyon problemi mevcuttur. Bu sorunla alakalı TESKİ çalışmaları hangi aşamadadır? Çerkezköy ilçesi Ambardere mevkiinde bulunan okullar bölgesinde özellikle okulların başlangıç ve bitiş saatlerinde çok ciddi bir trafik sorunu oluşmaktadır. Bu trafik yoğunluğu öğrencilerimizin, eğitimcilerin ve eğitim emekçilerinin hayati tehlike oluşturabilecek kazalara karışmalarına ramak kalması aşamasındadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarının bu saatler aralığında ek servis oluşturmakla alakalı çalışması var mıdır?” denildi.

GÜVENLİK KAMERASI KONULMASI TALEP EDİLDİ

AK Parti grubu tarafından Kapaklı ile ilgili sunulan önergede Karlı, Uzunhacı, Bahçeağıl, Yanıkağıl ve Pınarca giriş ve çıkışlarına güvenlik kamerası konulması, su konusunda akademisyenler ve su alanında uzman kişilerin davet edilerek Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde bir Su Çalıştayı yapılması, Kapaklı’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan Mithatpaşa Caddesi’nde orta refüj, yaya geçitleri ve ışıklandırmaların düzenlenmesi talep edildi.

EĞİTİM KONUSUNDA AK PARTİ HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

Toplantıda atamalarla ilgili meclise bilgi verilmesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’in konuşmasının ardından CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen ve CHP’li Meclis Üyesi Ercüment Tuncay tarafından okunan yazıda eğitim konusunda AK Parti hükümetini eleştirdi.

“KENDİ SORUNLARIMIZI ÖRTMEK İÇİN MAZERET OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Söz alan AK Partili Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bir yerel yöneticileriz. Yerel yöneticiler olarak mecliste bu konuların görüşülüyor olmasının bir faydasının olmayacağını, daha çok siyasi ayrılmalara sebebiyet vereceğini düşünüyorum. Burada bizim konuşmamız gereken konular Tekirdağ göç alan bir yer ve ulaşımla ilgili ciddi sıkıntılar var. Çözülmesi gereken pek çok sorunumuz var. Sizler şu anda Cumhuriyet Halk Partisi olarak yerelde birçok belediyeyi kazandınız, Tekirdağ’da da Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir Belediyesi’nde üçüncü dönemi. Bir şeyleri eleştirmek ya da mazeret üretmek yerine çözüm üretmeye yönelik tartışmalar yapmamız gerekiyor. Çok az yağan yağmurda bile kendim ilçem de dahil birçok ilçede baskınlar oluyor ve altyapı sorunlarımız malumunuzdur. Biz daha bunları çözememişken hükümetle ilgili eleştirileri burada yapıyor olmak yersiz diye düşünüyorum. İçme suyu sorunumuzu söylememe bile gerek yok. Bırakın içmeyi duş alamadığımız bir su var. Kentsel dönüşüm hala bekliyor. Deprem geliyor diyoruz ama bununla ilgili yaptığımız bir tane örnek çalışma henüz yok. Atık bertaraf tesisimiz yok. Sosyal tesislerle ilgili yeterli yatırımlar yok. Birçok ilçede hala meydan projelerimiz hazır değil. Birkaç ilçede çok güzel örnekleri var, yapıldı geçmiş dönemlerde ancak şu anda kendi ilçemiz dahil birçok ilçede Büyükşehir’in izlerine rastlayamıyoruz. Biz bu mecliste, burada kendi sokağımızı, kendi caddemizi, kendi parkımızı ve kendi yaşam kalitemizi nasıl iyileştirebiliriz, bu anlamda işbirliği yapmayı öneriyorum. Yoksa buradan AK Parti iktidarını eleştirmek, eğitimi eleştirmek işin kolayını seçmektir. Bizim kendi sorunlarımızı örtmek için mazeret olduğunu düşünüyorum” dedi.

“TEKİRDAĞ’IN ÖNÜNDE SUSUZLUK TEHLİKESİ VAR”

Çetin’in su konusunda eleştirilerine cevap veren Candan Yüceer, Tekirdağ’ın su ihtiyacının yüzde 88’ini yer altından karşıladığını, barajlara ihtiyaç olduğunu ifade ederek “Geçtiğimiz günlerde DSİ Genel müdürünü ziyaret ederek Tekirdağ’a baraj yapılmasını istedim. O barajlar bizim de hakkımız diye düşünüyorum. Bizim yüzey sularına ihtiyacımız var. Yeraltı kaynaklarımız tükendi. Suyun birim maliyeti şu anda 50 lirayı geçti. Ama daha ötesi Tekirdağ’ın önünde susuzluk tehlikesi var. Dolayısıyla bu sorunların çözümü için birlik beraberlik içerisinde, siyasi kavgaya dönüştürmeden eğri oturup doğru konuşarak, bu sorunun çözümü için kimin kapısını aşındırmamız, kimin kapısına gitmemiz gerekiyorsa da hep birlikte gideceğimize inanıyorum. Eminim buradaki arkadaşların hiçbiri şehrine gelecek hizmetler için bizleri Ankara’da yalnız bırakmayacaktır” dedi.

“MÜSAMERE ÇOCUĞU GİBİ AYNI METNİ TEKRAR EDİYORLAR”

AK Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sezai Çetin de “Geçen hafta da aynı şekilde Süleymanpaşa Belediye Meclisi’nde aynı konuyu aynı metni eline alıp müsamere çocuğu gibi aynı metni burada tekrar ediyorlar. Burası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin salonu, sizin başkanlığınızda burada toplantı yapıyoruz. Gruplarının 3 tane milletvekili var. Bunlar parti gruplarında veya basın toplantısı düzenleyerek veya tırnak içerisinde söylüyorum Turist Ömer gibi 3 tane vekil sadece Ankara Tekirdağ arasında mekik dokumak yerine bu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getirmelerini arzulardık. Burası Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi. Gönül isterdi ki burada belediye meclis üyesi çoğunluğuna sahip Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan insanlar Süleymanpaşa başta olmak üzere şehrin diğer 10 ilçesinde ve Büyükşehir’in sorumluluk alanında olan konuları dile getirsin. İslamiyet’ten önce Arap yarımadasında yaşanan, sefere çıkarken helvadan putlar yapıp yoldayken de karnı acıkınca bunları yiyen zihniyet değildir demokrasi anlayışımız bizim. Bu milleti 1 defa kandırırsınız, çok kabiliyetliyseniz 2 defa kandırırsınız, 2002 yılından beri girdiği tüm seçimleri kazanan bir lideri burada karşılıksız bir şekilde suçlamalarını uygun görmediğimiz gibi yerinde de bulmuyoruz” dedi.

CHP GRUBU ADINA VAHAP AKAY SÖZ ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da Sezai Çetin’e cevap vererek “Meclisin başında Ak Partili meclis üyesi arkadaşlarımızın eleştirel yaklaşımlarını seyrediyoruz, görüyoruz. Aynı zamanda ortaklaştığımız, hak verdiğimiz tarafları mutlaka var. Bu bir çalışma süreci. Sorumluluk sahibi olmadığımız ancak vatandaş nezdinde sorumluluk sahibi olduğumuz alanlar var. Eğitim alanı bunların başında geliyor. Mustafa Başkan, biraz önce nezaketle bir arkadaşımızın CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen metni okuduğunu ifade etti. Nezaketli yaklaşımı için kendisine teşekkür ediyorum. Ancak ne bunu okuyan arkadaş müsamere çocuğudur, ne de bunu hazırlayanlar bu müsamerenin hazırlayıcısıdır. Okuyan arkadaşımızın müsamere çocuğu olmadığının altını çizeyim. Bu söz size yakışmamıştır” dedi.

MÜSAMERE ÇOCUĞU DEMEK YAKIŞMAMIŞTIR”

Sezai Çetin’in CHP’li Milletvekilleri için yaptığı ‘Turist Ömer’ benzetmesine de tepki gösteren Akay, “Tekirdağ’ın 3 milletvekili ile ilgili “Turist Ömer” ifadesinde bulundunuz. Bu hafta sadece Çerkezköy’de 5 bin 1. sınıf öğrencisi okula başladı. Bu her yıl sadece Çerkezköy’de yılda 2 okul ihtiyacı demek. Biz sadece temel ihtiyaçları konuşalım. Bunun üzerine çivi çakamayacak bir noktadayız Tekirdağ’da. Şimdi 22 yıldır kimler iktidar partisi milletvekili kimler Turist Ömer’dir, kimler 22 yıl boyunca bakanlığın Türkiye’nin her yerinde onlarca yatırımı varken bunu buraya çekemeyenler hangi Turist Ömerler’dir bunların altını çizmek lazım. İktidarın milletvekilleri, Türkiye’nin diğer yerlerinde yapılan yatırımları Tekirdağ’a çekme mücadelesi verecekken, siz dönüp muhalefetin milletvekillerine “Turist Ömer” diyemezsiniz. Keşke bu cümleleri kurmasaydınız, konuşulanlar Mustafa Başkanımın konuştuğu nezakette kalıverseydi. Tabi ki burası Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi. Burada her arkadaşımız yorum yapabilir, buradaki herkes bir siyasi seçim sonucunda buraya geldi. Herkesin ifade özgürlüğü var, herkesin söz hakkı var. Ancak söz hakkı alan arkadaşlarımıza müsamere çocuğu demek yakışmamıştır. Milletin bize yüklediği eğitim alanındaki sorunları bugün konuşuyor olmak, Tekirdağ’da yaşayan öğrenci kardeşlerimizin, Tekirdağ’daki öğretmen arkadaşlarımızın, Tekirdağ’da kendi başına kalmış, işlerin sorumluluğunu sırtına yüklemiş bütün idarecilerin aslında biz sesiyiz şu anda. Bu sese hep birlikte kulak vermeliyiz. Bugün Tekirdağ’ın tüm okullarında idareciler kendi başlarına kalmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hiçbir destek yoktur. İlçe belediyelerin ve Büyükşehir Belediyesi’nin kapısı çalınmaktadır. Okul yapan Büyükşehir Belediyeleri, okullara destek olan ilçe belediyeleri, okulların her ihtiyacını karşılamaya çalışan, kırtasiye desteğinde bulunan belediyeleriz biz. Dolayısıyla bizi eğitimin dışında gibi görmek, gözlemlemek, buralarda hiç sorun yokmuş gibi buraları atlamak milletimize haksızlık olur. Bunları dile getiren arkadaşlara müsamere çocuğu demenizi kınıyorum” diye konuştu.

“10 YIL BOYUNCA ÇERKEZKÖY’E BİR OTOPARK YAPILMADI”

AK Partili Meclis Üyesi Ümit Kök de 10 yıldır Çerkezköy’e Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından bir otopark yapılmadığını belirterek, “10 yıl boyunca erkezköy Belediyesi tarafından yapılan sadece bir açık otopark yapılmıştır. Dere temizliği konusunda Büyükşehir Çerkezköy’de üzerine düşeni yapmamıştır yapmamaya da devam etmektedir. Kanalizasyon, altyapı, içme suyu noktasında büyükşehirin yapması gereken ama yapmadığı yatırımları biz burada tartışmayıp, sanki bunların hepsini yerel yönetimler, büyükşehir çözmüş, tüm kendi yatırımlarını yapmış, sorunlarını çözmüş sıra gelmiş diğer tartışmalara. Biz buraya bunun için seçildik. Tabi ki herkes fikrini beyan edebilir. Dışarıda, partisinde, basın açıklaması yapabilir. Burada yapmasındaki problem şudur, bu siyasi bir tartışmaya girdiği zaman bu biz çıkmaza girecektir. Buna müsaade etmemenizi tavsiye ediyorum. Yoksa bizim için bir problem yok, siyasi tartışırız, ama burada Tekirdağ’ın, ilçelerin sorunlarını konuşamayız” dedi. Konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU