Gözden kaçırmayın

“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”

Etkinliğe Saray Kaymakamı Refik Özsoy, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Saray Tarım ve Orman İlçe Müdürü Seyide Yılmaz, Saray Jandarma Komutanı Veli Uysal, Saray Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tınaz, Siyasi parti temsilcileri, Saray Yağlı Tohumlar Kooperatifi, Önder Çiftçi Kooperatifi, Saray Ziraat Odası, Göçerler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcileri, üreticiler ve teknik personel katıldı.

 

ÜRETİCİLERİN KAZANÇLARININ ARTIRILMASI AMAÇLANDI

 

Tekirdağ İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Anıza ekim yöntemiyle yapılan uygulama, toprağın yapısını bozmadan ve minimum müdahale ile topraktaki su kaybını önlemeyi, toprakta organik madde artışını sağlamayı ve makro ile mikrobiyal çeşitliliği artırmayı hedefliyor. Bu sayede, üreticilerin maliyetlerini düşürerek kazançlarını artırmak amaçlanıyor. Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi ile birlikte yürütülen projemizde; toprağın yapısını bozmadan minimum müdahale ile topraktaki su kaybının önlenmesi, toprakta organik madde artışı için tarlada yeterli bitki örtüsü ve artığın bırakılmasıyla makro ve mikrobiyal çeşitliliğin artırılması gibi avantajlarla daha az maliyetle uygulanabilecek doğrudan anıza ekim yönteminin benimsetilerek üreticilerimizin kazançlarının artırılması amaçlandı” denildi. Açıklamada “İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele için tarımsal üretimin sürdürülebilir yöntemlerle devam ettirilmesi büyük önem arz etmektedir. İlimiz genelinde geleneksel toprak işleme yöntemleriyle yapılan ayçiçeği yetiştiriciliğinde kuraklık nedeniyle yaşanan verim kayıplarını en aza indirmek ve kuraklıkla mücadelede için yeni bir yöntem olarak “Tekirdağ Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi" çiftçi koşullarında geniş katılımlı demonstrasyonlar şeklinde uygulamaya konulmuştur” ifadelerine yer verildi. 

 

2 BİN 200 DEKAR ALANDA UYGULANIYOR

 

Tekirdağ Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi’nin geniş katılımlı demonstrasyonlarla uygulamaya konulduğu, bakanlık tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında yüzde 75 bakanlık desteği, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklinde 5 ilçede yaklaşık 2 bin 200 dekar alanda uygulandığı belirtildi.

 

Haber / Abdullah GÜMÜŞ