Gözden kaçırmayın

“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”

Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenen fuarın açılışına Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Çek, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan ve Gökhan Diktaş, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Cihat Yılmaz, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Bultişad (Bulgar Türk İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Nemutlu, Bosna Hersek Zenica-Doboj Kantonu Ekonomi Bakanı Samir Şibonjic, oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanayiciler ve çok sayıda iş insanı katıldı.

 

 

“ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ÜRETİM ÜSLERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından odanın tanıtım filmi izlendi. Açılışta konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy’ün, 1976 yılında sanayileşmeye başladığını ve bugün emeğin ve sermayenin aynı hedefe yönelmesiyle oluşturduğu sinerji sayesinde, ülkemizin en büyük üretim üslerinden biri haline geldiğini belirterek, “Büyük fedakârlıklarla çalışan sanayicilerimiz ve iş insanlarımız, ülkemizin geleceği için çok önemli olan sanayi ve ihracat potansiyeline ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi. Ülkemizin ihracat sıralamasında ilk 500'de yer alan 36 firmanın burada bulunmasının, bu başarının en somut göstergesi olduğunu kaydeden Çetin, “Ayrıca, Tekirdağ ilimizin sanayi üretiminde ilk dört şehir arasında yer almasını sağlayan yüzde 53’lük kısmının Çerkezköy'den gelmesi, bölgemizin ekonomik gücünü ve potansiyelini bir kez daha kanıtlamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“SANAYİ VE ÜRETİM, BİR ÜLKENİN KALKINMASININ EN ÖNEMLİ DİNAMİKLERİNDENDİR”

 

Ahmet Çetin, “Küresel anlamda zor zamanlardan geçiyoruz, ancak biliyoruz ki sanayi ve üretim, bir ülkenin kalkınmasının en önemli dinamiklerindendir. Çerkezköy, bu anlamda Türkiye'nin sanayi gücünü temsil eden en önemli merkezlerden biridir. Burada faaliyet gösteren firmalarımız, sadece iç pazarda değil, uluslararası arenada da rekabet edebilmekte ve Türk mallarının kalitesini tüm dünyaya kanıtlamaktadırlar. Bu başarılara ulaşmak kolay olmadı; sanayicilerimizin, yenilikçi yaklaşımları, Ar-Ge yatırımları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek her geçen gün daha da güçlenmekte, dünya ile rekabet gücünü artırmaktadırlar. Bu fuar, sanayicilerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini tanıtmaları, yeni iş birliklerine imza atmaları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Fuar boyunca yapılacak seminerler, paneller ve B2B görüşmeleri, sanayicilerimize yeni ufuklar açacak, iş dünyasında güçlü ve kalıcı bağlar kurulmasına vesile olacaktır” dedi.

 

“BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek adına birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Çetin, “Bugün burada atılacak adımlar, yarının güçlü Türkiye'sinin temellerini atacak, sanayimizin ve ekonomimizin daha da güçlenmesine vesile olacaktır. Çerkezköy'ün bu anlamlı organizasyona ev sahipliği yapması, bölgemizin sanayi ve ticaret alanındaki yetkinliğinin bir göstergesidir” dedi. Bölgedeki su sorununa da dikkat çeken Çetin, “Yer altı su kaynaklarımız tükeniyor ve önümüzdeki 8 yıl içerisinde bölgemiz büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalabilir. Bu konuda çözüm önerilerimizi her platformda dile getiriyoruz. Bu amacımıza ulaşıncaya kadar kamu, tüm STK’lar, yerel yönetimler ile birlikte çalışarak hayati önem taşıyan bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz” dedi.

 

 

“BUNDAN SONRAKİ BÜYÜMESİNDE DE GÖRMEK İSTİYORUZ”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da yaptığı konuşmada “Fuar 8 yıldır devam ediyor. Ne Çerkezköy 8 yıl evvelki Çerkezköy, ne Endüstriyel Fuarımız 8 yıl evvelki Endüstriyel Fuarımız. Çerkezköy’ün gelişmesine paralel olarak Çerkezköy’ün sanayisinin de büyümesini fuarla beraber görüyorum, onun mutluluğunu yaşıyoruz. Çerkezköy sınırlarında 3 tane organize sanayi bölgesiyle beraber sanayiyle büyümüş, sanayiyle yetişmiş bir kentimiz, emeğin kenti. Ancak bu büyümeyle beraber biz ne olursa olsun sanayiciyle buluşalım gibi bir yaklaşım içerisinde değiliz. Çerkezköy sınırlarında ve Türkiye’de örnek bir model Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzün bugüne kadar Çerkezköy’e ve sanayileşmeye dair ortaya koyduğu vizyonu biz Çerkezköy’ün tamamında, bundan sonraki büyümesinde de görmek istiyoruz. Çevresel etkiler anlamında, su anlamında geleceğe dair sorunlarımızın, sıkıntılarımızın varlığı aşikar. Buna paralel olarak tabi ki yerel anlamda da bu büyümeyi hem çevresel etkilerle hem mevcut halihazır imar planımızla, insan kaynağımızla beraber düşünerek Çerkezköy’ün bundan sonraki büyümesini bu şekilde değerlendirmek durumundayız” diye konuştu.

 

“KATMA DEĞER VERGİSİNİN DE BU SINIRLARDA KALMASINI TALEP EDİYORUZ”

 

Çerkezköy’ün sanayicileriyle gurur duyan, büyümesiyle gurur duyan bir ilçe olduğunu dile getiren Akay, “Çerkezköy’de biz yerel yöneticiler olarak bu sınırlarda insan kaynağını kullanan, bu sınırlarda sanayileşen firmaların katma değer vergisinin de bu sınırlarda kalmasını talep ediyoruz. Çerkezköy Endüstriyel Fuarlarında yaklaşık 7 yıldır bu cümleyi kuruyorum. 2-3 yıl evvelki konuşmalarımdan sonra bu konuda hazırlık olduğunu söyleyen milletvekillerimiz olmuştu. Umut ediyorum Tekirdağ’ın hakkını, hukukunu korumak anlamında bu dönem milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, bu topraklarda görev alan herkes bu konuya hassasiyetle bakar. Bu topraklarda yaşanan sanayileşmenin bu topraklara geri dönmesi adına mücadele ederiz diye düşünüyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU FUAR, BÖLGEMİZ ADINA ÇOK ÖNEMLİ”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de açılışta yaptığı konuşmada, “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgemiz başta olmak üzere diğer OSB’lerle birlikte sanayi üssü olan Çerkezköy’de böyle bir fuarın düzenlenmesi bizi mutlu ediyor. Fuarla kuşkusuz yeni işbirliklerinin ortaya çıktığı, sektörlerin birbirlerini tanıdığı, yeni projelerin hayata geçmesi için ön ayak olunduğu alanlardır. Bu güzide fuara katılan firmaların ticaretlerini ve yeni işbirliklerini artırarak devam ettirmelerini diliyoruz. Bu yıl 8’incisi düzenlenen ve her yıl gelişerek büyüyen bu fuarın istikrarlı bir şekilde yapılmasını sağlayan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı, yöneticilerimizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bölgemiz adına bu fuarımızın çok değerli olduğunun ve Çerkezköy’e yakıştığının farkındayız. Küçük ölçekli işletmelerimiz ile büyük ölçekli firmalarımızı bir araya getirip bir sinerji oluşturması, ayrıca entegrasyonu sağlaması açısından bu fuarın çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

“ÜRETİCİ İLE ALICIYI BİR ARAYA GETİREN EN KAPSAMLI ORGANİZASYONLARDIR”

 

TOOB Yönetim Kurulu Üyesi, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay da “Bu yıl 8’incisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 2017 yılında temelleri atılan Trakya bölgesinin ilk endüstriyel fuarı olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın makine, plastik, iklimlendirme gibi sektörler başta olmak üzere 30’dan fazla sektörden firmayı ağırladığını kaydeden Günay, “Artık geleneksel hale gelen bu önemli fuarımıza katkı veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan da açılışta yaptığı konuşmada, “ilki 2017 yılında açılan Trakya Bölgesi’nin ilk ve tek endüstriyel fuarının çok şükür bugün sizlerle 8.’sini gerçekleştiriyoruz. Gıda ve üretim sektöründe faaliyette bulunan bir kardeşiniz olarak şunu çok iyi biliyorum. Bu Fuarımız, bölgedeki KOBİ’lerin büyük firmalar ile iş birliği içerisinde olmalarına önemli fırsatlar sağlamaktadır. Fuarımız; üyelerimizin, katılımcılarımızın yeni pazarlar oluşturduğu, bölgesel iş birliğinin arttığı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktadır” dedi. Son zamanlarda ticaret ve istihdam verilerinin gösterdiği iyileşmelerin mutluluk verici olduğunu söyleyen Özcan, “İnşallah bu veriler yakın gelecekte çok daha iyi hale gelecek, göstergeler bu yönde. Türkiye Yüzyılı üretimin yüzyılı olacağından hiç kimsenin bu anlamda şüphesi olmasın. Dünyanın geldiği nokta itibarıyla giderek daha önemli hala gelen milli ve yerli üretim modelimiz her alanda güzel işler yapmaya devam ediyor. Bunun en önemli paydaşlarından olan siz değerli sanayicilerimize huzurlarınızda bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BİRLİK VE BERABERLİK İLE GAYRET EDECEĞİMİZDEN KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN”

 

Çerkezköy’ün, ülkemizin ve Trakya bölgesinin en önemli sanayi ve üretim merkezi konumunu giderek güçlendirdiğini dile getiren Özcan, “Bu göstergeler ne kadar doğru bir iş yaptığımızın da bir kanıtı durumundadır. Üretim, hizmet ve endüstriyel malzeme sektörlerinden birçok firmanın yer aldığı fuarımız, yıllar içerisinde ciddi bir ziyaretçi potansiyeline ulaşmış, onlarca, yüzlerce firmamız ise yeni ticari bağlantılar kurmuştur. Bu sene de inşallah katılımcı firmalarımız yeni ticari sözleşmelere imza atacaktır. Bölge ve ülke ekonomisine katkısını rakamlara baktığımızda gördüğümüz, sürekli artış eğiliminde olan Çerkezköy’ümüzün gelecek yıllarda çok daha önemli bir üretim merkezi olması için bu birlik ve beraberlik ile gayret edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Tüm çabamız, gayemiz ve gayretimiz Çerkezköy’ü ve Trakya bölgesini Türkiye’mizin Şahlandığı üretim yüzyılında hak ettiği değeri daha iyi bir hale getirmektir” ifadelerini kullandı.

 

“HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPMAYA HAZIRIM”

 

Tekirdağ’ın bir turizm, tarım, eğitim şehri olmasının yanı sıra ciddi bir sanayi kenti olduğunu dile getiren Özcan, “Ülkemiz için gurur kaynağı olan çok stratejik ürünler üreten siz saygıdeğer sanayicilerle Şehrimizin sanayi anlamında, üretim anlamında çok daha iyi noktalara geleceğine, bunu birlikte başaracağımıza inanıyorum. Birtakım sorunlarımızın farkındayım. Çözümü noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğimizin bilinmesini isterim. Bu konuda elimi değil gövdemi taşın altına sokmaya hazırım. Bölgenin geleceği açısından her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumu da büyük bir açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum” dedi.

 

“BÖLGE SANAYİSİNİN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZDİR”

 

Açılışta son konuşmayı Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Çek yaptı. Tekirdağ’ın ülkemizin en gelişmiş ve en kalabalık bölgesi olan Marmara bölgesinde yer alması, Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısının olması, dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’a sınır olması, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda bulunması ve benzeri sebeplerle coğrafi ve jeopolitik açıdan stratejik önem ve avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Çek, “Tekirdağ, sahip olduğu bu coğrafi ve jeopolitik avantajların yanında Asyaport, Ceyport, Martaş gibi limanlara, bir uluslararası havalimanına ve gelişmiş bir karayolu ağı ile demiryolu taşımacılığına ev sahipliği yapması sebebiyle ülkemizin lojistik altyapısı en güçlü illeri arasında yer almaktadır. Tekirdağ ilimiz, ülkemizin gayrisafi milli hasılasına katkı  sağlamada yüzde 1,79 oranla 81 il arasında 11’inci sıradayken, sanayi gayrisafi milli hasılasında yaklaşık yüzde 4’lük sanayi üretimiyle 81 il arasında en fazla sanayi üretimi gerçekleştiren 6’ncı il durumundadır. Ayrıca bu yüzde 4’lük oran da her yıl artış göstermekte, bu artış da sanayicilerimizin ilimize gösterdiği teveccühten kaynaklanmaktadır. Tekirdağ 3 bin 305 sanayicisi, 14 OSB’si, 1 Avrupa Serbest Bölgesi, 3 yeni kurulan endüstri bölgesi, 7 bin civarında sanayide çalışan mühendis sayısı, elektrik ve doğal gaz tüketimi, üretim, ihracat tutarı vb kriterler göz önüne alındığında ülkemizin sanayi sıralamasında 81 ilimiz arasında 5-6’ncı sıralarda kendine yer bulmaktadır. Tekirdağ ticaret ve sanayi açısından daha fazla büyümeye, gelişmeye oldukça yatkın bir konumdadır. Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi artırmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu fuarda firmaların bir araya gelerek ticaretlerini ve işbirliklerini artırması, bölge sanayisinin gelişimine katkıda bulunması en büyük temennimizdir” dedi.

 

STANTLARI GEZDİLER

 

Konuşmaların ardından Dünyaca ünlü keman sanatçımız Canan Anderson, kemanıyla müzik ziyafeti sundu. Fuarın açılışının ardından protokol üyeleri stantları gezdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU