Gözden kaçırmayın

“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”“Tekirdağ Barosu olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) öğrenci servis ücretlerine yüzde 50 zam kararı aldı. 0-3 kilometre arası servis ücreti 1075 TL’den 1600 TL’ye, 3-8 kilometre arası 1229 TL’den 1800 TL’ye, 8-15 kilometre arası 1382 TL’den 2050 TL’ye, 15-25 kilometre arası 1875 TL’den 2 bin 800 TL’ye çıkarılırken, 25-35 kilometre ise 4 bin 200 TL olarak belirlendi. 35 kilometreden itibaren ise her kilometre başına 40 TL ekstra ücret alınacak. Öte yandan rehber personel ücretinin öğrenci başına 238TL’den 350 TL’ye çıkması kararlaştırıldı.

 

 

ZAM YETERLİ DEĞİL

 

Yapılan yüzde 50 zammın esnafı ve velileri memnun etmediğini kaydeden Tekirdağ Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, “Okul servis ücretler zamlandı. Bu karar iki tarafı da memnun etmedi. Bu ücretlerle birlikte öğrenci servisleri yakında öğrenci bulmakta zorlanacaktır.  Taksilerde, şehircilik taşımacılıkta yüzde 66 zam oranını bütün esnafa verirken, öğrenci servisçilerine yüzde 50 zamla karar kıldılar. Bu durumdan ben memnun değilim. Bugün ana arterlerde öğrencileri minibüsler okullarına taşırken, o minibüsler ise okullara 50’şer öğrenci götürüyorlar. Benim öğrenci servislerim ise 16 kişi almaktadır. Bugün öğrencinin başına bir şey geldiği zaman servisçiye sorabilirsin ama minibüsçüye soramazsın. Çünkü sonuçta o toplu taşımadır” dedi.

 

BİR ŞOFÖRÜN MALİYETİ 30 BİN TL’DİR

 

Gündoğdu, “Bu zam asgari ücretle çalışan vatandaşımız için zor ama esnafımızın da son zamanlarda artan giderlerine bakmamız gerekiyor. 16 öğrenci 2’şer bin TL’den 32 bin TL yapmaktadır. Bugün bir şoförün maliyeti ise 30 bin TL’dir. Bu öğrenci servislerinin hepsinin de dolu dolu servisi yok. Çünkü sağ olsunlar ekmeklerine, oda başkanları olsun, UKOME’deki temsilcilerimiz olsun, haklı olarak vatandaşı düşünerek, minibüsleri okulların önüne taşıdılar ama burada da öğrenci servislerinin yok olmasına ön ayak oldular. Bugünlerde kırsaldaki öğrencilerimizin velileri öğrenci servisleri de bulmakta zorlanıyorlar. Okul önlerine halk otobüslerini, minibüsleri taşırken ben dedim ki , ‘bakın siz ana arterlerdekini aldığınız zaman kenar köşedeki öğrenci servisleri mağdur oluyor. Bu yanlış bir sistemdir. Bunun gerekirse farklı bir çalışmasını yapalım, buradaki esnafı yok etmeyelim. Yarın öbür gün 5-6 tane öğrencinin servisi hiçbir okula gitmez. 16 öğrenci taşıyan bir öğrenci servisi bir okul yaptığı zaman sadece hostes ve şoförün maliyetini çıkarır, iki okul yaptığı zaman ancak kafa kafaya gelir, üç okul yapması için de zaman yok ve trafik şartları uygun değildir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU