Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliEnstitü bahçesinde düzenlenen açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Açılışa Vali Vekili Kaan Peker, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Murat Yazıcı, Vali Yardımcıları Mustafa Çek, Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Müftüsü Mustafa Soykök, Ak Parti İl Başkanı Ali Gümüş, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin ve vatandaşlar katıldı.
HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ SUNULDU
Süleymanpaşa Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı bir konuşma yaparak şenlik hakkında bilgiler verdi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar da; bu yıl şenliği 10 güne yaydıklarını ve 3 ayrı günde etkinlikler ve yarışmalarla renk katmaya çalıştıklarını belirtti.
“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”
Başkan Nallar, Süleymanpaşa genelinde bağcılığın her geçen gün azaldığını dile getirerek, “Bağcılık geçmiş yıllarda bölgemizin en önemli kaynaklarından biriyken son yıllarda maalesef bu sektörün yavaş yavaş azaldığını görmek beni üzüyor. Biz Süleymanpaşa Belediyesi olarak Trakya’da bağ rotasının olduğu bir bölgede, bağcılık sektörünün gelişmesi ve tanıtımı için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
BU YIL 12’NCİSİ DÜZENLENİYOR
Tekirdağ Vali Vekili Kaan Peker de “Bağda olgunlaşan üzümlerin hasat edilmesi anlamına gelen bağbozumu bu toprakların en önemli sosyokültürel etkinliklerinden birisi. Bu kültür coğrafyamızda insanların kaynaşmasında kırgınlıkların kalkmasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında yardımlaşmada kederi ve sevinci paylaşmada vesile olmuştur. Bu etkinliklerden biri olan bugünde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitümüzün ev sahipliğinde Süleymanpaşa Belediyesi ile birlikte düzenlenen “12. Süleymanpaşa Bağ Bozumu Şenliği”nde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
“TEKİRDAĞ, ÖNEMLİ BAĞCI İLLER ARASINDA”
Türkiye’nin, elverişli iklim ve toprak koşulları ile üzümün anavatanı coğrafyasında yer aldığını kaydeden Peker, “Evliya Çelebi’nin cihan bağı diye tasvir ettiği son derece bereketli bir coğrafyada yaşamaktayız. Milattan öncesine dayanan köklü tarihsel geçmişi ve deneyimli toplumu ile dünyanın önemli bir bağcı ülkesidir. Son yıl itibariyle bağ alanı bakımından dünyanın 5. ve üzüm üretimi bakımından 6. sırada yer alan ülkesiyiz. Tekirdağ ili ise 33.397 dekar bağ alanı ve 31.598 ton üzüm üretimi ile önemli bağcı illeri arasındadır.
“ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ KURUMLARINDAN BİRİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak bağcılık konusunda faaliyet gösteren iki Enstitüden biri olan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün 100 yıla yaklaşan geçmişi ile ülkemizin önemli kurumlarından biri olduğunu kaydeden Peker, “Enstitü aşılı-aşısız asma fidanı üretimi yanında bağcılık ve ilgili sektörlerde karşılaşılan sorunların çözümüne, yeni üzüm çeşitleri geliştirilmesine, çalışma konusunda yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesine ve kullanıcılara transferine yönelik projeli araştırma çalışmaları yürütmektedir. Enstitümüz, 23 yeni üzüm çeşidini ülkemiz bağcılığına kazandırmıştır. Enstitünün en önemli özelliği ise sahip olduğu “Asma Arazi Gen Bankası”nda yerli ve milli 1.459 üzüm çeşidini koruma altına almasıdır. Enstitüde yer alan Üzüm Ürünleri İşletmesinde üzümden üzüm pekmezi, üzüm sirkesi, üzüm suyu, koruk suyu, üzüm çekirdek yağı ve üzüm çekirdeği unu üreterek gıda sanayii bakımından güzel bir örnek oluşturmaktadır. Üretimle birlikte değişik işleme süreçleri ile ürünlere katma değer ilavesi muhakkakki son derece değerli ve ihmal edilmemesi gereken bir safhadır. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitümüz ve Süleymanpaşa Belediyesine, emeği olan herkese ve katılımınız için sizlere teşekkür eder, bütün bağcılara bereketli bir üzüm sezonu dilerim” dedi.
BAĞ BOZUMU YAPILDI
Edilen dualar sonrası protokol üyeleri tarafından bağ bozumu yapılırken, katılımcılara yaklaşık 200 kilo üzüm ikram edildi. Yaklaşık 100 çeşit üzüm türünün sergilendiği organizasyon Aygün Karadoğan konseri ile sona erdi.
EN GÜZEL ZEYTİNYAĞLI DOLMA SEÇİLECEK
Süleymanpaşa Bağ Bozumu Şenliği kapsamında 11 Eylül Çarşamba günü, Kumbağ Mahallesi’ndeki Mutlukent Kafe’de Mehmet Yalçın, söyleşide Süleymanpaşalılarla bir araya gelecek. 13 Eylül Cuma günü ise saat 10.00 itibari ile Hasan Ali Yücel Meydanı’nda kurulacak Yöresel Organik Pazar’da Süleymanpaşalılar özledikleri lezzetlere saat 17.00’ye kadar ulaşabilecek. Saat 17.00’de ise ilk kez gerçekleştirilecek Üzüm Bağından Sofraya Yemek Yarışması’nda jüri tarafından en güzel zeytinyağlı dolma seçilecek.
Haber / İrem BANÇO
Yorumlar
Yorum Yap