Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 19 bin 271 liraya yükseldiğini kaydeden Faik Öztrak, “Çalışanların yarısından fazlasının 17 bin liralık asgari veya civarında bir ücretle çalışmak zorunda olduğu ülkemizde, çalışanlar her geçen gün karınlarını doyurmakta daha da zorlanıyor. Saray mamulü enflasyon ve hayat pahalılığı milletimizin cebini boşaltmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK GÜVENDE BÖYLE BİR DÜŞÜŞÜ EN SON 2018’DE GÖRDÜK”

Ekonomik Güven Endeksi’nin de son 5 aydır kesintisiz düştüğünü kaydeden Öztrak, “Ekonomik güvende böyle kesintisiz bir düşüş serisini 2018 yılından bu yana görmemiştik. Ağustos ayında Reel Kesim Güven Endeksi ile Hizmet Sektörü Güven Endeksleri Ekonomik Güven Endeksini aşağı çekti. Reel Kesim Güven Endeksinin alt endeksleri üretim, istihdam, sipariş miktarı ve yatırımla ilgili önümüzdeki 3 aylık döneme ilişkin beklentilerin olumsuz olduğunu gösteriyor. Hizmet Sektöründe beklentilerin ise hem son 3 aylık dönem, hem önümüzdeki 3 aylık dönemle ilgili karamsar olduğu görülüyor” dedi.

“HAYAT PAHALILIĞINI VATANDAŞTAN DAHA İYİ KİM ANLAYABİLİR?”

Yine geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri anketinin sonuçlarına da değinen Öztrak, “Enflasyon beklentilerinde piyasa ile hane halkı arasındaki makas uzun süredir konuşuluyordu. Hatta son Enflasyon Raporu toplantısında da bu konu üzerinde uzun uzadıya duruldu. Talepte dengelenme ve reel değerlenme ile birlikte ‘dezenflasyon sürecinin 3 ana unsurundan biri’ olarak sayıldı. Merkez Bankası anketinin Ağustos ayı sonuçları, 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentilerinin: piyasa katılımcılarına göre 1,3 puan azalışla yüzde 28,7; reel sektöre göre 1,2 puan azalışla yüzde 53,8; hanehalkına göre 1,1 puan artışla yüzde 73,1 olduğunu söylüyor. Ömer Seyfettin’in dediği gibi ‘Milletimiz âlim değildir ama ariftir.’ İrfanıyla sezer, fark eder ve bilir. Çarşıdaki dükkanların, pazardaki tezgahların, marketteki rafların halini, her geçen gün artan hayat pahalılığını, onunla boğuşan, mücadele eden vatandaşlarımızdan daha iyi kim anlayabilir?” ifadelerini kullandı.

“HER DENKLEMİN ARKASINDA İNSAN VAR”

Ekonomide her denklemin arkasında insanın olduğunu söyleyen Öztrak, “Gerekli reformları yapmadan, ortaya dört başı mamur, sonuçları ölçülebilir bir ekonomi programı ve takvimi belli eylem planı koymadan, sadece düzeliyor diyerek ekonomi düzelmez. Sadece “sabır” telkin ederek ekonomi yönetilmez. İnsanların sabretmesi için sabrın sonunun selamet olacağını bilmesi gerekir. Bunun için de insanların hiçbir şeyin eskisi olmayacağına inanması gerekir. Aksi halde, sadece para politikasına yüklenip, döviz kurunu tutarak enflasyonu düşürmeye çalışırsanız; çok kazanan, vergi ödemeyen, enflasyon fırsatçılığıyla kazancı zirve yapan gününü gün ederken, fedakarlığın büyüğünü dar ve sabit gelirli vatandaştan beklerseniz, kimse sizin adaletinize inanmaz ve kimse enflasyonu düşüreceğinize güvenmez. Ekonomiyi millete zulüm aracına dönüştürürsünüz. Sonra, Hazine ve Maliye Bakanınız çıkıp ‘Enflasyon düşünce gelir dağılımında adalet ve refah atışı da olacak’ diye açıklama yapınca, ‘Türkiye’yi enflasyonda dünyada, gelir adaletsizliğinde OECD ülkeleri arasında zirveye taşıyan kim?’ diye sorarlar. Bu soru, bu yönetimin başında Demokles’in kılıcı gibi sallanır. Sözün özü: Bu gidişi radikal bir biçimde değiştirecek dört başı mamur bir program ortaya konmadıkça, sorunun sebebi olanlar çekip gitmedikçe ülkeye ne adalet ne de refah gelir” ifadelerini kullandı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU