Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Enflasyon muhasebesinin, vergisel bir yük olmaması gerektiğini vurgulayan Cengiz Günay, “Enflasyon düzeltmesi vergisel sonuç doğurmadan yalnızca muhasebe işlemi olarak ele alınması gerekmektedir. Tekirdağ iş dünyası olarak Enflasyon Muhasebesi Uygulaması’nın vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi yükü oluşturmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini bekliyoruz” dedi.

“VERGİ ADALETİNİ ZEDELEYEBİLİR”

Üyelerin enflasyon düzeltmesi nedeniyle ek vergi yüküyle karşı karşıya kalma riski taşıdığını söyleyen Günay, “Enflasyon düzeltmesi hesaplamaları sonucunda ortaya çıkacak farklar, üyelerimize ilave vergi yükü getirebilir ve bu durum vergi adaletini zedeleyebilir. Enflasyon Muhasebesi Uygulaması’ndan doğan vergilendirme yükünün geçici vergi dönemlerinde kaldırılması gerekmektedir. İşletmelerimizden geçici vergi yöntemi ile peşin vergi alınması yerine, Yıllık Gelir/Kurumlar Vergisi üzerinden hesaplanarak değerlendirme yapılması hem sanayicimizi hem de küçük esnaf ve KOBİ’lerimizi rahatlatacaktır. Bu durum vergi mükelleflerinin daha uyumlu şekilde vergisini ödeyebilir hale gelmesine de katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIĞIN GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPACAĞINA İNANIYORUZ”

Günay, “Enflasyon değerleme farkı, fiktif bir kazanç niteliği taşıdığı için, bu fiktif kazancın vergilendirilmesi, Anayasa’nın temel ilkelerinden olan vergilemede adalet, eşitlik ve mali güce göre ödeme ilkelerine aykırı olacaktır. Bu durum, finansal açıdan zor durumda olan borçlu ve yatırımcı firmaların mağduriyetini de artıracak ve bazı yatırımcı firmaların vergi borcu nedeni ile yatırımlarının durmasına neden olacaktır. Oda olarak, üyelerden gelen talepler doğrultusunda, bu konuda çözüm arayışlarımızı sürdürmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın iş dünyamızın beklentileri doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacağına inanıyoruz” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU