Gözden kaçırmayın

Sıfır Atık Belgesi alan ilk belediye olduSıfır Atık Belgesi alan ilk belediye oldu

Ülkemizde tüketilen bitkisel yağların kompozisyonuna bakıldığında sıvı yağ grubunda rafine ayçiçek yağının yüzde 85 payıyla açık ara en çok tüketilen bitkisel yağ olduğunun görüldüğünü kaydeden Trakya Birlik yönetimi, “Bu çerçevede ülkemizin ulaştığı nüfus büyüklüğü ve turizm potansiyeli birlikte değerlendirildiğinde yıllık 1,3 milyon ton seviyesinde rafine ayçiçek yağına ihtiyaç bulunduğu hesaplanmaktadır. Bu miktar yağın elde edilebilmesi için asgari 3 milyon ton seviyesinde yağlık ayçiçeği tohumunun üretilmesine ve/veya tedarik edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz üretim sezonunda Ülke yeterliliğinin yüzde 45 seviyesine gerilemesine ek olarak ihtiyaç duyduğumuz tedariğin neredeyse tamamını karşıladığımız Karadeniz ve Balkan havzasındaki ülkelerin tarımsal sanayi alt yapılarını tamamlamaları sebebiyle işlenmemiş yağlı tohum tedariki son derece kısıtlı hale gelmiştir” dedi.

“PEKÇOK FAYDAYI BERABERİNDE GETİRECEK”

İhracatçı ülkelerin dış ticaret politikalarının da her geçen yıl katma değerli ürün ihracı konusunda daha da sertleştiğini kaydeden yönetim kurulu üyeleri, “Bu minvalde ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlı tohumların yerli ve milli imkanlarla azami üretim yeterliliğine kavuşturulması gıda arz güvenliği konusunda hayati öneme sahiptir. Doğru bir planlama ve rasyonel uygulamalarla yurt içinde bu miktar üretimin gerçekleştirilmesi son derece mümkün bulunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çiftçilerimiz için sürdürülebilir gelirin sağlanacağı ürün fiyat seviyesinin tüm üretim havzalarında homojen olarak oluşmasını tesis edecek politika ve uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır. Planlanarak hayata geçirilecek bu model; çiftçilerimiz için planlı üretim ve sürdürülebilir gelir, üretici örgütleri ve sanayiciler için öngörülebilirlik ve sürdürülebilir ticari kazanç, ülkemiz için arz güvenliği ve fiyat istikrarı gibi pek çok faydayı beraberinde getirecektir” ifadelerine yer verdi.

“MAMUL FİYATLARINDA İSTİKRARLI BİR SEVİYENİN OLUŞMASINA DA KATKI SAĞLAYACAK”

Bu amaç ve hedef doğrultusunda üreticiler için sürdürülebilir gelirin tesis edileceği sağlıklı fiyat oluşumuna hizmet edecek Tarife Kontenjanı Uygulamasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden yönetim kurulu üyeleri, “Bu karar çerçevesinde, özellikle son iki sezonda yurt dışında ve içinde yaşanan çeşitli saiklerle üretici fiyatlarında karşılaşılan olumsuz fiyatlama dinamiklerinin tedavi edilerek tüm üretim havzalarında çiftçilerimiz için sürdürülebilir fiyatın tesis edilmesine yönelik önemli bir adım atılmıştır. Değişken gümrük vergisi uygulamaları ve yüksek finans maliyetlerinin etkisiyle yurt içinde alım iştahı azalan sanayicilerimizin ve diğer sektör paydaşlarının yurt içinde alım motivasyonu ve öngörülebilirliği sağlanarak sağlıklı piyasa koşullarının oluşması hedeflenmektedir. Hasat döneminde oluşacak olumlu fiyat gelişmeleri, 2025-2026 sezonu için de çiftçimizi yeniden ayçiçek ekimi konusunda motive edecektir. Uygulamanın çiftçilerimize ve sektörümüze sağlayacağı katkıların yanı sıra yerli üretimin tüketilerek ithal ürün tedarikinin başlayacağı sezonun ikinci yarısına ilişkin mamul fiyatlarında da istikrarlı bir seviyenin oluşmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.

Haber / Menşure KARDEŞ