Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Dün saat 16.00’da Çerkezköy TSO Meclis Salonu’nda düzenlenen imza törenine Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Çolakoğlu, Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özen, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Sifil ve Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Üyesi Evren Kahraman katıldı.

ESNAF VE SANATKARLAR ODASI ÜYELERİNE 15 BİN TL

Programda konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, bu sene 8’incisi düzenlenecek olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın bölgeye kattığı değere vurgu yaparak, “Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın son planlamalarının gözden geçirilmesi için bir araya gelelim dedik. Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’daki üyelerimizin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na üye olan arkadaşlarımızın, bölgedeki iş insanlarının da bu fuarda yer almasını biz yönetim olarak değerlendirdik. Üye olmayan firmalar için stant ücreti 30 bin TL. Ama hazırladığımız protokol kapsamında Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’da Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyelerine 15 bin TL olarak belirledik” dedi.

“BUNDAN SONRA DAHA SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Türkiye’nin en büyük üretim üssü olan bu bölgede esnaf, sanayici, tüccar birlikte kazanmak için bundan sonra daha sık bir araya geleceklerini dile getiren Çetin, Ciddi anlamda globalde yaşanan ekonomik sıkıntılar, ekonomik kriz ülkemizde de fazlasıyla yaşanmaya başladı. Sadece ekonomik kriz sebebiyle bir araya gelmeyeceğiz. İş dünyasına daha fazla katkıyı nasıl sağlayabiliriz noktasında istişareler yapmak için bir araya geleceğiz. Sadece bu kadarla da kısıtlı kalmayacağız. Biraz daha masanın etrafını genişleteceğiz” diye konuştu.

“YURT DIŞINDAN DA YOĞUN TALEP VAR”

Bu yıl 8’incisini düzenleyecekleri fuara yoğun bir katılımın olacağını kaydeden Çetin, “Yurt dışından da ziyaretçilerimiz şu anda randevu almakta. Hem Balkanlardan, hem Avrupa'dan, hem Afrika'dan oldukça fazla talepler gelmekte, davetiyeler istenmektedir. Biz de iş dünyasının daha iyi anlatılması ve burada üretilen ürünlerin yurt dışına pazarlanmasının ilk adımı olan fuarların daha dolu ve işlevsel olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“GELECEKTE YAŞAYACAĞIMIZ TEHLİKENİN HABERCİSİ”

Çetin, “Burada sadece sanayi yok, aynı zamanda ticaretin de döndüğü önemli bölgelerden biriyiz. Lakin bizi bekleyen zorluklar da var. Ülke olarak da, il olarak da, ilçe olarak da halen daha istediğimiz şekilde makro planları oluşturamadık. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde, hatta 10 yıl içerisinde ciddi olarak yaşamı kısıtlayacak olan su sorunu var. Yeraltı sularının çekilmiş olması hem tarımsal sulamada ihtiyacımız olan hem de yine sanayide ve evlerde kullanacağımız suların çok ciddi derinliklerden çıkarılmaya başlanmasını, gelecekte yaşayacağımız tehlikenin habercisi olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

“KANAYAN YARAMIZ SANAYİ SİTESİ VE MUAYENE İSTASYONU”

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül de bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan fuarın hayırlı olmasını temenni ederek, “Sizin ve yönetim kurulunuzun Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı olan esnafları da buraya katmanız gerçekten de olumlu bulduk. Size ve yönetiminize teşekkür ediyorum” dedi. Çerkezköy’ün İstanbul’a çok yakın bir saltanat ilçesi olduğunu söyleyen Zümbül, “Tabi ki bizim eksiklerimiz var. En önemli kanayan yaramız Küçük Sanayi Sitesi ve muayene istasyonu. Çerkezköy’ün nüfusu 250 bin ama çevredeki gelenlerle, esnafla, iş insanlarıyla, işçilerle 500 bine yaklaşıyor. Buradaki işleri İstanbul'a veya diğer ilçelere, büyük ilçelere kaçırmamak için bu yatırımların bir an önce gelmesini talep ediyoruz” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

 Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özen de “Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Güzel bir etkinlik. Geçen yıl da katılmıştık. İlçemize, ilçelerimize çok faydalı olacak bir fuar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizi en çok mutlu eden Ticaret ve Sanayi Odası’nın bizim gibi küçük esnaf ve sanatkarları da bu projenin içine dahil etmesi, bize hem değer hem kıymet verildiğinin göstergesidir. Onun için de ayrıca çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak üzerlerine düşecek ne varsa yapmaya hazır olduklarını dile getiren Özen, “Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapmış olduğu tüm etkinliklere sonsuz desteğimizin olacağının sözünü veriyoruz. İnşallah fuarda da üzerimize düşen neyse yapacağız” diye konuştu.

“COĞRAFİ İŞARETLİ BİR ÜRÜNLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ”

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Çolakoğlu da fuarın bölgeye hayırlı olmasını temenni ederek “Biz de Ziraat Odası olarak dışarıdan gelen çiftçiler bekliyoruz özellikle. Geçen sene bayağı yol kat ettik” dedi. Bölgede coğrafi işaretli bir ürün ile ilgili çalışmalar yapmak istediklerini dile getiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Bölgemize has çeşitli ürünler var ama bizi biraz daha ön plana çıkaracak ve burası ile özdeşleşecek kızılcıktan başlayarak, kızılcıktan yapılan ürünlerin coğrafi işaret alması olabilir. Kızılpınar’ın ismi kızılcıktan geliyor. Kızılcıkpınar iken zamanla Kızılpınar olmuş. Saray bölgesinde mantarda coğrafi işaret alabiliriz. Bölgemize sahip çıkalım. İstediğiniz zaman kapımız sonuna kadar açık. İlla bizim davet etmemizi beklemeyin. Burası bu bölgenin iş dünyasına yön veren merkezi. Her zaman başımızın üstünde yeriniz var” dedi.

“TEDARİK ZİNCİRİNİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Küçük Sanayi Sitesi ve muayene istasyonu için de gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getiren Çetin, bunların takipçisi olduklarını ifade ederek “Sosyal sorumluluk projesi olarak başladığı oda başkanlığında göreve geldiğimiz ilk günden beri üretim üssü olan bölgemizin ihtiyaçlarının karşılanması, esnafımızın ve ticaretle uğraşan iş insanlarımızın problemlerinin çözülmesi için çalışıyoruz. Tedarik zincirinin bölgemizde kurulması için de çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki sanayicilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedarik zinciri kurulması için odamız ikili görüşmeleri yapıyor. Her tedarikçi istediği zaman büyük firmalarla görüşecek pozisyona geldi, getirmeye de devam edeceğiz” dedi.

SU SORUNU DA GÜNDEME GELDİ

İş dünyasının en büyük sorunlarından birinin vize sorunu olduğunu kaydeden Çetin, “Dışarıya açılamamamız ve ürünlerimizi dışarıda tanıtamamamızın önündeki en büyük engellerden biri vize sorunu” dedi. Su sorununa da değinen Çetin, “Yeraltı sularının yüzde 85’ini maalesef bitirmiş durumdayız. Belgelerle konuşarak sesimizi yetkili makamlara duyuruyoruz. Özellikle Meriç Nehri sularının yıllık 5 milyar metreküpü Ege’ye dökülüyor. Trakya’nın ihtiyacı olan 2.4 milyar metreküp. Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan hakkı 2.5 milyar metreküp. Bu su Trakya’daki topraklarla buluşabilir. Bu konuyu geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptığımız toplantıda İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’ya da dile getirdim. Başlattığımız bu projenin hayata geçmesi için destek istedim. Eğer 10 yıl içerisinde bu sular bölgemize gelmezse ciddi anlamda sıkıntılar yaşayacağız” diye konuştu. İvedilikle Ayvacık Barajı’nın yapılması için de çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çetin, “Ama o yetmez sadece. Çerkezköy’ün de ileride doğabilecek su ihtiyacını karşılanması noktasında Ambardere’de de bir barajın yapılması gerekiyor. Net çözüm yerüstü kaynaklarının aktif hale getirilmesi, yeraltı kaynaklarının kullanılmaması, Tunca ve Meriç sularının Trakya topraklarıyla buluşması, Ayvacık Barajı'nın yapılması, yani akan her akarsuyun önüne set çekilmesi, baraj yapılması ve bu suyun kullanılması üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu konuda herkesten destek istiyorum. Türkiye’nin altın boynuzu Trakya’dır. Trakya’nın da en önemli bölgelerinden biri bizim bölgemizdir” diye konuştu.

STANT ÜCRETİ 15 BİN TL

Konuşmaların ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Çolakoğlu ve Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özen tarafından protokol imzalandı. Protokol kapsamında; Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 4 – 6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 8. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nda Esnaf ve Ziraat Odası Üyeleri için stant ücreti 15 bin TL olacak.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU