Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Dünyayı sadece insanlardan oluşan bir gezegen olarak düşünmenin büyük bir yanılgı, büyük bir hata olduğunu söyleyen Aygun, “Ekolojik sistem insan, hayvan ve bitkilerden oluşan muazzam bir döngüyle yaşıyor. Küresel ısınmaya sebep olan insanların yarattığı ve doğayı adım adım öldürdüğü bir süreçte hayvanları tasfiye etmek ne büyük bir akıl tutulması, ne büyük bir vicdan yangınıdır” dedi. Aygun, “Konunun tüm taraflarını yok saymış, hayvan hakları dernek ve temsilcilerini meclise sokmamış, konuşturmamış, onları şeytanlaştırmaya çalışmış AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi, adeta kendini ülkenin tek sahibi olarak hayvanları öldürme hakkını kendinde buluyor. Veterinerleri dinleyemedik, görüşlerini alamadık. Ama veterinerlere yük bindiriyoruz. Sokak hayvanlarını kafeslemeyi ya da ötenazi adı altında katletmeyi çözüm olarak sunuyoruz” dedi.

“KENDİ BELEDİYE BAŞKANLARINIZI NİYE DİNLEMEDİNİZ?”

AK Partili Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın, sokak hayvanları ile ilgili sözlerini de anımsatan Aygun, “Bizi dinlemediniz, kendi belediye başkanınızı niye dinlemediniz? Sayın Aşgın, herkesi memnun edecek bir çözüm buluyor. Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği adı altında bir oluşum yapıyor. Sokağa atılan ne kadar hayvan varsa hepsini alıp barınaklarda sağlığına kavuşturuyor. 6 ayda tam 5 bin tane köpeği kısırlaştırmışlar. Yani gözle görünür bir iş yapmış. Ben buradan sayın başkanı tebrik ediyorum. Düzce Belediye Başkanınız Faruk Özlü, ‘ Çıkaracağınız teklifin sonuç getireceğine inanmıyorum’ diyor. ‘Kimseye zararı olmayan bir hayvanı niye alıp katledeceğiz, barınakta saklayacağız?’ diyor. ‘Bu yasa uygulanabilir değil’ diyor. ‘Yasanın mevcut sorunun çözümü olmadığı kanaatindeyim’ diyor. ‘Tarım Bakanlığı ve belediyelerin üzerine düşeni yapmadığını, hem hayvanseverlerin hem de sokak hayvanlarından korkanları dikkate alacak bir çözümün mümkün olduğunu söylüyor. ‘Tabi ki kanunda verilen görevler yerine getirilmeyince köpek popülasyonu artmış oldu’ diyor. Aslında yasalarda bir sorun yok, mevcut yasalar sokak hayvanları sorununun çözümü için yeterli düzeyde. Sorun AK Parti’de ve onun ortağı MHP’de. Yasada her şey açık ama uygulamayan iktidar, AK Parti. O çocuklarımızı ısıran köpeklerin müsebbibi AK Parti ve MHP” diye konuştu.

“BELEDİYELERİMİZİ SİZE YEDİRTMEYECEĞİZ”

Aygun, “22 yıldır bu ülkeyi herhalde Cumhuriyet Halk Partisi yönetmedi. Tek başınıza yönettiniz. Ne koalisyon vardı ne de elinizi tutup size engel olan biri vardı. Ama maalesef 20 yıldan beri hiçbir şey yapmadınız ve sizin döneminizde sokak hayvanları popülasyonunda da patlama oldu. Sahipsiz sokak hayvanı sorunu yaratan kim derseniz, AK Parti’nin ta kendisidir. Bu sorunun kaynağı, müsebbibi sizlersiniz. Ancak ne hikmetse son yerel seçimlerde ülke genelindeki büyükşehirler ve belediyelerin yüzde 60’ı Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti. Bizden aklınıza ‘ben belediyeleri nasıl sıkıştırırım’ fikri geldi. Belediyelerimizi size yedirtmeyeceğiz. Hem köpekleri katledecek hem de seçim ve demokrasi üzerinden elde edemediğiniz belediyelerimize çökmenize müsaade etmeyeceğiz. Siz Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarını ve aynı zamanda bu köpek kanunuyla belediyelerimize çökmek istiyorsunuz ama vatandaşımız size bu imkânı vermeyecek merak etmeyin” dedi.

“YASAKÇI OLDUNUZ”

Asıl konuşulması gerekenin emekliye verilemeyen maaş olduğunu söyleyen Aygun, “Emekli maaşı veremiyoruz. Yine işçimize, çiftçimize, esnafımıza veremediklerimizi konuşmamız lazım. Çiftçinin Bağkur’unu 7000’e düşürmemiz lazım. Esnafın Bağkur’u 7000’e düşecek diye ben söz vermedim, sizin lideriniz söz verdi. Gemlik’te Akü Fabrikasının temelinde sayın Cumhurbaşkanı ‘ÖTV’siz araç vereceğiz’ diyor. Kime, ticari aracı olanlara, taksiye, minibüse, kamyona. Ne oldu, uyudunuz. Sözlerinizi yerine getirin ki biz de size alkış yapalım, sizi tasdikleyelim. Ama siz gündemi değiştireceksiniz. Size o gündemi değiştirtmeyiz. Sizin demokrasiye tahammülünüz yok. Komisyonda konuşmaları sınırladınız, televizyonu kapattınız. Güvenlik Daire Başkanı, ‘Ben içeri girişlerin engellenmesini komisyon başkanından emir aldım’ dedi. Komisyon Başkanı ‘Ben öyle bir emir vermedim’ dedi. Çay istedik. ‘Bardakta çay veremiyoruz’ dediniz. Yasakçı oldunuz. Her şeyi yasaklıyorsunuz ama siz bu kanunu geçiremeyeceksiniz, belediyelerimizin üzerine çökemeyeceksiniz” diye konuştu.

“MHP ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPACAK MI OYLAMADA GÖRECEĞİZ”

Kuduzun gerekçe gösterildiğini söyleyen Aygun, “Tarım Bakanlığı’nın rakamlarına bakıyoruz, diğer rakamlara bakıyoruz. Ülkemizde geçen yıl 2 tane kuduz vakası olmuş. Ama bu yasayı yazan arkadaş okumamış, bakmamış. Diyor ki ‘kuduz vakaları çok olduğu için böyle bir kanuna ihtiyacımız var.’ Dünya Sağlık Örgütü köpeklerin toplu şekilde yok edilmesi çalışmasının işe yaramadığını söylüyor. Ama AK Parti ve MHP ise işe yaradığını söylüyor. Ben buradan Devlet Bahçeli’ye sesleniyorum. Sayın Bahçeli geçen hafta grup toplantısından çıktıktan sonra ‘Türk milleti hayvanseverdir, köpekleri dost kabul eder, MHP üstüne düşeni yapacaktır’ dedi. MHP üstüne düşeni yapacak mı, oylamada hep beraber göreceğiz. Türk milletinin köpeklere karşı uygulanacak her türlü yanlışın karşısında olduğunu söyleyen Devlet Bahçeli” dedi.

“STK’LARI DIŞLADINIZ”

İnsanların ve hayvanların yaşadığı sorunlara çözüm bulmanın mümkün olduğunu söyleyen İlhami Özcan Aygun, “Çözüm için ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları uzmanlar ve gönüllüler ortak bir çabayla bunu çözebilirler. Ama siz bütün uzmanları, bilim insanlarını dışarı attınız. Onları konuşturmadınız bile. Bilim adamları diyor ki ‘biz bu sorunu çözeriz.’ Romanya katletti ama oradaki popülasyonu düşüremedi. Dünyada örnekleri var ama siz dünyaya kapalısınız. Sosyal medya, televizyon ve radyolarda hayvan sevgisini aşılayacak ve sahiplenmeye özendirecek kamu spotları yapılabilir. Bakanlığın hiç aklına gelmez böyle şeyler. Onların aklına ne gelir, ‘hangi merayı, hangi yeşil alanı nasıl ranta çeviririz’ gelir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ortak paydada buluşması gerekirken Adalet Bakanlığı Komisyonu, Çevre İklim Komisyonu ve Sağlık Komisyonu diyor ki ‘bizi ilgilendirmiyor’ Bu kadar önemli bir konu 3 bakanlığı nasıl ilgilendirmez, o komisyonlar neden görev almaz ben merak ediyorum. STK’larla işbirliği yapılması gerekir diyoruz ama siz STK’ları dışladınız. Kapılara güvenlik koydunuz. Biz burada 43 saate yakın çaba gösterdik ama içeriye bir türlü STK temsilcileri girmedi” dedi. Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Hepimizin için titreten bir şarkı var. Bir başkadır benim memleketim. Şarkı diyor ki ‘Anadolu bir yanda, yiğit yaşar koynunda, aşıklar destan yazar dağlarda kuzusuna kurduna Yunus’una, Emrah’a, bütün alem kurban benim yurduma.’ Kuzusu, kurdu, köpeği, kuşu, hepsini sahiplenelim, yaşatalım, cellat değil yoldaşları olalım” diye konuştu.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU