Gözden kaçırmayın

Çarşı merkezinde sona yaklaşılıyorÇarşı merkezinde sona yaklaşılıyor

Üreticilerin Meriç Nehri’nden sulama yapmaları için çalışma yürüttüklerini ifade eden Vali Sezer, “Meriç Nehrinde şu an 44 metreküp/saniye su var, bu aşağılara inildiği zaman 24 metreküp/saniyeye kadar düşüyor. Tunca nehrinde kooperatiflerimizde dönüşümlü kullanıma geçtik” dedi. 


SON KABUL AŞAMASINA GELİNDİ Yaklaşık bir ay önce burada su tutma sürecinin tamamlandığını ifade eden Vali Sezer, “Bu santral binasının en son vurguların da testleri yapıldı. Almanya'dan gelen bir teknik ekip tarafından enerji verme süreci de, daha doğrusu deneme süreci başlatıldı. Bununla ilgili son kabul aşamasına gelindi” dedi.


KURAKLIK ERKEN BAŞLADI Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle nehir suyunun bazı bölgelerde azaldığını ifade eden Vali Sezer, “Daha önceki yıllarda, Ağustos sonuna doğru, Ağustos'un ortasından sonra başlayan kuraklık, maalesef bu sene yeterince yağmurun alınmaması nedeniyle erken başladı. Haziran 15'inden itibaren kuraklığı çok ciddi manada hissediyoruz. Malumunuz, burası çeltiğin Türkiye'de en fazla ekildiği alan ve çeltikin de suya ihtiyacı var. Şu anda nehir debileri senenin, 12 aylık sürecin en alt seviyesinde. Bununla ilgili olarak Tunca Nehri’nde dönüşümlü bir planlamaya gittik kooperatiflerimizle. Üst taraftaki suyu kesip, aşağı taraftaki tarım arazilerine, çeltik alanlarına veriyoruz. Ve 3-4 gün sonra da yukarıya verip aşağıyı kesiyoruz. Yani hepsini aynı anda veremiyoruz. Yaklaşık 20 gündür bunu uyguluyoruz.


Meriç Nehri’nde durum biraz farklıydı. Fakat Meriç Nehri’nde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız. 2 gün önce İpsala'ya kadar giderek orada da bir inceleme yaptık. Keşan tarafındaki çeltik arazilerinde yapılan sulamadan deşarj edilen suların kullanılması noktasında bir görüş birliğine vardık. Bu sular direkt denize akıyordu daha önce. Şimdi bir kanal vasıtasıyla tekrar Meriç Nehri’ne aktarılıyor ve Meriç Nehri’nden de tekrar çeltik arazilerine aktarılacak. Yaklaşık 80 bin dönüm alan orada bu sayede kullanılabilecek” dedi.


“YOĞUN ŞEKİLDE GÖRÜŞMELER YAPILIYOR” Daha önceki yıllarda Bulgaristan tarafından su bırakılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Sezer, “Onunla ilgili olarak da yaklaşık bir aydır Bulgaristan makamlarıyla, Tarım Bakanlığımız vasıtasıyla, Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla bunlarla ilgili yoğun bir şekilde görüşmeler yapılıyor. Buradaki suyun tutulmasıyla, aşağıdaki suyun az gitmesi arasında bir ilişki söz konusu değil. Çünkü nehir yatağında ne kadar su varsa mecburen buradan, bu savaklardan akarak aşağıya doğru gidiyor. Yani bir damla su buraya düşse, bir damla su savaktan akarak giderek.


Burada mevcut şu anda 2 buçuk milyon metreküp bu setteden dolayı, settenin arkasında birikmiş su var. O birikmiş suyun da belki çok zor durumda kaldığımız zaman can suyu olması için orada bizim kooperatiflerimizle, birliklerimizle görüştük, bu 2 buçuk milyon metreküp suyu da eğer çok çok zor durumda kalırsak onu da bırakacağız. Burada bizim amacımız enerji üretmek değil, zor gününde çiftçilerimize de buranın bir faydası olabilirse o da bizi memnun edecektir. Bunun altını tekraren çiziyorum” diye konuştu.


“AMACIMIZ ÇİFTÇİMİZİN ZARAR ETMEMESİ” Vali Sezer, “Nehir olarak şu anda 44 metre küp suyumuz var Meriç Nehri'nde saniyede. Bu 44 metre küp ne kadar geliyorsa buradan aşıp hepsi devam ediyor. Bunu biriktirme imkanımız yok zaten fiziki olarak da bu çok mümkün değil. Çiftçilerimize de buranın bir faydası olabilirse o da bizi memnun edecektir. Amacımız çiftçimizin zarar etmemesi, sezonu bu şekilde kapatmaktır” dedi.


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU