Gözden kaçırmayın

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’deUzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’de


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan; son 6 yılda ayçiçek yağı, tereyağı, zeytinyağı, şeker ve un fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek “İktidar, 2018’deki sistem değişikliğinden bu yana uygulanan yanlış ekonomik politikalarla yurttaşın ocağına incir ağacı dikti. Ekonominin cenazesini kaldırdılar ama helvasını kavuramadılar” dedi.
İktidarın ısrarcı olduğu yanlış ekonomik politikaların faturasının yurttaşlara kesildiğini söyleyen Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile tüm yetki tek kişiye verildi. Birçok alanda olduğu gibi ekonomide de çöküş hızlandı. Tek adam anlayışı, halkımızın zor zamanlar geçirmesine neden oldu, olmaya devam ediyor. 2018’den bu yana birçok temel gıda maddesinde dudak uçuklatan artışlar yaşandı. Asgari ücrette zammı çok gören iktidar, yine kemeri halka sıktırmaya çalışıyor” dedi.
“BU KRİZİN SORUMLUSU TEK ADAM İKTİDARI” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “Verginin tabanını genişleteceğiz” açıklamasını anımsatan Yazgan, “Dakikada binlerce lira harcayan saraydan, itibardan tasarruf yapamayanlar, yurttaşlarımızın cebine göz dikiyor. Bu halktan alacağınız daha ne kaldı? Halihazırda yaşanan krizin sorumlusu emekçiler değil. Bu krizi üreticiler, işçiler, emekçiler yaratmadı. Bu krizin sorumlusu tek adam iktidarı” ifadelerini kullandı.
ARTIŞ 10 KATI BULDU 2018’den bu yana temel gıda maddelerinde yaşanan yüksek artışları da derleyen Yazgan, Ayçiçek yağının 6 yılda 4,47 TL’den 66,96 TL’ye, tereyağını 42.06 TL’den 358,48 TL’ye, zeytinyağının 29,71 TL’den 334,60 TL’ye toz şekerin 4,76 TL’den 38,44 TL’ye un fiyatının da 3,35 TL’den 36,90 TL’ye yükseldiğini ifade eden Milletvekili Yazgan, 6 yıldaki artışa dikkat çekti.
“ÇİFTÇİLERİMİZİ ÜRETİMDEN KOPARACAK KADAR DÜŞÜK” Tarım Yasası’na göre milli gelirin en yaz yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi gerektiğini ancak desteklerin yıllardır bu oranın çok altında kaldığını dile getiren Yazgan, “İktidar; çiftçimizi, üreticilerimizi görmezden geliyor. Tarım Yasası’nı uygulamadıkları gibi düşük alım fiyatları ile üreticilerimizi tüccarın eline bırakıyorlar. Son olarak buğday için açıkladıkları fiyatlar, çiftçilerimizi üretimden koparacak kadar düşük” dedi.
Helva yapmak için gereken yağ, şeker ve undaki artışa dikkat çeken Yazgan, “İktidar, bu ekonominin helvasını kavurmak istese, maliyeti yüzde 700’den fazla artmış durumda. İktidar, 2018’deki sistem değişikliğinden bu yana uygulanan yanlış ekonomik politikalarla yurttaşın ocağına incir ağacı dikti. Ekonominin cenazesini kaldırdılar ama helvasını kavuramadılar” diyerek tepkisini dile getirdi.
Haber / Gülveren ALTUNOĞLU